Pamuk açık arttırmada

Şanlıurfa'da yılın ilk pamuk ürünü satışa sunuldu. Geçen yıl 1.5 liraya satışa sunulan pamuk bu yıl 2.5 satıldı.

Pamuk açık arttırmada

Ticaret borsasında ilk ihalesi yapılan pamuk çiftçinin yüzünü güldürdü. Ancak tekstilcinin kalite şartı var. Pamukta kaliteyi yakalayan pamuk üreticisi emeğin karşılığını alacak.

Şanlıurfa, ülke pamuğunun yaklaşık yüzde 45’ini üretiyor. On binlerce pamuk üreticisini yakından ilgilendiren pamuk fiyatları belirlenmeye başlıyor. Bugün yılın ilk pamuğu satışa sunuldu. Ticaret borsasında yılın ilk pamuğunu sanayici ile buluşturan merkeze bağlı Hancıas köyü çiftçisi Fadıl Yılmaztekin, Cumhuriyet altını ile ödüllendirildi. Yılın ilk pamuğu 2 lira 50 kuruşa Zafer Tekstil tarafından alındı.

KALİTE VURGUSU YAPILDI

İlk pamuk satışında kalite vurgusu yapıldı. Sanayiciler, pamukta kalitenin artırılması ile kentin dünya piyasasında yer edineceğini belirtti. Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, pamuk giderlerine dikkat çekerek desteklenme fiyatlarının artırılmasını istedi. Üreticilerin pamukları naylon torbalara doldurmasından yakınan Kaya, çiftçileri de sanayicilere temiz pamuk satması yönünde uyardı. Pamuk girdi fiyatlarının çok yüksek olduğuna da değinen Kaya, pamuğun stratejik bir ürün olduğunu ve bu nedenle pamuk desteklemelerinin artırılmasını gerektiğini kaydetti.

’60 KURUŞ’ TAVSİYESİ

Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, şunları söyledi: "Pamuk Türkiye’nin stratejik bir ürünüdür. Gerçekten 2 milyon tona yakın olan pamuğun bir milyon 200 bine yakını Türkiye’de üretebiliyoruz. Stratejik bir ürün olduğu için de pamuğun girdi ve maliyetleri çok yüksek. Masrafları çok yüksek. Geçen yılki fiyatlardan çiftçimizde perişan, sanayicimiz de perişan. Tarım Bakanlığımızın özellikle desteklemelerde özellikle 60 kuruşa çıkarmasını tavsiye ediyoruz.”

‘KLİTELİ PAMUK ŞART’

Sanayici Sait Melik ise Şanlıurfalıların pamukta dünya piyasasında yer almalarının kaliteli pamuğa bağlı olduğunu söyledi. Melik, “Çırçırcıların ve çiftçilerin beraber olup Urfa’daki kaliteyi artırmak istemeleri, Urfa kalitesini rastgele kalitesinde beklentilerimiz Urfa kalitesinin çok iyi olacağıdır. Biz çiftçilere dikkat edersek, çırçırcılar farkına varmışlar, dünya piyasasında yerimiz olacak.” diye konuştu.

Yılın ilk mahsulünü yetiştirdiği için mutlu olduğunu kaydeden çiftçi Fadıl Yılmaztekin, fiyatların geçen yıl gibi düşük olmaması temennisinde bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler