Adıyaman'ın Samsat ilçesinde pamuk üretimi yapan çiftçiler aylık 200 bin lira ve üstü gelen elektrik faturaların kendilerini çok zor durumda bıraktığını dile getirerek Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'dan bu işe bir çözüm bulması çağrısında bulundular.
Elektrik faturalarını yatırabilmek için ürünlerinin kalkacağı zamana kadar kendilerine zaman tanınmasını isteyen pamuk üreticisi Salih Ateş, "Bu ay elektrik faturam 196 bin lira geldi. Bu parayı ödeyemezsek elektriğimiz kesilecek. Şu anda biz bu parayı ödeyemiyoruz. Buradan Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum: Çiftçinin faturalarını, ürününü kaldıracağı zamana kadar erteletmesini istiyoruz. Ödemeyeceğiz demiyoruz. Bütün bu zamlara rağmen faturamızı ödeyeceğiz, zaten başka çaremiz de yok. Bizim isteğimiz; ürünlerimizi kaldırıncaya kadar AKEDAŞ bize müsaade etsin. AKEDAŞ bize bu mühleti vermiyor. Gelip elektriğimizi kesecekler. Elektrik kesildiği zaman hepimiz mağdur olacağız." dedi.
"Zamlarla baş edemiyoruz"
Sürekli gelen zamların yanı sıra pamuk fiyatlarının da geçen seneye oranla düşmesinin de ayrı bir sıkıntı olduğunu belirten Ateş, "Geçen sene 4 liraya sattığımız pamuğu bu sene 3 lira gibi bir fiyat ile alınacağına dair söylentiler var. Bu da tamamıyla çiftçiyi bitirmek demektir. Pamuk üretmek için ihtiyacımız olan mazot, gübre ve işçiliğin bu sene, geçen seneye oranla yüzde 30 civarında artması bizi zor durumda bırakıyor." ifadelerini kullandı.
"Faturam bu ay 196 bin lira geldi"
Bu ay kendisine çok yüksek oranda elektrik faturası geldiğini belirten Ateş, "Kimse sesimi duyup bizi anlamıyor. Hiçbir çiftçi bunu ödeyemez. Halimiz ortada… Bugün gelip elektriğimizi kesecekler. Mazota yine zam geldi. Bu sene 3 defa elektriğe zam geldi. Faturalarımızı ödeyemediğimizden dolayı AKEDAŞ gelip elektriğimiz kesecek. Elektriğimizi kesmeleri demek, burada çalışan 50 kişinin mağdur olması demektir. İflasa doğru gidiyoruz. Tarım Bakanı, çiftçinin ne durumda olduğunu iyi biliyor ama herhangi bir adım atmıyor. Biz Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz: Bize yardımcı olunması lazım. Çiftçiye, 'Üretin, ekin, biçin.' diyorlar. Ekiyoruz, sıfır elde var sıfır. Hatta eksiye doğru gidiyoruz. Bundan dolayı Sayın Cumhurbaşkanımızın sesimizi duymasını istiyoruz." şeklinde konuştu.
"Elektriğimizi kesip bizleri mağdur duruma düşürüyorlar"
Elektrik faturalarını yatıramadığı için mağduriyet yaşadığını belirten Yusuf Ateş, "Geçen sene bin 200 dönüm arazi ekmiştim. Aylık 150 bin lira elektrik faturası ödüyordum. Bu sene 250 bin lira fatura geliyor, ödeyemiyorum. Gelip elektriğimizi kesip bizleri mağdur duruma düşürüyorlar. Mağdur duruma gelince tefecilerin ellerine düşüyoruz. Türkiye'nin hiçbir yerinde bu durumla karşılaşmadım, sadece Adıyaman'da karşılaştım bu mağduriyetle." dedi.
"3 yıllık birikimim bu sene bitti"
Önceki yıllarda elde ettikleri kazancı, bu sene gelen zamlardan dolayı tükettiklerini ifade eden Ateş, "Geçen sene bin 600 liraya aldığım gübrenin tonunu bu sene 2 bin 800 TL ile çek ve senet karşılığında borçla alabildim. Geçen sene kutusunu 4 liradan aldığım tarım ilacının kutusunu bu sene 75 liraya aldım. Bu sene çok mağdur olduk. En ucuz olan iş gücüdür. Geçen sene dönümüne 100 lira verirken, bu sene dönüm başına 125 lira verdik. Ne yapacağımızı şaşırdık. Geçen sene 4 buçuk liraya sattığım pamuğu bu sene 3 buçuk liraya satamıyorum. Borç da alamıyoruz, herkes kapıları bize kapatmış durumda. Geçen seneye göre bu sene biraz daha fazla ekmiştim ancak zamlardan dolayı önceki 3 yıllık çalışmamdan kazandığım paranın hepsini tükettim. İşçiler de doğal olarak bu durumdan etkileniyor." ifadelerini kullandı.
Kaynak: Diyarbakır Söz