ŞANLIURFA - Türkiye'deki pamuk üretiminin yaklaşık yarısını karşılayan Şanlıurfa'da, hasadın ardından boşalan arazilere kaba yem bitkisi ekilecek.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hayvancılığın geliştirilmesi ve ihtiyaç duyulan kaba yem üretiminin yapılması amacıyla pilot il olarak seçilen Şanlıurfa'da, "Kaliteli Kaba Yem Üretimi" Projesi hayata geçirildi.
Proje kapsamında, Türkiye'deki pamuğunun yüzde 45'inin üretildiği kentte, hasadın ardından kasım-mayıs ayları arasında boş bırakılan sulu tarım arazilerinde, kaliteli kaba yem üretimini teşvik etmek amacıyla fiğ, yem bezelyesi, arpa, tritikale ve mercimek tohumu dağıtılarak ekimi sağlandı.
Bu yıl 30 bin dekar alanda uygulanan projenin gelecek yıllarda pamuk ekiminin yapıldığı yaklaşık 2 milyon dekarı aşkın alana yayılarak, 4 milyon ton kaba yem elde edilmesi hedefleniyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Vekili Müslüm Beyazgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'da pamuk ekiminin mayıs ayında başladığını, hasadının ise eylül-ekim aylarında son bulduğunu söyledi.
Hasadın ardından pamuk arazilerinin 5-6 ay boş bırakıldığını anlatan Beyazgül, "Şanlıurfa'da bu boş dönemi değerlendirmek amacıyla başlattığımız pilot proje ile pamuktan sonraki dönemde tarlalara yem bitkileri ekilmesi için destekleme verdik. Üreticilerimize tohumun bedelinin tamamını, hatta tohumun kendisini verdik. Üreticilerimiz kalifiye yem, tritikale, arpa ve mercimek gibi yem bitkilerini ektiler." ifadelerini kullandı.
"Yem ihtiyacının yarısı karşılanabilir"
Beyazgül, çiftçilerin projeye yoğun ilgi gösterdiğini belirterek, ekilen yem bitkilerinin bölgede yaşanan kuraklığa rağmen iyi durumda olduğunu vurguladı.
Proje kapsamında bu yıl sadece 30 bin dekar alanda yem bitkisi ekiminin yapıldığını kaydeden Beyazgül, şöyle devam etti:
"Biz bu yıl toplam 30 bin dekar alanda ekilen yem bitkilerine destek verdik. Buradan 45 bin ton yem bitkisi elde etmeyi düşünüyoruz. Şanlıurfa'da 2 milyon dekar arazide pamuk ekimi yapılıyor. Eğer biz bu arazilerin tamamında pamuktan sonra yem bitkisi ekimi yaparsak, 4,5 milyon ton kaba yem elde etmemiz mümkün. Türkiye'deki yem açığımız ise 10 milyon ton civarı. Yani bizim sadece Şanlıurfa'da pamuk ekimi öncesi yem bitkisi ekerek Türkiye'nin kaba yem ihtiyacının yarısını karşılama imkanımız var. Bu proje ünümüzdeki yıl genişletilerek devam edecek."
"Süt ve ette yüzde 12-18 arasında verim artışı"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Çakmaklı da hayvancılıkta en önemli girdinin yem maliyeti olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin 10 milyon 500 bin ton kaba yemi ithal ettiğine dikkati çeken Çakmaklı, şöyle devam etti:
"Bunun önüne geçmek gerekiyor. Bunun için yem bitkilerini kendimiz üretmemiz lazım ve bu kapsamda ilimizde muhteşem üretim yerleri tespit ettik. Bu kapsamda pamuktan boşalan alanlara yem bitkilerini ektik. Hedefimiz 4 yıl içerisinde ilimizde pamuk hasadından sonra boş bırakılan 2 milyon 200 bin dekar alana yem bitkisi ekmek. Eğer 2 milyon 200 bin dekar alanda yem bitkisi üretimini başarırsak sadece Şanlıurfa'nın yem bitkisinin 2,5 milyar liralık üretim potansiyeli var. Kaliteli kaba yemlerin protein değerleri çok yüksek, dolayısıyla hayvanlarımızı bu yemle beslediğimiz zaman süt ve ette yüzde 12 ile 18 arasında verim artışı bekliyoruz. Bu yüzden kaliteli kaba yem hayvancılık için çok önemli."
"Hem pamuğa hem yem bitkisine destekleme"
Yem bitkisi ekimiyle bölgede alternatif ürün desenine katkı sağlandığını vurgulayan Çakmaklı, bitkinin ekildiği arazilerde dekar başına 3,5 ton yaş ot veya 800 kilo kuru ot elde edileceğini dile getirdi.
Çakmaklı, üreticilerin pamuk desteği konusunda herhangi bir olumsuzluk yaşamayacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Çiftçilerimiz yem bitkisi ekimi yaptığı zaman hem yem bitkisinin desteğini alacak hem de pamuğunu mayıs ayı sonuna kadar ekerse, bunu birinci ürün olarak değerlendirip desteklemesini alacak ve herhangi bir kaybı olmayacak. Bunun yanında yem bitkisi toprağa aynı zamanda azot kazandıran bir bitki. Özellikle son yıllarda pamukta çok ciddi gübre tüketimi söz konusu ve bu nedenle topraklarımız aşırı gübreden zarar görüyor. Yem bitkisinin toprağa kazandırdığı azot sayesinde pamuk üreticisinin kullandığı gübre miktarı da azalacak. Bunun yanında hayvancılığın gelişmesiyle, hayvan gübresi kullanmaya başlayacak. Böylece daha kaliteli, daha sağlıklı ürün üretilmesine vesile olacak."
Kaynak: Diyarbakır Söz