Yatırımcıya destek isteniyor

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya "Bölgedeki işçi maliyetlerinde 6 aylık-1 yıllık destek sağlamalı. Doğal gaz ve elektrik tüketiminde indirime gidilmeli. Ayrıca imalat sektörüne özel kredileri devam eden işletmeler için faiz desteği verilmeli” dedi.

Yatırımcıya destek isteniyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen sanayiciler, hayatın yeniden normale dönmesi için bu kentlerdeki konteyner kentlerin, organize sanayi bölgelerinin (OSB) etrafındaki arazilere kurulması önerisinde bulundu.

“Asrın felaketi"nden etkilenen 10 ilde 57 OSB yer alırken, bunlardan 36'sı işletmede bulunuyor. Diğerlerinin altyapı, planlama ya da kamulaştırma gibi süreçleri devam ediyor. Bölgelerdeki sanayi tesisleri, daha çok tekstil, konfeksiyon ve gıda imalatı gibi alanlarda faaliyet gösteriyor. İşletme halindeki 36 OSB, tüm OSB'lerdeki istihdamın yüzde 21'ini karşılıyordu.

Depremin ardından arama-kurtarma, hasar tespit ve enkaz kaldırma gibi süreçler devam ederken, bir yandan da bölge halkının ihtiyaçları karşılanıyor. Bu süreçte bölgedeki sanayiciler de kentlerinin yeniden normalleşmesini ve sanayide bacaların tütmesini bekliyor. Depremlerden etkilenen bölgelerdeki iş dünyası temsilcileri, konuya ilişkin beklentilerini değerlendirdi.

 "İŞÇİLERİMİZİ TUTMAK İSTİYORUZ"

Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdulkadir Çelenk, kentte enkaz kaldırma çalışlarının devam ettiğini belirterek, "İşçilerimizi ayakta tutmak için konteyner ihtiyacımız var. İşçilerin burada konaklaması için gerekiyor. İlimiz harabeye döndü, bari işçilerimizi tutalım. Bizim bunun için yerimiz var, sadece konteyner ihtiyacımız bulunuyor. Diğer OSB'lerden konteyner talep edeceğiz." diye konuştu.

Doğal gaz ve elektrik temininde sorun yaşamadıklarını aktaran Çelenk, gelecek hafta OSB'yi açmayı düşündüklerini bildirdi.

 "36 TEKSTİL FABRİKAMIZ DÜN İTİBARİYLE ÜRETİME BAŞLADI"

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya da fabrikalarının fiziki yapısıyla ilgili sıkıntıları olmadığını aktarırken, üretmek ve ihracat yapmakla ilgili taleplerinin olduğunu söyledi.

Deprem bölgesindeki illerde yaşamın normale dönmesinin sağlanması gerektiğini belirten Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsanların iş yerlerini açması, işçilerin işlerine gitmesi, yaşamın başlaması gerekiyor. Burada iki şeyi dikkate almamız lazım. Bölgedeki üretim maliyetlerine destek olmak lazım. Bölgedeki işçi maliyetlerinde bölgeye özel 6 aylık-1 yıllık destek sağlamalı. Doğal gaz ve elektrik tüketiminde indirime gidilmeli. Ayrıca imalat sektörüne özel kredileri devam eden işletmeler için faiz desteği verilmeli. Enerji desteğinde haksız rekabet istemiyoruz, kısa süreli bu destek verilmeli. Bu adımların atılması bölgedeki üretimi sağlar. Ayrıca depremden daha fazla etkilenen illerin acil ihtiyacı da bizimki gibi çevre illerden sağlanabilir. Gıda, konteyner, çadır, çocuk bezi gibi ihtiyaçların bölgedeki tesislerden alınması sağlanmalı. Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep ve Malatya gibi kentler şu anda üretim yapabilir pozisyonda ama bu saydığım koşullar yerine getirilirse kentler hızla ayağa kalkar. Organize sanayi bölgemizdeki 36 tekstil fabrikamız da dün itibariyle üretime başladı."

 GEÇİCİ KONUT VE PSİKOLOJİK DESTEK TALEBİ

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci de elektrik ve doğal gaz sorunlarının çözüldüğünü söyledi. Fabrikalarda çalışanların depremden etkilendiğine dikkati çeken Kileci, "Çalışanların öncelikle psikolojik desteğe ihtiyaçları var. Ayrıca bir an önce geçici konutların da tamamlanması lazım. Bölgeye aktarılacak finansal kaynaklar doğru kullanılmalı, bu kapsamda taşınabilir geçici yaşam alanların oluşturulmasına öncelik verilmeli. Fabrikalarda çalışan bulabilmemiz için bunlar çok önemli." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz