Diyarbakır Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü tarafından Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü’nün katıldığı "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Tarımsal Destekleri" konulu konferans düzenlendi.
Diyarbakır Tarım İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya tarafından verilen konferansa Meslek Yüksekokul Müdür Vekili Doç. Dr. Davut Karaaslan, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
‘GERÇEKÇİ POLİTİKALAR İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR’
Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu’nun tarım kanunun 17. maddesi ile verilen görevleri yerine getirmek üzere kurulduğunu ve bu kurulun almış olduğu kararlar doğrultusunda destekleme işlemlerinin başladığını ifade eden Koçkaya, kurulun en temel görevlerinden birinin değişen ulusal ve uluslararası koşullara göre destekleme programlarında yapılacak düzenlemeleri belirlemek olduğunu söyledi.
Tarımsal desteklemelerin genel amaçlarından ve çiftçi kayıt sistemine bağlı destekleme maddelerinden bilgiler veren Koçkaya, “Çiftçi kayıt sistemi uygulanacak tarımsal desteklemelerin tek anahtarı konumundadır. Aynı zamanda bu veriler, planlı tarıma yönelik gerçekçi politikaların hayata geçirilmesi için de büyük önem taşımaktadır” diye belirtti.
‘AMAÇ HAYVANCILIĞI DESTEKLEMEKTİR’
“İyi tarım uygulamaları desteği, çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ile güvenilir gıda arzının sağlanmasına yönelik iyi tarım uygulamaları yapan çiftçilerin yaygınlaştırılması amacıyla hazırlanmıştır” diyen Koçkaya, organik tarım desteğinin ise insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda sürdürülebilirlik, izlenebilirlik ve gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik organik tarım yapan çiftçilerin çoğaltılması amacıyla hazırlandığını vurguladı.
Koçkaya, “Ülkemiz hayvancılığının geliştirilmesi, üretimde sürekliliğin sağlanması, kayıt sistemlerinin güncel tutulması, hayvancılık politikalarının etkinliğinin arttırılması ve hayvan hastalıklarıyla mücadele için, anaç sığır, anaç manda, anaç koyun ve keçi, tiftik keçisi, ipekböceği, arılı kovan, polinasyon amaçlı bombus arısı, buzağı, çiğ süt, besilik erkek sığır, hayvan hastalıkları tazminatı, hastalıklardan ari işletmeler ve programlı aşı uygulayıcılarının desteklenmesi amaçlanmıştır” dedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz