AK Parti Hükümeti programında da yer alan her iki düzenlemeyle ilgili iki ayrı ekip çalışıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinatörlüğünde yürütülen çalışmaların Meclis'e tek paket halinde sunulup sunulmayacağına ise daha sonra karar verilecek. Taşeron işçilerle ilgili yürütülen yasa tasarısı çalışmaları, 'alt işveren' paketinde toplanacak.
TAŞERON İŞÇİLER
Hazırlanacak bu pakette, yaklaşık 15 yıldır çözüm bekleyen taşeron işçilerin tüm sorunlarıyla ilgili düzenlemeler yer alacak. Bu düzenlemelerin başında ise taşeron işçilerin maaşlarının düzenli ödenmesi geliyor. Halen mevcut sistemde, alt işverenler, üst işverenden işçilerin ücretlerini zamanında almasına rağmen, ödemeyi geciktirerek faiz gelir elde ediyor.
Taşeron işçilerle ilgili yapılacak düzenlemede, işçilerin maaşlarını geciktiren alt işverenlere, kademeli olarak yaptırım uygulanması getiriliyor. Maaşları geciktirme işlemini sürekli hale getiren alt işverenlere ise kamu ihale yasağı getirilmesi gibi cezalar verilecek.
Mevcut sistemde taşeron işçilere, asgari ücret düzeyinde ücret ödeniyor. Yeni sistemde alt işverenlerin ücretlerinin sektörlere göre değişmesi öngörülüyor. Bu sistemde, taşeron işçilerin maaşlarının asgari ücretin üzerine çıkması sağlanacak.
Kıdem tazminatında yıllık yerine aylık Taşeron işçilerin en büyük sıkıntılarından birisi olan, kıdem ve ihbar tazminatları için de yeni düzenleme yapılıyor. Mevcut sistemde, alt işveren bir yıl dolmadan işçilerin sözleşmelerini feshederek, yeni kurduğu şirkete aktarıyor.
KIDEM TAZMİNATLARI
Bu sistem nedeniyle, işçiler kıdem tazminatlarını alamıyor. Üzerinde çalışan sistemde ise kıdem tazminatında 'yıllık' yerine 'aylık' hesaplama modeli getiriliyor. Örneğin, bir taşeron işçisi bir yıl içinde üç ay da çalışsa, kıdem tazminatı yanmayacak.
Kıdem Tazminatı Fonu'nda açılacak hesabına, üç aylık tazminat yatacak. Bu tazminatlar toplanacak ve diğer şartlar yerine geldiğinde işçiye ödenecek. Yani yeni sistemde, kıdem ve ihbar tazminatlarında herhangi bir hak kaybı yaşanmayacak.
Taşeron işçilerin kıdem tazminatı primlerinin ödenmesinde ise hem üst hem de alt işveren sorumlu olacak. Dolayısıyla, üst işverenin, alt işverenin primleri düzenli ödemesi konusunda kontrol etmesi sağlanacak.
Kaynak: Diyarbakır Söz