Ramazan öncesi tezgahlar hurmayla doldu

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte iftar sofralarının vazgeçilmezi olan hurma, tezgahlardaki yerini aldı. Fiyatları 10 lira ile 120 lira arasında değişen hurmanın onlarca çeşidi bulunuyor.

Ramazan öncesi tezgahlar hurmayla doldu

Hurma ithalatçısı bir firmanın sahibi Ahmet Özkan, ramazan için aylar öncesinden ithal edilen hurmaların iftar sofralarında yerini alacağını söyledi.

Raflarında 12 çeşit hurma bulunduğunu, fiyatların ise 10 liradan başlayıp 120 liraya kadar çıktığını anlatan Özkan, "Hurma çeşitlerinden Mebrum 25-50 lira, Hulva 15-18 lira, Hudri ve Safavi 35 lira, Sugi 50 liradan satışa sunulacak." dedi. 

Özkan, hurma fiyatlarının bu yıl geçen yıla göre yüzde 3-4 yüksek olacağını ifade ederek, riyalin Türk lirası karşısında değer kazanması, taşıma masraflarının artması ve stoklardaki azalmanın bu duruma neden olduğunu vurguladı.

Hurmanın iftarın yanı sıra sahurda da tüketildiğine işaret eden Özkan, "Sahurda hurma yenmesi durumunda yorgunluk hissi ortadan kalkıyor ve daha rahat oruç tutulabiliyor. İftarda herhangi bir hurmayla oruç açılabilir ancak sahurda lif oranı yüksek Mejdul, Mebrum ve Hudri gibi hurmaların yenmesini öneriyoruz. Şeker hastaları da şeker yoğunluğu en az olan Sugi ve Safavi hurmalarını tüketebilirler." diye konuştu.

"VERGİ İNDİRİMİ ÖNÜMÜZDEKİ YILLARA YANSIYACAK"

Hurma ticareti yapan firma sahibi Selçuk Erdurak da aylar öncesinden ithal edilen hurmanın paketleme ve dağıtım süreçlerinin tamamlanarak vatandaşın beğenisine sunulduğunu ifade etti.

Geçtiğimiz haftalarda hurma ithalatında yüzde 25 olan gümrük vergisinin sıfırlanmasına karşın fiyatlarda herhangi bir indirim olmayacağını aktaran Erdurak, "Söz konusu karar tüketiciye yansımayacak. Çünkü bugün satışa sunulan hurma Türkiye'ye neredeyse 6 ay önce gelir. Ocak ayı itibarıyla yaklaşık 20 tır mal getirdik. O dönemde dolar da vergi de yüksekti. Dolayısıyla bu ramazanda vatandaşlar daha ucuz fiyatlarla hurma yiyemeyecek. İndirimli fiyatlar önümüzdeki yıllara yansıyacaktır." şeklinde konuştu.

Aynı sektörde faaliyet gösteren Faruk Turgut da ramazan ayı için hurma ithalatlarının tamamlandığını belirterek, "Bu sezon yaptığımız ithalatta vergi indiriminden yararlanamadık. Bir sonraki sezon getireceğimiz ürünlerde vergi indiriminden faydalanabilmeyi ve bunu müşterilerimize yansıtabilmeyi ümit ediyoruz." ifadelerini kullandı.

HURMA İTHALATI 26 BİN TONA YAKLAŞTI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen yıl 25,7 bin ton hurma ithalatı karışlığında 20,2 milyon dolar ödendi. En fazla hurma ithalatının yapıldığı ülke 16,5 milyon tonla İran olurken, bu ülkeyi 4,4 milyon tonla Suudi Arabistan, 2,4 milyon tonla Tunus takip etti. Söz konusu ülkelere sırasıyla 5 milyon dolar, 4,3 milyon dolar ve 5 milyon dolar ödeme yapıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz