Sosyal destek müjdesi

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamında 2017'den itibaren özellikle sosyal ağırlıklı projelere ağırlık verileceğini bildirdi.

Sosyal destek müjdesi

Elvan, GAP ve DAP ile bölge kalkınmasına bugüne kadar çok önemli katkı sağlandığını söyledi.

Özellikle GAP çerçevesinde bugüne kadar ağırlıklı olarak fiziki ve küçük ölçekli yatırımlara destek verme yaklaşımının benimsendiğine işaret eden Elvan, "Sosyal projelere çok fazla ağırlık verilmemişti ama yeni dönemde, 2017'den itibaren DAP ve GAP idarelerimiz, özellikle sosyal ağırlıklı projelere ağırlık verecek." değerlendirmesinde bulundu.

Bu çerçevede kadınlara ve gençlere yönelik projelere ağırlık verileceğini bildiren Elvan, şöyle devam etti:

"Gençlerin nitelikli vasıflı hale getirilmesi, bunların istihdamına yönelik çalışmalarımız olacak. Kadınlarımıza yönelik programlarımız olacak. Öte yandan kırsal alana yönelik GAP ve DAP idarelerimizde talep edilen hususlar söz konusu oluyor. Bunlara yönelik desteklerimiz de devam edecek. Gayet iyi çalışıyorlar. Önümüzdeki yıldan itibaren sosyal konulara biraz daha fazla ağırlık vereceğiz. İnsan yetiştirmeye daha fazla ağırlık vereceğiz."

- Kalkınma ajanslarında yeni dönem

Elvan, kalkınma ajanslarının illerin ve bölgelerin kalkınmasına önemli katkılar sağladığına dikkati çekti.

Ajansların özellikle illerdeki proje altyapısının geliştirilmesi yönünde ciddi bir katkıları olduğunu belirten Elvan, "Eskiden bazı bölgelerden proje gelmiyordu. Proje oluşturma kapasitesi hiç yoktu. Ajanslar sayesinde göreceli olarak geri kalmış iller başta olmak üzere ciddi bir proje altyapısının oluştuğunu görüyoruz. Bunu önemli ölçüde geliştirdik." diye konuştu.

Elvan, kalkınma ajanslarında yapısal dönüşüme gidilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Artık kalkınma ajansının daha çok insan altyapısının geliştirilmesine zaman ayırması, kaynak ayırması gerektiğini düşünüyorum. Kalkınma ajansları zaman içinde daha çok destek veren, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) benzeri bir yapıya dönüşmüş. Artık biz o yapıdan tekrar döneceğiz. İlin gelişmesine, kalkınmasına odaklanan bir çalışma programı yol haritasını ortaya koyacağız.

Birkaç gün önce bir ile gittim. İl merkezinde belediyeye ait ana yolun yapımını kalkınma ajansı üstlenmiş. Böyle bir şey olabilir mi? O yolun yapımı kalkınma ajansının asli işi değil. Belediyenin asli işi. Kurumların asli işi olan alanları kalkınma ajansları girmeyecek artık. Kalkınma ajansı bir anlamda o ilin kalkınmasını sağlayacak çok önemli bir proje varsa destekleyecek. O nedenle kalkınma ajanslarının yapısını değiştireceğiz. Özellikle yönetim yapısını değiştireceğiz. Önümüzdeki günlerde bunun ne olduğunu sizlerle paylaşacağız. Yönetim yapısını kesinlikle değiştiriyoruz, bu konuda çalışmalarımızı hemen hemen tamamladık."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler