KYK borçları faizlerinin silinmesi, işverenlerin çalışanlarına 1000 TL'ye kadar doğal gaz ve elektrik yardımının vergiden muaf tutulması gibi çeşitli düzenlemeler içeren 48 maddelik torba kanun teklifi AK Parti Kütahya Milletvekili Ahmet Tan’ın ilk imzasıyla Meclis Başkanlığı'na sunuldu.
Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın ayrıntılarını açıkladığı teklifte öne çıkan düzenlemeler şu şekilde yer aldı:
-Apartmanların çatı ve cephelerinde kurulan elektrik üretim tesislerine 25 kW'lık sınır için sağlanan vergi teşviki 50 kW sınırına çıkarılacak.
-Çalışanlara yemek bedeli olarak yapılan günlük belirli bir tutarı aşmayan ödemeler, kullanım amacına bakılmaksızın doğrudan gelir vergisi istisnası kapsamına alınacak.
-İşverenlerce çalışanların 1.000 Türk Lirasına kadar elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerinin ödenmesi amacıyla sağlanan menfaatler gelir vergisinden istisna olacak, bu ödemeler sigorta prim kesintisine tabi tutulacak.
-Yabancı paralarını ve altın hesabı bakiyelerini Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüştüren mükelleflerin elde etikleri faiz ve kâr payı gibi kazançlarına sağlanan kurumlar vergisi istisnası 2022 yılı sonunda bitecekti. Bu süre 2023 yılı sonuna uzatılacak.
KREDİLERLE İLGİLİ DÜZENLEME
Öğrenim kredisi alan öğrencilerin; borçlarını iki yıl sonra başlamak üzere kredi aldığı kadar sürede, aldıkları miktar tutarında ve aylık dönemler halinde ödemelerine imkân tanınacak. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş teklifle ilgili, "Öğrenim kredisi konusunda önemli bir adım atılıyor. Yaklaşık 1 milyon 392 bin kişi kredi almış. TÜFE ile birlikte sürekli yükseltiyoruz. İki yıl erteleme süresi vardı. Bu toplam 27.6 milyar liraya ulaşmış. Yaptığımız düzenlemeyle bütün faizlerini siliyoruz, ana paraya dönüyoruz. Bundan sonra öğrenci kredileri hiçbir enflasyon ya da faiz artışa tabi olmayacak. Üst üste 3 kere erteleme imkanı olacak. Toplam borcuna yüzde 10'u geçmemek üzere TÜFE oranına göre faiz eklenecek" dedi.
KÜÇÜK TUTARLI BORÇLARA İCRA TAKİBİ SONLANACAK
Önemli bir kısmı temel ihtiyaçlara tekabül eden elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi abonelik sözleşmelerinden kaynaklanan küçük tutarlı borçların, icra takiplerinin sonlandırılmasını özendirmek amacıyla bu alacakların "değersiz alacak" kategorisine alınması ve işletme kayıtlarından çıkarılması sağlanacak.
Varlık yönetim şirketlerince takip edilen ve anaparası belli tutarı aşmayan alacakların, anaparasının yarısı Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinden karşılanarak ödenecek. Kalan kısmının, vekâlet ücreti, faiz ve benzeri ek yükümlülüklerin takibinden vazgeçilmesi sağlanacak.
TIP FAKÜLTESİ SON SINIF ÖĞRENCİLERİNE ASGARİ ÜCRET ÖDEMESİ
Üniversitelerin tıp fakültelerinin son sınıfında bulunan öğrenciler ile diş hekimliği fakültelerinin dördüncü yılını tamamlayıp beşinci yılına geçen öğrencilere bu dönemde öğretim üyesi rehberliğinde yaptıkları uygulama çalışmaları karşılığında net asgari ücrete endeksli ödeme yapılma imkânı getirilecek.
EŞYA PİYANGOSUNA DÜZENLEME
Eşya piyangosu ve çekiliş düzenlemek üzere Milli Piyango İdaresinden alınan izin bedellerine ilişkin hükümler güçlendirilecek. Ayrıca düzenleme hak ve yetkisi Idareye verilmiş olan şans oyunları, her türlü eşya piyangosu, müşterek bahis veya benzeri oyunları yetkisiz olarak oynatanlara, yurt dışındaki oyunların internet yoluyla Türkiye'den oynanmasına imkân sağlayanlara, para nakline aracılık edenlere, oynamaya teşvik edenlere ve gerekli izni almakla birlikte yükümlülüklerini tam veya süresinde yerine getirilmeyenlere uygulanacak yaptırımlar getirilecek.
MASKE TAKMAMA CEZASINA AF
COVID-19 salgın sürecinde maske takmama gerekçesiyle verilen idari para cezalarının tahsilinden vazgeçilecek. Salgın sebebiyle ödenen kısa çalışma ödeneği ile nakdi ücret desteği ödemelerinde hatalı işlemlerden kaynaklanan tüm fazla ödemeler silinecek.
Kaynak: Diyarbakır Söz