Gönümüzün vazgeçilmezi haline gelen ve 7’den 70’e herkesin elinde olan cep telefonların kullanımıyla ilgili önemli uyarılarda bulunan cep telefonu tamircileri, mail hesaplarının, aile fotoğrafların ve yazışmaların kötü amaçla kullanılmaması için bozulan telefonların güvenilir bir tamirciye verilmesinin gerektiğini vurguladılar.
21 yıldır telefon sektöründe çalışan Ömer Başak, kendilerine genelde sıvıyla temas ve düşme gibi şikayetlerden gelindiğini söyledi.
Başak, "Kimi cihaz gruplarında kendi kendine arıza veren cihazlar var. Kullanıcıdan kaynaklanan arızlardır. Bir diğeri ise firmanın ürettiği arızlardır. Sıvı temaslı cihazlarda müşterinin müdahale etme şansı sıfırdır. Bu durumda en kısa bir sürede servise başvurması gerekiyor. Ayrılabilen batarya grubuysa, bataryayı ayırdıktan sonra cihazı getirmesi gerekiyor. Patlama ve kısa devrenin, cihaza ve kullanıcıya zarar verme durumu vardır." dedi.
"Telefon arızasını gidermek için güvenilir birine götürün"
Arızayı gidermek için telefonu güvenilir bir tamirciye vermek gerektiğine dikkat çeken Başak, "Özellikle bayanlar, telefonlarını tamircilere verirken fotoğraf bilgilerini, telefon rehberini ve tüm bilgileri karşı tarafa verme gibi bir durumla karşı karşıyalar. Mağdur olamamak için cihazda güvenlik kodu olması gerekir. Karşı tarafla mail ve hesaplarınızı hiçbir şekilde paylaşmamanız lazım. Yazışmaların karşı tarafın eline geçmemesi için önlem alınması gerekir." diye belirtti.
Bataryanın fazla tüketilmesi veya erken bitmesi kişinin hatasından meydana gelebildiğini söyleyen Başak, şunları söyledi:
"Bölgemizde garanti ve kasko şirketleri adil değil"
"Kişi, araç şarjıyla, evde sök tak yaptığında pilin ömrü en düşük seviye gelir. Batarya bitimine yüzde 5 kaldığında şarja takma en idealidir. Yüzde 80’de şarja takmak ömrünü kısaltır ve bloke yapabiliyor. Bölgemizde garanti, kasko şirketlerinin çalışma pozisyona baktığımızda pek o kadar adil olduklarını söylemek mümkün değildir. Birçok ülkedeki garanti şartlarını gördüm. Müşteriyi rahatsız etmeden birebir değişim yaparlar. Buradaki durum direk kullanıcı hatası sayılarak, 'yanlış şarj edilmiş, suya düşürmüşünüz.' deniliyor. Ufak bir çizik dahi müşteriye mal ediliyor. Cihaz içerisindeki mekanik sorunu çizilen yerden dolayı müşteriye yansıtıyorlar. Vatandaşlar tüketici hakem heyetlerine başvurarak en ideal haklarını aramaları daha uygun olur. Personellerle tartışmak yerine bu şekilde bir yol izlemeleri gerekir."
"Cihaz içindeki oksitlenme, nem cihaza ilerde zarar verecektir"
Akif Polat isimli telefon tamircisi de arıza şikayetlerinin gelen olarak aynı olduğunu belirtti.
Polat, "Telefon suyla temas ettiğinde ilk başta yapılması gereken, telefonun bataryadan ayrılmasıdır. Cihaz suyla temas gördükten sonra elektrikle temasının kesilmesi en sağlıklı yoldur. Suyla temas gören cihazı en yakın teknik servise götürmesi gerekir. Pirinç içine bırakılan telefonun içerisindeki nemi alınır ama bu telefonu kurtarmaya yetmiyor. Suyla temas gören cihaz, devreleri yanmamış ise kurdurduktan sonra zaten çalışacaktır. Cihaz içindeki oksitlenme, nem cihaza ilerde zarar verecektir." ifadelerini kullandı.
"Telefon şarj edilirken kullanılmaması gerekir"
Telefon şarj edilirken kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Polat, şunları söyledi.
"Şarj cihazları, belli bir voltaj üzerine tasarlanmıştır. Telefon, şarj edilirken kullanılmaması gerekir. O anda kullanıyorsak bu, şarjın bataryaya nüfuz etmemesi manasına gelir. Dolayısıyla o şarj, sağlıklı olmaz ve sıkıntılar meydana gelir. Bu yönde şarjdayken patlamalar olur. Bir bataryanın uzun ömürlü olmasını istiyorsak tam batarya bitmeden takmamalıyız. Boş batarya uzun sürekli kalırsa zararı olmaz. Şu an telefon sektöründe bazı firmalar yeni bir karar alıp artık bataryaya 2 yıl ömür vermiyorlar. Bunun yerine 500 şarjlı bir garanti veriyorlar. Biz telefonu gün içerisinde sürekli şarj ediyorsak bu bir yıl dahi sürmez."
Kaynak: Diyarbakır Söz