Sağ-sol tartışması!

Türk Lirası’nın simgesinde sağ-sol tartışması yaşanırken, Merkez Bankası internet sitesinden yaptığı açıklama ile karmaşaya son verdi.

Sağ-sol tartışması!

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, bankanın Genel Kurulu’nda bir hissedarın hazırladığı tişörtteki ‘25.000.simge’ yazısına ‘Yanlış’ deyince tartışma büyüdü. Başçı, “Simge, rakamın solunda olmalıydı” dedi. Simgenin kullanımına ilişkin Merkez Bankası’ndan resmi açıklama yapılmadığı için pazarda, manavda, çarşıda TL simgesi rakamın sağında kullanılıyor

Merkez Bankası tarafından düzenlenen yarışmayı kazanarak, Türk Lirası’nın simgesi ilan edilen ’yle ilgili sağ-sol karmaşası yaşanıyor. Başbakan Erdoğan’ın katılımıyla 1 Mart’ta düzenlenen toplantıda MB Başkanı Erdem Başçı tarafından açıklanan TL’nin simgesi, geçen süre içinde daha yaygın şekilde kullanılmaya başlanırken, bu kez de simgenin rakamın ‘solunda mı, sağında mı’ kullanılacağı tartışma konusu oldu. Vatan gazetesinin haberine göre, Başkan Başçı’nın geçtiğimiz günlerde bir tişörte basılan ‘25.000.(simge)’ ifadesine ‘Yanlış’ demesiyle karmaşa daha da arttı. Başçı’nın uyarısıyla, rakamın başında ya da bir başka ifadeyle solunda yazılacağı anlaşılan simgeyle ilgili Merkez Bankası’ndan bugüne kadar özel bir resmi açıklama ya da vurgu yapılmadığı için pazarda, manavda ve reklam ilanlarda simgenin farklı şekillerdeki kullanımları sürüyor.

Başçı, bankanın geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Genel Kurulu’nda hissedarların simge yarışmasıyla ilgili eleştirilerini dinlemişti. Hissedarlardan Adnan Bahar, kürsüye gelerek Merkez Bankası yönetimini TL simge kararı nedeniyle sert sözlerle eleştirmiş, bankanın sermayesi olan 25 bin TL’yi simge yarışmasını kazanan kişiye ödül olarak verildiğini söylemişti. Konuşmasının sonunda bir tişört çıkaran Bahar, üzerinde “25.000.(simge) basılı kıyafeti basına gösterdi. Toplantının sonunda söz alan Erdem Başçı eleştirilere yanıt vermek yerine, “T-shirt’te bir yanlışlık var. Türk Liramızın simgesinin yazılışı yanlış. Simge rakamın solunda olmalıydı” dedi. Bunun üzerine dinleyiciler arasında, “Banka bunu açıklamadı ki, her yerde sağa yazılıyor” tartışması yaşandı.

EURO'DA SİMGE SOLDA

Açıklandığı günden bu yana TL’nin simgesi, semt pazarlarında tezgahlarda, bilboard gibi açık hava mecralarında, gazetelerde sağda kullanılıyor. Rakamın solunda kullanımı ise son derece az. Dolar ve euro gibi simgelerin solda kullanımından yola çıkarak, solda kullanılması gerektiğini savunanlar ise bunun nedenini açıklayamıyor. Bankanın da bu konuda herhangi bir açıklama ya da uyarısı bulunmuyor. Fiyat ya da etiket yazımında ‘önce rakam ve TL kısaltması’ndan yola çıkarak simge kullanımında da önce rakam sonra simge kullanılıyor.

BANKA, “SOL-SAĞ” TARTIŞMASINA SON NOKTAYI KOYDU”

Son günlerde kamuoyunda da tartışılan “TL simgesi parasal değerin hangi yanında kullanılacak sorusuna” Merkez Bankası son noktayı koydu. Buna göre, Simge; Uluslararası uygulamalara paralel olarak, rakamın solunda ve boşluk bırakılmadan kullanılacak."

TL KULLANILMAYA DEVAM EDECEK

Banka, “TL simgesi, ‘TL’ kısaltmasının yerine mi kullanılacaktır? TL simgesinin kullanımı ile birlikte ‘TL’ kısaltması kullanımdan kaldırılacak mı?” sorusuna yanıt verdi. Buna göre, "TL", Türk lirasının kısaltması, diğeri ise Türk lirasının simgesi olarak ifade edildiğinden Türk lirasını ifade edebilmek amacıyla kullanıldığı yere göre, aynı anda kullanmamak koşuluyla ya simge ya da kısaltma kullanılabilecek. Metinlerde ve resmi yazışmalarda açıkça yazılması (Türk lirası) veya kısaltmasının (TL) kullanılması tercih edilirken grafik, tablo vb. yerlerde simgenin kullanılması tavsiye edildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz