Sosyal medya pazarlama uzmanı ve her ay ortalama 100 bin kişi tarafından takip edilen Avustralyalı blogger Jeff Bullas, ''Türkiye'de şirketlerin artık kendi sokakları, mahalleleri, şehirleri ve ülkeleri içerisindeki şirketlerle değil dünyanın her yerindeki şirketlerle rekabet etmesi gerekiyor, bu da küresel dijital ekonomiye yatırım yapmakla mümkün'' dedi.
KoçSistem ve Türkish Time dergisi ortaklığı ile düzenlenen Dijital Ekonomi Gecesi'nde konuşan Bullas, Türkiye'nin Avrupa'da internete en çok entegre olmuş üçüncü ülke olduğunu söyledi.
Bullas ''Türkiye'de Facebook en ziyaret edilen site ve toplam nüfusun yüzde 90'ı online vidoları takip ediyor. Kişi başına ayda 144 video izleyerek ortalama 14,8 saat harcıyor'' diye konuştu.
İnternette, sosyal medyada var olabilmek ve dijital ekonomiden pay alabilmek için ''değişime ve gelişime açık'' olmanın gerekli olduğunun vurgulayan Bullas, ''İş dünyası maalesef halen yerel yeterince küresel değil. İnternetin hızı ciddi bir yıkım getiriyor beraberinde ve bununla başa çıkmak son derece zor. Düşünün, Kodak gibi bir şirketin batacağı aklınıza gelir miydi? Biz işimizi dünyaya adapte etmek zorundayız, yoksa yok oluruz'' ifadelerini kullandı.
Avustralya'dan dijital dünyada şirketler izlemesi gereken stratejilerle ilgili bazı şirketlere eğitimler veren Bullas, şunları ifade etti:
''İnsanlar belki 100 kişinin ziyaret edeceği şirketinizin resepsiyonuna 100 binlerce dolar yatırım yapıyor, dekore ediyor, fakat internetteki varlıklarına yatırım yapmıyor. İnternette kendi dijital varlıklarınızı tasarlayın, onlara yatırım yapın. Facebook, Twitter, bunlar sizin varlıklarınız. Eğer rakibinizde bu varlıklar varsa, sizde de var olmak zorunda. Bunlara yatırım yapmazsanız rekabette geri kalırsınız
İnternete ortalama 90 günde bir 200 milyar reklam yükleniyor. Bizim bu ortamda sesimizi duyurabilmemiz lazım ve işte en büyük zorluk da bu. Büyük bir veri yoğunluğu içerisinde yaşıyoruz. Bu akışı nasıl kontrol edeceksiniz? Bu yüzden çevrim içi ve çevrim dışı varlıklarınıza yatırım yapmanız gerekiyor.''
Türkiye'deki şirketlerin dijital ekonomiden daha fazla pay alabilmesi için tavsiyeleri sıralayan Bullas, ''Şirketlerinizi online platformlara entegre edin. Multimedyadan da faydalanın, ses, video ve görselleri akışkan bir şekilde kullanın. İnsanların dikkati artık o kadar kısa ki, sadece 15-20 saniye içerisinde mesajınızı vermeniz gerekiyor. İnsanların sizin şirketlerinizle ilgili bilgileri akıllı telefonlardan takip edebilmesi son derece önemli. Çünkü artık dünyada 1,2 milyarı akıllı telefon olmak üzere yaklaşık 6 milyar insan cep telefonu kullanıyor. Yakın zamanda 6 milyar telefonun tamamı akıllı telefon olacak'' diye konuştu.
-''Türkiye'de medya sektörü ciddi bir değişim geçiriyor''-
Innosight Danışmanlık şirketi ortağı ve inovasyon süreçleri danışmanı Hari Nair de ''Türkiye'de büyülü bir hava var, bizim de burada artık bir şeyler yapmamız lazım'' dedi.
Danışmanlık şirketini kurmadan önce 14 yıl boyunca Procter&Gamble'ın Global Araştırma Departmanı'nda çalışan Nair, ''İstanbul yeniliğin kesişim noktası. Dünyanın yeniliği kucaklayabilmesi için İstanbul'dan daha iyi bir yer olamaz. Gelecek yüzyılda da İstanbul yeniliği kucaklayan yer olacak'' diye konuştu.
Türkiye'nin teknolojide geçirdiği hızlı değişimi vurgulayan Nair, ''Türkiye'de medya sektörü ciddi bir değişim geçiriyor. Hızlı dönüşüme uyum sağlamaya çalışıyor. Dünün büyük medya şirketleri bugünün medya devleri listesinde yer almıyor. Artık pazarda Google ve Facebook gibi az sermaye ile başlayan yenilikçi fikirler var'' görüşlerini aktardı.
Kaynak: Diyarbakır Söz