İl Valisi Hüseyin Aksoy, bölgemizde yeni yatırımların gerçekleştirmesi adına yürüttülen bir dizi çalışmanın olduğunu belirterek, "Tekstil Organize Sanayi Kuruluşu'nda alt yapısıyla ilgili ihale hazırlığı noktasındayız. Mevcut OSB'yi genişletme, yeni OSB'ler kurmayla ilgili çalışmalarımız var." dedi. Aksoy, Diyarbakır'a 2013-2016 yılları arasında 38 kamu kurum ve kuruluşlarının hazırladığı ve Avrupa Birliği'nin desteklediği projeler için 8.4 milyon euro kaynak kullanıldığını söyledi.
İSTİHDAMLA GENÇ İŞSİZLİK
Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (DESOB) ile Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfının (MEKSA) iş birliği ile yürütülen, Türkiye ve AB tarafından finanse edilen "DESOB Girişimcilik ve İş Danışmanlığı Merkezi Projesi"nin kapanış toplantısı ile "İstihdamla Genç İşsizlik Sorununun Çözülmesinde Meslek Kuruluşlarının Rolü Semineri" düzenlendi.
Dicle Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Talip Gül, DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, MEKSA Vakfı Şube Başkanı Sertaç Işık, TSO Başkanı Ahmet Sayar, Baro Başkanı Ahmet Özmen'in yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı çalıştayda konuşan Vali Aksoy, Diyarbakır'da iş dünyasının daha iyi bir noktaya gelmesi, istihdamın artırılması ve ekonomik gelişmenin sağlanması adına bütün sivil toplum kuruluşları ve odalarla iş birliği halinde çalışmalar yapıldığını söyledi.
CAZİBE MERKEZLERİ PROGRAMI
Cazibe Merkezleri Programı kapsamında, kente daha fazla yatırımcı çekmek için kurum ve kuruluşlarla birçok çalışmayı birlikte yürüttüklerini dile getiren Aksoy, daha fazla yatırımcı gelebilmesi için Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından farklı illerdeki iş adamlarına bölgenin avantajlarının anlatıldığını belirtti.
Aksoy, program kapsamında yatırımcılar için belirlenen başvuru süresinin 27 Şubat'ta tamamlanacağına işaret ederek, bu kapsamda yatırım yapmak isteyen iş adamlarının bu tarihe kadar başvuru yapmaları gerektiğini dile getirdi. İstihdamın artırılması için işsizlerin eğitilmesi ve belirli bir niteliğe kavuşturulmasının büyük önem taşıdığına dikkati çeken Aksoy, şöyle devam etti:
AB'DEN BÖLGEYE AKTARILAN
"Türkiye'nin birçok bölgesinde olduğu gibi Diyarbakır'da da Avrupa Birliğine sunulan projeler sonucu sağlanan katkılarla birçok faaliyet gerçekleştirilmektedir. Özellikle Diyarbakır'da 2013-2016 yıllarında 38 kamu kurum ve kuruluşunun projesine yaklaşık 8,4 milyon avro kullanıldı. Karacadağ Kalkınma Ajansımız 3 projede yaklaşık 10 milyonluk bir kaynak kullanmakta. Yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın bölgeye yönelik yaptığı çalışmalarda yaklaşık 78 milyonluk bir kaynağın yine AB kapsamında bölgeye yapılan yatırımlarda kullanıldığını ifade etmek isteriz. Sivil toplum kuruluşlarımızın da 8 projesine 350 bin avroluk kaynak sağlandı. Toplamda 98 milyonluk bir kaynağı bu 3 yıl içinde Diyarbakır'da yürütülen çeşitli projelerde kullanmış durumdayız."
ÖNEMLİ BİR POTANSİYELE SAHİP
Aksoy, Diyarbakır'ın genç nüfusa sahip olduğunu vurgulayarak, bu genç nüfusun istihdama dönük hazırlanmasının herkesin görev ve sorumluluğunda olduğunu aktardı. "Diyarbakır önemli bir potansiyele sahiptir." diyen Aksoy, şunları kaydetti: "Bölgemizde yeni yatırımların gerçekleştirmesi adına yürüttüğümüz çalışmalar var. Tekstil Organize Sanayi Kuruluşu'nda alt yapısıyla ilgili ihale hazırlığı noktasındayız. Mevcut OSB'yi genişletme, yeni OSB'ler kurmayla ilgili çalışmalarımız var. Amacımız burada daha fazla yatırım ve istihdamı destekleyecek bütün çalışmaları kurumlarımızla ortaya koyabilmek."
DESOB tarafından yürütülen projenin istihdam ve yatırımın artırılması için kentte yapılan çalışmalara katkı sunacağını ifade eden Aksoy, projeye katkı sunanlara teşekkür etti.
KENDİ İŞ YERİNİ KURMAK İSTEYENLER
DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu ise, proje hakkında bilgi vererek, proje ile 200 genç işsize ve 500 ortaöğretim öğrencisine yönelik mesleki tanıtım kariyer ve iş danışmanlığı ve girişimciliği danışmanlığı hizmetleri verildiğini söyledi. 50 genç işsize iş sağlığı ve güvenliği, iş organizasyonu eğitimleri verildiğini söyleyen Ebedinoğlu, "Kendi iş yerini kurmak isteyen 100 gencimize girişimcilik eğitimi vererek kendi iş yerlerini açmaları konusunda danışmanlık hizmetleri verildi. Eğitimlerimizde genç kadınlarımızın istihdamı için kadınlara pozitif bir ayrımcılık yapılarak yaklaşık yüzde 60 bir katılım sağlandı. Yine projemizde 32 genç işsize yaklaşık 7 ay süreyle 800 saatlik kaynakçılık eğitimi verildi. Kursiyerlerimize eğitim sonunda MEB onaylı sertifika verildikten sonra MYK sınavına tabi tutuldu. Ayrıca bu gençlerden bazıları da çeşitli firmalarda işe yerleştirilmelerinde sağlamış bulunmaktayız" dedi. Konuşmalar sonrasında proje kapsamında mezun olan kusiyerlere sertifikaları verildi.
Kaynak: Diyarbakır Söz