Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, yatırım konusu teknolojik ürünün üretimine yönelik yatırım proje tutarını oluşturan harcamalara, işletmenin büyüklüğüne göre geri ödemesiz sağlanacak destek miktarları yeniden belirlenirken, mikro işletmeler de kapsama alındı.
Bu kapsamda, mikro işletmelere yatırım proje tutarının en fazla yüzde 60’ı, küçük işletmelere yüzde 50'si, orta büyüklükteki işletmelere yüzde 40'ı, büyük işletmelere de yüzde 10'u kadar destek sağlanacak. Söz konusu destek oranları daha önce küçük işletmelerde yüzde 40, orta büyüklükteki işletmelerde yüzde 30, büyük işletmelerde yüzde 10 olarak uygulanıyordu.
Destek tutarı, mikro işletmelerde 8 milyon lirayı, küçük işletmelerde 7 milyon lirayı, orta büyüklükteki işletmelerde 6 milyon lirayı, büyük işletmelerde 3 milyon lirayı geçemeyecek.
- Yerli malına özel destek
Yönetmeliğe göre, yatırım projesi için satın alınacak makine ve teçhizatın yerli malı belgesiyle belgelendirilmesi durumunda, bu oranlara 20 puan daha ilave edilecek. Her bir yatırım projesi için işletmelere sağlanacak makine ve teçhizat desteği tutarıyla işletme gideri desteği tutarının toplamı yerli malı ilave puanı dahil 10 milyon lirayı geçemeyecek.
Yönetmelikle, kredi faiz desteğine ilişkin yönetmelik maddesi yürürlükten kaldırıldı. Tamamlanmış yatırımlarla başvuru tarihinden önce gerçekleştirilmiş yatırım harcamaları, ikinci el veya kullanılmış makine ve teçhizat içeren yatırımlar, finansal kiralama şirketleri aracılığıyla temin edilen makine ve teçhizat, destek kapsamında değerlendirilmeyecek. Teknolojik ürüne yönelik yatırım projesinde, destek kapsamında değerlendirilmeyecek harcama kalemlerine yatırım projesi için hazırlanacak fizibilite raporu gideri de eklendi.
- Ar-Ge desteği
Süreçleri yurt dışında gerçekleşmiş ve o ülkedeki kurum, kuruluş veya fonlar tarafından desteklenen Ar-Ge ve yenilik projeleriyle veya öz kaynaklar kullanılarak Ar-Ge sonucu ortaya çıkan, patenti alınan, TÜBİTAK tarafından onaylanan teknolojik ürünün üretimine yönelik yatırımlar Türkiye’de yapılırsa, destek kapsamında değerlendirilecek.
Kamu araştırma enstitüleri, merkezleri ve altyapılarında gerçekleştirilen Ar-Ge sonucu ortaya çıkan teknolojik ürünlerin yatırımı için yapılan başvurular, bu ürünle ilgili tüm hakların başvuru sahibine devredilmiş olması ve noter tasdikiyle belgelendirilmesi halinde destek alabilecek.
Büyük veya KOBİ ölçeğindeki işletmelerce tüm süreçleri yürütülen ve başarıyla tamamlanarak teknolojik ürüne dönüşen Ar-Ge ve yenilik projelerinin faaliyetleriyle ilgili hakların daha küçük ölçekli işletmelere devredilmesi durumunda, yatırım konusu teknolojik ürün, devreden işletmenin ölçeği esas alınarak yatırım desteği kapsamında değerlendirilecek.
Kamu araştırma enstitüleri ve merkezlerinde gerçekleştirilen Ar-Ge sonucu ortaya çıkan teknolojik ürünlerle ilgili hakları devralan sahiplerinin tüzel kişilik olması ve bu haklarını daha küçük ölçekli işletmelere devretmesi durumunda, taraflar arasında işletme ölçeği daha büyük olan esas alınarak destek verilecek. Sahip, gerçek kişi olursa ve bu haklarını tüzel kişiliklere devrederse, gerçek kişiler mikro ölçekli işletme sınıfına denk tutulacak, taraflar arasında işletme ölçeği daha büyük olan esas alınarak teknolojik ürünler, yatırım desteği kapsamında değerlendirilecek.
Düzenlemeye göre, teknolojik ürünle ilgili Türkiye'de yatırım yapmak isteyen işletmeler de başvuruda bulunabilecek. Bunun için gerçek kişilerin, başvurudan önce şirket kurarak tüzel kişilik kazanmaları şartı aranacak. Yılda bir veya birden fazla dönemde ya da sürekli olarak başvuru kabul edilebilecek.
Yatırım projesini yerinde incelemek üzere, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğünden en az bir personel görevlendirilecek. Genel Müdürlük gerekli gördüğünde alanında uzman kurum, kurul ve kuruluşlardan görüş alabilecek ve komisyon üyelerini yerinde inceleme yapmak üzere görevlendirebilecek. Desteklenecek yatırım projesini belirlemek için Değerlendirme Komisyonu en az dört üyenin katılımıyla toplanacak. Komisyonda kararlar, en az üç üyenin aynı yöndeki kararıyla belirlenecek.
Başvurular, Değerlendirme Komisyonu tarafından en geç 45 iş günü içinde karara bağlanacak.
Kaynak: Diyarbakır Söz