Şimşek: Araziler hemen alınmalı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2B Orman arazilerinin ortalama rayiç bedeli metre karesinin 8,5 lira olduğunu söyledi.

Şimşek: Araziler hemen alınmalı

Rayiç bedelin peşin ödenmesi durumunda 26,5 milyar lira geli beklediklerini kaydeden Şimşek, satıştan elde edilecek gelirlerin nerede kullanılacağı yönünde de açıklama yaptı. Şimşek, “Gelirler, afet riskinin azaltılmasında kullanılacak. Orman köylülerinin kalkınmasında ve yeni orman alanlarının tesisinde de bu kaynaklarda yararlanılacak.” dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2B’de en çok tartışılan taşınmazların bulunduğu 12 ilin defterdarlarının katılacağı 2B konulu bilgilendirme toplantısı yaptı. Toplantının açılışında konuşan Şimşek, 2B arazilerinden, 32 yıl önce orman vasfından çıkarılmış alanların kastettiklerini söyledi. Orman alanlarının satmadıklarına dikkat çeken Şimşek, 1982 anayasasında bazı alanların orman alanlarının dışına çıkarıldığını belirterek, çıkarılan yasanın orman vasfını kaybeden arazilerle ilgili olduğunu kaydetti. Maliyeye devredilen 410 bin hektarlık alanın satıldığını belirten Şimek, “Öyle semtler var ki gerçekten oraların orman olması söz konusu olmayan alanlar. Çarpık kentleşmenin yaygın olduğu kamu yatırımlarının yapılamadığı yerler buralar. Buralardan vergi de alınmammış. Amacımız vatandaşla olan mülkiyet sorununu çözmektir.” diye konuştu.

“VATANDAŞ VE DEVLET UZLAŞACAK”

 

Vatandaşların, yıllardır kullandıkları arazilerin tapularına sahip olacaklarının altını çizen Şimşek, geçmişte tapusu olanlara da arazilerin tapusunu bedelsiz olarak vereceklerini bildirdi. Bu şekilde vatandaş ve devlet arasındaki davaların da bitirileceğine işaret eden Bakan Şimşek, gecekondu ve çarpık kentleşmeyi kaldıracaklarını ifade etti. Kentlerin bu proje sayesinde, çarpık kentleşmeden kurtarılacağını dile getiren Maliye Bakanı, şu bilgileri verdi: “Hak sahipleri, geçen yılın sonu itibarı ile arazileri kullanan kişilerdir. Araziler bu kişilere satılacaktır. Peşinde, yüzde 20’lik indirim, yüzde 50 ödemede yüzde 10 indirim sağlayacağız. Herhangi bir peşinatı olmayan kişilere de taksitlendirmeler sağlayacağız.”

“ARAZİLER HEMEN ALINMALI”

 

Hak sahiplerinin taşınamazlarını bir an evvel arazileri alması gerektiğini ifade eden Bakan Şimşek, şöyle devam etti:

“Bir an önce bu sorununun çözülmesini istiyoruz. Bu gerek vatandaşımızın mağdur olmaması gerekse bizim kendi işlerimizi çözmemiz açısından önemli. Başvuru süresi 30 Ekim 2012’de bitiyor. Başvuruda sadece başvuru parası ile nüfus cüzdanı istiyoruz. Tapuları iptal edilenler için ise son başvuru tarihi, 28 Nisan 2014. Biz, onlardan bir şey istemiyoruz.”

“Biz vatandaşlarımız ve hak sahipleri ile proaktif bir şekilde uzlaşmaya çalışacağız.” diyen Şimşek, zamanında başvurmazlarsa kullanıcıların doğrudan hakları düşeceğini ve hak sahiplerinin bu kanunla dile getirilen bu fırsatı kaçıracaklarını, bazı yaptırımlarla da bu tür vatandaşların kaşı karşıya kalacaklarını vurguladı.

Çarpık alanların daha düzenli bir kent alanına dönüşmesi için 2B arazilerini satışlarının çok önemli olduğunun altını çizen Bakan Şimşek, bu çerçevede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile beraber uygulama yapabileceklerini de belirtti. Şimşek, burada iki seçeneğin söz konusu olduğuna değinerek, “Söz konusu vatandaş ya ilgili birime paralarını öder ve hak sahipliği devam eder ya da kentsel dönüşüm içine gerekli düzenlemeler yapılır.” dedi.

"RAYİÇ BEDELLERİN BELİRLENMESİNDE ÇOK HASSAS DAVRANDIK"

Maliye Bakanı Şimşek, rayiç bedellerin belirlenmesi noktasında hassas bir politika izlediklerine de değindi. Rayiç bedelini yerine göre değiştiğini ve parsel bazında yapıldığını kaydetti. Satışa konu alan rayiç bedellerin, Maliye Bakanlığı'nda kurulan bir komisyon tarafından parsel parsel değerlerinin tespit edildiğini belirtti. Şimşek, “Emsal satışlara bakıldı, belediyelerle görüşüldü. Bedeller belirlenirken hakikatten kapsamlı çalışmalar yapıldı. Bu tespitleri hakkaniyetle yürütüyoruz.” diye konuştu. Rayiç bedel ne belirlendi ise o fiyatın uygulanacağının altını çizen Şimşek, şunları söyledi:

“Buradaki amaç ülkenin sorunlarını çözmektir. Burada 75 milyonun hakkı var. 30 yıldır, 40 yıldır bir mülkiyet söz konusu. Bir yandan kentlerimizi özelleştirelim bir yandan da sorunlarımızı çözmüş olalım. Bu alanlar 1981 öncesinden tahsis edilen alanlardır. Orman alanı üzerinde yapılan bir takım tesisler yıkıldı. Orman arazisi ise gereken yapılacaktır. Orman alanları korunuyor. Sultanbeyli de araç kalmadı. Biz o alanlardan bahsediyoruz. Yeni anaysa çerçevesinde bir düzenleme öngörüyoruz. Yeni kanunun hiçbir şekilde taviz vermemesi gerekiyor.”

CİHAN

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler