Süreç bereketi

Yıllarca yaşanan şiddet olayları nedeniyle büyük sıkıntı yaşayan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki vatandaşlar, çözüm süreciyle ilgili gelişmeleri yakından izliyor. Bölge halkının ana gündem maddesini çözüm süreci oluştururken, herkes sürecin başarıya ulaşması için temenni de bulunup dua ediyor.

Süreç bereketi

Güvenlik sorunu nedeniyle değişik zamanlarda çıkarılan teşvik uygulamalarına rağmen Diyarbakır'a yatırım konusunda çok da istekli olmayan girişimciler, çözüm sürecinin başlamasıyla birlikte Diyarbakır'a yatırım yapma kararı aldı. Son 2 ayda aralarında yabancı firmaların da bulunduğu 52 şirket, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nde (Osb) fabrika kurmak için resmi başvuru yaptı.

"İşsizlik sorunu azalır"

Doğu Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu ise bölgedeki güvenlik algısının olumsuzluğu nedeniyle bugüne kadar bölgenin kalkınamadığını belirterek, "Çözüm süreci bölgede büyük rahatlama sağladı. Şiddetten arınmış algısı hemen yatırımı getirecektir. Çözüm süreci başarıya ulaşırsa kalkınma açısından kısa sürede büyük gelişme yaşanacaktır. Tarım, hayvancılık ve enerji açısından büyük potansiyele sahip bölge eğitim, sağlık ve turizm alanında Ortadoğu'nun merkezi olur. Buna bağlı olarak da işsizlik sorunu azalır" dedi.

-"Bölgeye turist akacak"

Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV) Başkanı Erhan Akalın, çözüm süreciyle bölge turizminde patlama yaşanacağını söyledi.

Diyarbakır'da 3-4 yeni otelin inşa edildiğini, çözüm süreci tamamlandığında otel sayısının daha çok artacağını belirten Akalın, "Dolayısıyla güvenli bir ortama turistler de çok büyük rağbet göstereceklerdir. Çünkü Güneydoğu Anadolu'da çok büyük turizm potansiyeli var. Güvenli olduğu takdirde bölgeye turist akacak" dedi.

"Süreç, çok büyük moral ve motivasyon getirdi"-

Diyarbakır Organize Sanayi ve İş Adamları Derneği (DOSİAD) Başkanı Aziz Özkılıç, Diyarbakır'ın son 30 yılda yaşanan şiddet olayları sebebiyle sanayileşemediği gibi başta İstanbul olmak üzere batı bölgelerine sermaye göçü verdiğini söyledi. Buna bağlı olarak Diyarbakır'ın işsizlik sorununun her geçen gün büyüdüğünü bildiren Özkılıç, şiddet olaylarının girişimcilerin kente yatırım yapmasını engellediğini vurguladı.

Özkılıç, hükümetin başlattığı çözüm sürecinin tüm bölge halkını çok mutlu kıldığını ifade ederek, "Süreç çok büyük moral ve motivasyon getirdi. Hepimiz heyecan içerisindeyiz. Herkes çok sevinçli" dedi.

Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Burç Baysal da, çözüm sürecinin başarıyla sonuçlanmasının Diyarbakır başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kalkınmasını sağlayacağını vurgulayarak,

"Ortadoğu'nun çekim merkeziyiz. Süreç başarıya oluşursa kısa sürede kalkınma olacaktır. Bugüne kadar girişimcilerimiz batı bölgesine yatırım yapıyordu. Huzur ve güven ortamı sağlanırsa girişimcilerimiz başka bölgelere gitmeyecek. Aksine başka bölgeden firmalar yatırım için buraya gelecek. Çünkü Diyarbakır birçok sektörde büyük fırsatları barındırıyor. Çözüm sürecinin başarıya ulaşması Diyarbakır'ı uçurur" dedi.

-"Ülke hepimizin"-

Diyarbakır Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Kenan Aksu ise Diyarbakır'ın peygamberler ve sahabelere ev sahipliği yapmasıyla Mekke ve Medine'den sonra 3. mukaddes şehir olarak tanımlandığını söyledi.

Başta Diyarbakır olmak üzere bölgede çan ve ezan sesinin birbirine karışmasıyla yüzyıllardır hoşgörünün hakim olduğunu anlatan Aksu, bölgede Kürt, Türk, Ermeni, Süryani gibi farklı milletlerin barış içinde birlikte yaşadığını kaydetti.

-"Çözüm süreci, doğudaki turizm kapısının açılmasını sağlayacak"

Aksu, çözüm süreciyle bölgenin turizmde adeta patlama yaşayacağını, Türkiye'nin turizm alanında dünyanın sayılı ülkelerinden biri olacağını belirterek, "Deniz, kum her yerde var. Ama bu denli zengin kültürel doku ve maneviyat hiç bir bölgede buradaki kadar zengin değil. Dolayısıyla bu potansiyel açığa çıkacak. Çözüm süreci Türkiye'nin doğudaki turizm kapısının açılması demektir. Süreçle birlikte Diyarbakır'ı ve bölgeyi kimseyi tutamaz. Uyuyan dev adeta uyanacak" dedi.

-"Çözüm süreci, bütün bölgeye umut verdi"-

Mardin Kültür Turizm ve Tanıtım Derneği Başkanı Şeyhmus Dinçer de, turizmde güvenliğin öncelikli olduğunu vurgulayarak, "Çözüm sürecinin konuşulması karamsar havayı dağıtmaya yetti. Çözüm süreci, bütün bölgeye umut verdi" dedi.

Şimdiden Mardin'de nisan, mayıs ayları için seyahat acentelerinin yoğun görüşmeler yaptığını aktaran Dinçer, "Eylemsizlik kararı alınacak mı- Alınmayacak mı- şeklinde mayıs ve nisan için acenteler beklemedeler. Çünkü herkesin ajandasında mutlaka Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa var. Ama güvenlik ile ilgili problemlerden dolayı hep ertelemişler. Şimdi büyük firmalar tanıtım çalışmalarını yapmak için görüşme yapıyorlar. İnşallah bu süreçle birlikte iyi destinasyonlar da sağlanırsa, bölgenin önünü kimse tutamayacak. Bu sorun çözülsün, huzur gelsin, bölge turizmle parlayacak" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler