Acar, Sosyal Güvenlik Haftası çerçevesinde, Kılıçali Paşa İlköğretim Okulu öğrencileriyle bir araya geldi. Halk oyunları gösterisinin ardından, çocuklara sosyal güvenlik bilincini aşılamak amacıyla SGK tarafından hazırlanan ''Güven ve Yarışçı Çocuklar'' çizgi filmi gösterildi.
Etkinlikte konuşan Acar, sosyal güvenliğin ilköğretimde okuyan öğrencilere anlatılmasının çok önemli olduğuna işaret ederek, Sosyal Güvenlik Haftası etkinlikleri çerçevesinde 1,5 milyon öğrenciye ''Güven ve Yarışçı Çocuklar'' hikaye kitabı ile çizgi film cd'sini dağıtacaklarını anlattı. SGK'nın Türkiye'nin en önemli kurumlarından olduğunu söyleyen Acar, 74 milyona hizmet veren SGK'nın vatandaşlara doğumdan ölüme kadar hizmet verdiğini vurguladı.
''Oyuncağımıza zarar geldiğinde sosyal güvenlikten yardım isteriz''
Öğrencilerle ders yaparak sosyal güvenliği anlatmak istediğini belirten Acar, öğrencilere ''Çizgi filmi izlediniz, sosyal güvenlik ne demekmiş?'' diye sordu. Bunun üzerine öğrencilerden bazıları ''sağlığımız ve güvencemiz için bir kurum'', ''sağlığımızda bir sorun çıktığımızda arkamızda biri olması'' yanıtlarını verdi. Bir öğrencinin ise ''Oyuncağımıza veya eşyamıza zarar geldiğinde sosyal güvenlikten yardım isteriz'' sözleri üzerine Acar, ''Oyuncağınıza bir zarar geldiği zaman onu da üstleniriz, tamam, kabul'' dedi.
''Alo 170 numarasını hiç aklımızdan çıkarmıyoruz''
Devletin kamuda çalışanlar adına yatırdığı primlerin biriktiğini ve emekli aylığı olarak ödendiği anlatan Acar, ''Kumbaraya biriken paralar gibi devlet anne ve babanızın adına bir miktar parayı yatırıyor. O paralar birikiyor, aynı zamanda size sağlık hizmeti de sunuyor'' diye konuştu. Çeşitli örnekler vererek sigortalı olmanın önemini anlatan Acar, şöyle devam etti:
''Çocuklar, sigortalı olmak, sigortalılık kavramını da anlamak çok önemli. Hikayede olduğu gibi kumbara gibi SGK'ya prim yatırılması gerekiyor ki daha sonra biz sizlere bunu emekli aylığı olarak ödeyebilelim. kayıt dışı çalıştırmamak da önemli. Anneniz babanız herhangi bir iş yerinde çalışıyor ve primleri yatmıyorsa, kayıt dışı çalışıyorsa mutlaka sizin bir numarayı arayarak, 'benim annem burada çalışıyor ama kayıtlı değil, primleri yatırılmıyor, bunu size ihbar ediyorum, şikayet ediyorum' demeniz lazım.''
Acar'ın öğrencilerin kayıt dışı çalıştırmayı ihbar etmek için hangi numaranın aranması gerektiği sorusu üzerine bir öğrencinin ''155'' yanıtını vermesi gülüşmelere neden oldu.
Bir başka öğrencinin ''170'' yanıtı üzerine, Acar, ''Alo 170 numarasını hiç aklımızdan çıkarmıyoruz. Anneniz, babanız çalıştığı halde primlerini yatırmayan işverenler varsa, Alo 170'i çeviriyoruz ve diyoruz ki 'Benim annem babam, şu iş yerinde çalışıyor ama primini yatırmıyorlar.' Biz de o işverenden sizin anneniz babanız için yatırması gereken primleri alıyoruz'' diye konuştu. Çocukların sorularını da yanıtlayan Acar, ilköğretim ders kitaplarında sosyal güvenlik konusunun daha çok yer alacağını anlattı.
Kaynak: Diyarbakır Söz