Aylardır süregelen bir açıklama henüz netlik kazanmış değil. Taşeron işçiye kadro müjdesi ile birlikte kadronun ne zaman geleceği açıklaması da 720 bin kişi tarafından beklenmekte. Her bir kamu kurumunda taşeron olarak çalışan işçiye vaat olarak sunulan ve en kısa zaman da da uygulamaya konulması beklenilen taşeron kadrosu konusunda gözler hala bakanlıkta. Kadro konusunda detayları yavaş yavaş oluştuğunu gözler önüne serecek olursak, sınırlamalar ve kurallar netlik kazanmış gözükmekte. En önemli durumun yaş sınırlaması olduğnu ifade eden Bakan Müezzinoğlu açıklamsında 'Kıdem tazminatında adaletin sürdürülebilirliğin olduğu bir çerçeveyi henüz oluşturabilmiş değiliz. Önümüzdeki hafta taraflarla görüşeceğiz' dedi. Taşeron işçilerle ilgili olarak da "kamu personeli reformunu bir bütün olarak ele alacağız" dedi.
TAŞERONA YIL SONU MÜJDESİ
Başbakan Binali Yıldırım, hükümetin taşeron işçiler konusunda bir irade ortaya koyduğunu belirterek, ilgili bakanlıklara sürecin hızlandırılması talimatı verdi.
Maliye ve Çalışma Başkanlığı'nın yürüttüğü kapsamında kamuda ve belediyelerde "güvenlik-iş kalitesinin düşmesine" yönelik endişeleri gideren bir model ortaya kondu. Buna göre kamu kurumlarında ve belediyelerde hizmet grafiğinin aşağı çekilmemesi için İş Kanunu'nda işten çıkarmaya yönelik bütün maddeler özel sözleşmeye de ekleniyor.
GÜNDEM KONUSU OLDU
Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, meclis'te yaptığı konuşmada taşeron işçilerin sorunlarını masaya yatırdı. Taşeron işçiler ile ilgili konuşan Kalaycı; " “Taşeron işçilik çalışma hayatının en temel sorunu hâline gelmiştir. İnsan onuruna yaraşır, düzgün, iş tanımını yok sayan taşeron işçilik uygulaması çalışma hayatının dengelerini bozmuş, ekonomik ve sosyal olarak büyük bir tahribata neden olmuştur" sözleri ile taşeron işçilerin sorunlarını dile getirdi.Taşeron işçiler konusunda bir açıklama da geçtiğimiz günlerde en yetkili ağızlarından biri olan Başbakan Binali Yıldırım'dan gelmişti. "Taşeron işçiler konusunu yakından takipteyiz, çözmekte ısrarcıyız" diye konuşan Başbakan, bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na da talimatı verdiğini söylemişti.Bir diğer konu ise 2017 yılına kadar Taşeron İşçilere kadro konusu oldu.İLK KURAL;
1 Kasım 2015'ten önce işe girenlerin düzenlemeden yararlanacağı yer alsa da bu tarihten sonra işe girenlerinde kamuya alınabileceği bir yapı oluşturulacak. Kademeli bir kadroya geçiş sistemi olacak. Taşeron çalışmasına ilişkin değerlendirmede bulunan üst düzey bir ekonomi yetkilisi, "Eğer bizim üzerinde çalıştığımız sistem olursa 1 Kasım veya 5 Kasım olmayacak. İlk önce 1 Kasım öncesindekiler kadroya alınacak. Sonrasında diğerleri. Bunun için kamu kuruluşlarının talepte bulunması gerekiyor. Örneğin sağlık Bakanlığı 10 bin ilave personel talep ettiğinde 1 Kasım sonrasında işe başlayanlar içerisinden bu kadar kişiye daha vize verilerek kadroya geçirilecek" dedi.
TEK ÇATI ALTINA ALINACAKLAR
Merakla beklenen Taşeron İşçi Kadroları ile ilgili olarak hükümetin kamu çalışanları kanununda devrim gibi bir değişiklik yapacağı bu anlamda “devlet memurluğu” kavramını baştan aşağı değiştireceği ifade ediliyor. Muhalefetle görüşmeleri sonrasında muhalefet partileri ile anlaşması durumunda, 657 sayılı kanununda çok kapsamlı bir değişikliğe gideceği öğrenildi. Bu değişiklik ile “devlet memuru” kavramı yerine “kamu çalışanı” kavramını getirilirken, memurlar, işçiler, sözleşmeliler, kadro karşılığı sözleşmeliler “kamu çalışanı” adı altında tek bir statüde toplanacaklar.
Kaynak: Diyarbakır Söz