Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kudbettin Arzu, ''Tarımda 2002 yılında 11'incilikten bugün 7'inciliğe geldiklerini'' söyledi.
Arzu, Novotel'de düzenlenen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Karadeniz Bölge Toplantısı'nın açılışında, Türkiye'nin hedefinin 2023 yılında ekonomide 10'unculuğa gelmek olduğunu belirtti.
Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı olarak bunu erken başardıklarını ifade eden Arzu, ''Tarımda 2002 yılında 11'incilikten bugün 7'inciliğe geldik. Bu sizlerin başarısıdır. Bakanlık olarak sizleri destekledik. Önünüzdeki engelleri kaldırdık. Sizler de ürettiniz. 2023 hedefimiz dünyada tarımda 5'inciliğe gelmek. Çünkü önümüzdeki ülkeler kıta ülkeleri. Nüfus ve toprak büyüklükleriyle 10-15 kat bizden büyük ülkeler. Önümüzde ABD, Çin, Hindistan, Brezilya, Kanada gibi ülkeler var'' dedi.
AK Parti iktidara geldiği zaman bankaların yüzde 55-60 faizle kredi verdiklerini, bütün çiftçinin aldığı kredinin 500 milyon liranın altında olduğunu anlatan Arzu, şöyle konuştu:
''Yalnız geçen yıl faizsiz kredi miktarı 6 milyar, toplam kredi ise 21 milyarın üzerinde. Bizden önceki dönemde kredinin geri dönüşleri yüzde 35'lerde idi. Bugün ise geri dönüşler yüzde 98'lere çıktı. Hükümetimizin aldığı tedbir ve verdiği destekler, sizlerin yapmış olduğu üretimlerle bir yerden bir yerlere geldik. Tarımda vermiş olduğumuz destekler bizden önce 1 milyar liranın altındayken, Türk çiftçisine verilen destek geçen yıl 7.2 milyar lirayı buldu. Türk çiftçisi desteklerin daha fazlasını hak ediyor. Bundan daha fazlasını yapmaya çalışıyoruz.. Takdir edersiniz ki sonuçta hükümetimizin imkanları da sınırlı. Geldiğimiz yer çok önemli ama kat edeceğimiz çok mesafe var. Sizler ve teşkilatlarla el birliği ile daha yukarıya geleceğiz.''
Türkiye'nin 2023 yılında tarımda GSMH'yi 150 milyar dolara çıkartacaklarını kaydeden Arzu, ''Türkiye'de ihracatı tarımda 4.3 milyar dolardan 15.7 milyar dolara getirdik. Önümüzdeki hedef ise tarımda ihracatı 50 milyar dolarlara çıkarmaktır'' diye konuştu.
-TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar-
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da Karadeniz Bölgesi'nde ekolojik üstünlüğe bağlı birçok ürün yetiştiğini söyledi.
Bölgede fındık, çay, kivi, bir miktar da hayvancılık ile çok az seracılık yapıldığını anlatan Bayraktar, ''Bunlar zor koşullarda yetiştiriliyor. Trabzon'da tarım nüfusu yüzde 54.3, Giresun'da yüzde 46, Samsun'da yüzde 45. Tarım dışı istihdam yaratıp bu insanları tarımdan alamamışız. Bölgenin en önemli sıkıntısı bu'' dedi.
Fındıkta alan bazlı desteğin devamını istediklerini, bunun fevkalade önemli olduğunu dile getiren Bayraktar, ''TMO alımdan vazgeçti. Buna karşı alan bazlı destek ve telafi edici ödemeler başladı. Çiftçinin alternatif ürüne geçmesi mümkün olmadı. Alan bazlı destek göçün önlenmesi ve insanların refahının sağlanması, ürünün değer bulması açısından önemli. Fındık fiyatını korumak için bu destek devam etmeli'' diye konuştu.
Çayda Ziraat Odaları Birliği'nin maliyet hesapları dikkate alınarak fiyatın açıklanması gerektiğini savunan Bayraktar, şunları söyledi:
''Kaçakçılığı bir türlü önleyemedik. 40-50 ton gelen çay piyasayı bozuyor. Çay kanunu hazırlanıyor. Bizim de görüşümüz alındı. Çay Kanununda muhakkak suretle ÇAYKUR korunmalı. Farklı yapıya gidebilir ama ÇAYKUR kapanmamalı. Üreticinin sırtından özel sektör desteklenmemeli.''
Hayvancılığın da önemli olduğunu, ithalat yapıldığını ifade eden Bayraktar, ''Kültür ırklarını sürekli geliştiriyoruz. Çevre koşullarını iyi düzenleyebilirdik. Hijyen olarak daha iyi ağıllara sahibiz. Fiyatta istikrar yakalayamadığımız için ithal gelen hayvanlar kesiliyor. Bir müdahale kurumunun devreye girmesini önemsiyoruz. Sayın Başbakanımız, Bakana talimat verdi. Et Balık Kurumları müdahale kurumları haline geliyor. Fiyat istikrarını sağladığımız zaman hayvancılık daha iyi bir noktaya gelir'' dedi.
Toplantıya Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile bölgedeki il ve ilçe ziraat odası başkanları da katıldı.
Toplantıda açılış konuşmalarının ardından Arsin Ziraat Odası Başkanı Hasan Kozoğlu, Bakan Bayraktar'a kemençe hediye etti. Bakan Bayraktar da kemençeyi çalmaya çalıştı.
Kaynak: Diyarbakır Söz