Talep var arazi yok

TDİOSB Müdürü Kadri Oyur “Parsel tahsisleri tamamlandı ama şu anda bile her hafta 3-4 yatırım talebi alıyoruz”

Talep var arazi yok

Türkiye’de örnek proje teşkil etmesi amacıyla bir ilk olarak Diyarbakır’da kurulan ve 2012 yılında 21 işletme ile faaliyetlerine başlayan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB), geçen 6 yılda işletme kendisini ikiye katladı. Tarım ve hayvancılığa sunduğu katkının yanı sıra istihdama da katkı sağlayan TDİOSB, şuanda 38’i faal 13’ü yapım aşamasında toplam 51 işletmesiyle başarılı bir grafik çiziyor. 3’ü sanayi parseli olmak üzere toplamda 83 parselin bulunduğu TDİOSB’de tüm parsel tahsislerinin 2 yıl önce gerçekleştirildiğini belirten TDİOSB Müdürü Kadri Oyur, her hafta 3-4 yatırım talebi aldıklarını söyledi. Ek bir genişleme alanı tahsisi için çalışmalara başladıklarını ifade eden Oyur, uzun vadede hedeflerinin kapasiteleri 15 binden 80 bin büyükbaş hayvana çıkarmak olduğunu kaydetti.

“15 bin büyükbaş hayvan kapasitesine çıkacak”

TDİOSB’nin kuruluş çalışmalarının 2007 yılında imzalanana protokolle başladığını anlatan Oyur, “2009 yılında ilk altyapı ihalesi yapıldı ve altyapıya başlandı. 2012 yılın başında ise 21 tane işletme ile aktif olarak hayvan beslemeye başladılar. Şuan itibariyle toplamda 38 tane aktif 13 tane de inşaat halinde toplam 51 işletmemiz var. İki ay içerisinde de tamamı aktif hale gelecektir. 80 parselimiz var 3 tane de sanayi parselimiz toplam 83 parselimiz var. Sanayi parsellerinden 2’si kesimhane ve et kombinasyon ile et entegre tesisi olacak bir tanesi de elde edilen hayvansal atıkların gübre ve diğer tesisle enerji elde edilmesi ve organik gübre elde edilmesiyle alakalı olacak. Tamamı bittiği zaman 15 bin büyük baş hayvan kapasitesine sahip olacak. Şuanda da işletmemizde 7 bin 800 tane büyükbaş hayvan var” dedi.

“TDİOSB başarıya ulaştı”

TDİOSB’nin Türkiye’de ilk uygulanan proje olduğunun altını çizen Oyur, projenin doğrudan ve dolaylı olarak bin kişiye iş imkanı sağlayacağını belirtti. Oyur, “Burası direkt olarak 600 civarında kişi işletmelerde istihdam edilecek dolaylı olarak yem, veterinerlik hizmetleri, mühendislik hizmetleri ve diğer ayrıntılarla beraber yaklaşık bin kişi buradan ekmek yemiş olacak. Türkiye’de ilk başlanan proje burası. Deneme amaçlı başlandı tabi burası başarıya ulaştı. Şuanda Türkiye’de 2 tanesi Sera Organize Sanayi Bölgesi bir tane Yalova’da çiçekçilik diğer 8 tanesi de Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi Hatay’da da süt işletmesi üzerine” diye konuştu.

“Her hafta 3-4 yatırım talebi alıyoruz”

TDİOSB’nin gelişmeye başladığını ve benzer projenin yapılması için başka illerden de taleplerin olduğunu vurgulayan Oyur, şunları söyledi:

“Ülkenin birçok yerinde bu anlamda talepler var. Bakanlık bu konuda daha temkinli davranıyor süreci daha görmek istiyor. Ölçülebilir ve yönetebilirliğini inceliyor. Fakat Diyarbakır örneği bun anlamda başarılı bir örnek. Geciken bir süreç aslında daha hızlı gelişebilirdi. Yaşanılan bazı olumsuzluklardan dolayı bu şuanda bütün tahsisler 2 yıl önce bitti. Şuanda bile haftada en az 3-4 tane yatırımcı adayımız biz yeni yerle ilgili taleplerde bulunmaktadır. Zaten ilgili mevzuat gereği 3’te 2’si dolduğu zaman biz yakın çevremizde veya burada genişlemeyi düşünüyoruz. Amacımız uzun vadede burayı 50-60 bin kapasitesine çıkarmak.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler