Pamukta, tohumların hat üzerine tek sıra yerine yan yana iki sıra olarak ve yeterli kök alanı sağlamak amacıyla birbirine çapraz ekilmesiyle birim alandan alınan verim yaklaşık yüzde 25 artıyor.
Son yıllarda devlet desteğinin artırılması, fiyatlarındaki yükseliş ve üreticisine ciddi kar sağlaması nedeniyle tekrar pamuğa yönelen çiftçiler, yeni ekim modeliyle verimlerini artırıyor.
Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ilçesi Güzelköy Mahallesi'nde yeni ekim yöntemiyle üretimini artıran Mehmet Şeker, bu uygulamanın diğer çiftçiler tarafından da hayata geçirilmesini önerdi.
Eski ekim şeklinde hat aralarının 80 santimetre olduğunu, yeni sistemde ise bunu 90 santimetreye çıkardığını anlatan Şeker, "Bu yıl çift sıra denedik. Pamuğumuzu topladık, dekar başına 700 kilogram civarı aldık. İnşallah daha da verim artışı olur. Çiftçilerin ekim alanları sabit kalacak ama verimleri artacak. Geçen yıl 218 ton ürün elde ettiğim 470 dekarlık tarlamdan bu yıl 275 ton ürün aldım." diye konuştu.
Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Başbağ da mısır, yer fıstığı gibi ürünlerde de uygulanan çift sıra ekimin, pamuk tarımı için oldukça avantajlı bir yöntem olduğunu söyledi.
Çift sıra ekim şekli ile birim alandaki bitki yoğunluğunun, tek sıra ekimlere göre yüzde 35-45 artırıldığını ifade eden Başbağ, "Bölgemizde son yıllarda pamukta yaygınlaşmaya başlayan çift sıra ekim yöntemi ile pamuk ekim alanlarından daha fazla ürün alınarak üreticinin kazancının artması sağlanacaktır. Böylece pamuk tarımında geliştirilen bu yeni yöntemler son yıllarda gittikçe daralan pamuk ekim alanlarının artırılması yönünde de katkı sağlayacaktır." dedi.
Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ÇUKOBİRLİK) Diyarbakır Şube Başkan Vekili Süleyman İskenderoğlu ise yeni ekim modelinin Diyarbakır'da ilk kez merkez Yenişehir ilçesi Güzelköy Mahallesi'nde uygulandığını kaydetti.
Uygulamanın bin dönümde denendiğini aktaran İskerderoğlu, "Çift sırayla 650-700, normal ekimde ise 550-570 kilogram arasında bir verim elde ediliyor. Çift sırayla ekimde yaklaşık yüzde 25'lik bir verim artışı oluyor." şeklinde konuştu.
-"Çift sıra sırta ekimde tapan, mibzer ve bıçak yenileniyor"
Yeni ekim modelinin büyük çiftçiye yük getirmeyeceğine işaret eden İskenderoğlu, şöyle devam etti:
"Çift sıra sırta ekimde tapan, mibzer ve bıçak yenileniyor. Bunun da maliyeti yaklaşık 35 bin lirayı buluyor. Bu da bin dönüm eken bir çiftçi için ciddi bir para değil. Bu sadece bir yılda kazanacağı paranın yüzde 10'u kadardır. Belki küçük üreticilerimiz yapamaz ama büyük üreticilerimizin kesinlikle çift sıraya yönelmesi gerekir. Çift sırada ekim ülke ekonomisine ciddi bir katkı sunuyor. Totalde düşündüğümüz zaman Türkiye'de 800 bin ton pamuk üretimi varsa bu 1 milyon tona çıkacak. Sadece dönüm başına bir kilogram fazla tohum dışında ekstra bir masraf yok."
Kaynak: Diyarbakır Söz