İl Koordinatörü Güneş, Vatandaşların Devletin sunduğu olanaklardan faydalanmak için kurumlarına ilgi gösterdiklerini ve yatırım yapmaya gayret ettiklerini ifade etti. Güneş, hibe oranlarının % 70 lere kadar çıkarılması ve desteklenen sektörlerin çeşitlendirilmesi ile büyük baş besi hayvancılığı başta olmak üzere süt hayvancılığı, kanatlı hayvan yetiştiriciliği, su ürünleri yetiştiriciliği-balık restoran, ve yenilenebilir enerji sektörlerine yönelik olarak toplamda 25 proje için sözleşme imzalandığını bildirdi.
PROJELER KAPSAMINDA 51,5 MİLYON TL YATIRIM YAPILACAK.
İl Koordinatörü Hikmet Güneş sözleşmesi imzalanan söz konusu projelerin 17 tanesinin kırmızı et üretimine yönelik olduğunu ve bu projelerin yatırım tutarlarının KDV hariç 36.5 milyon TL civarında olduğunu söyledi. Bunun yanında yenilenebilir enerji üretimine yönelik 3 adet proje için 8.5 milyon TL , süt üretimi kapsamında 4,9 milyon TL , su ürünleri yetiştiriciliğine yönelik 1,4 milyon TL, kanatlı hayvan yetiştiriciliği ve arıcılık sektörlerine yönelik 1.7 milyon TL olmak üzere toplamda 51,5 Milyon TL yatırım yapılacağını ve bu projelerin tamamlanmasına müteakip hak sahiplerine 25,5 milyon TL hibe ödemesi gerçekleştirenlerini ifade eden Güne, bu projeler kapsamında uygun harcama kalemlerinde KDV muafiyetinin de bulunduğunu hatırlattı.
DİYARBAKIR’IN KALKINMASINDA DESTEKLERİMİZ DEVAM EDECEK.
Güneş, 2016 sonu itibari ile IPARD- I Kırsal Kalkınma Programının sona erdiğini ve bu program kapsamında 153 proje için inşaat kalemleri ile beraber 26.798 adet makine ekipman için hibe desteği verdiklerini, KDV hariç Diyarbakır’a 200 milyon TL yatırım yapılmasınının sağlandığını bildirdi. Güne, IPARD- II programı kapsamında desteklerinin 2023’e kadar devam edeceğini açıkladı.
TKDK ÇAĞRI İLANNINA ÇIKIYOR.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Diyarbakır İl Koordinatörü Hikmet Güneş, Ipard II 2. Proje Çağrı İlanına Haziran ayı itibariyle çıkılacağını bildirdi. Güneş; “yeni çağrı ilanı ile büyüyerek ilerlemeye devam edeceğiz ve bu hibelerin en verimli şekilde kullanılması için bu güne kadar olduğu gibi bugünden sonra da tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Çağırı ilanında desteklenecek sektörleri özetlemek gerekirse ;
103- Tarım Ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi Ve Pazarlanması İle İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar;
- Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması
- Süt Toplama Merkezleri
- Kırmızı Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması
- Kanatlı Eti ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması
- Kırmızı Et Kesimhaneleri
- Kanatlı Kesimhaneleri
- Parçalama Tesisleri
- Su Ürünleri ve Balık Yağı İşlenmesi ve Pazarlanması
- Meyve ve Sebze Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması
- Soğuk Hava Deposu Ve Meyve ve Sebze Ürünlerinin Paketlemesi sektörlerine sunulacak projeler kapsamında destek verilecektir.
Projelerin Uygun Harcama Tutarı minimum 30 bin avro ile maximum 3milyon avro arasında değişen oranlarda olduğunu belirten Güneş sektörlerine göre yüzde 50 hibe desteği verileceğini ifade ederken, yatırım yapmak isteyen yatırımcıları kuruma beklediklerini, ayrıca proje çağrı ilanı ve duyuruların www.tkdk.gov.tr adresinden takip edilebileceğini söyledi.
Kaynak: Diyarbakır Söz