Pakette neler var?

Memur zamlarına ilişkin merakla beklenen sorulara yanıt olan torba kanun teklifi yeni vergi düzenlemeleri ile birlikte Meclis’e sunuldu.

Pakette neler var?

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti), ‘6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ni Meclis’e sundu. Memur maaş zamlarına ilişkin merakla beklenen sorulara yanıt olan torba kanun teklifinin yeni vergi düzenlemelerini de içerdiği görüldü.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 22 BİN 17 LİRA

AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Güler’in detaylarını açıkladığı teklife göre tüm memurların maaşlarına 8 bin 77 lira seyyanen artış ve enflasyon farkına göre belirlenen yüzde 17,55 oranında zam yansıtılacak. Güler’in açıklamasına göre Ocak 2023’te 11 bin 800 lira olan en düşük memur maaşı - yüzde 86’lık bir artış ile - Temmuz 2023’te 22 bin 17 lira olacak. Ocak 2023’te 14 bin lira olan memur maaş ortalaması da - yüzde 74’lük bir artış ile - Temmuz 2023’te 25 bin 15 lira olacak.

MOTORLU TAŞIT VERGİSİNİN İKİ KATI ÖDENECEK

AK Parti’nin “Milli Dayanışma Paketi” olarak tanımladığı kanun teklifine göre 6 Şubat depremlerinin yarattığı mali yükün etkisini azaltmak amacıyla kullanılmak üzere, bir defaya mahsus olarak Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarı kadar ek motorlu taşıt vergisi alınacak. Örneğin 1-3 yaş arasında 1300 cc’lik motor gücüne sahip bir otomobilin ortalama 2 bin 500 lira olan taşıt vergisi için 2023’te 5 bin lira ödenecek. Depremden hasar gören kentlerdeki taşıtlar bu ek vergiden muaf tutulacak.

ÇEVRE KANUNU CEZALARI 2 KATINA KADAR ARTABİLECEK

Çevre Kanunu’nda yapılan düzenleme ile ambalaj, poşet, plastik atık, bitkisel yağ atığı, pil gibi geri dönüştürülebilir ürünlerin geri kazanımı süreçlerinde uygulanan ceza tutarları Cumhurbaşkanı yetkisiyle 2 katına kadar artırılabilecek.

KURUMLAR VERGİSİNDEKİ İSTİSNA KALDIRILDI

Kurumların taşınmazlarını 2 yıldan önce satmaları halinde doğan kazançlarına uygulanan vergi istisnası kaldırılacak. En az iki tam yıl süreyle elde bulundurulan taşınmazların satışı ile gerçekleşen kazançtaki istisna ise sürecek.

HÜKÜMETİN BÜTÇEDEN BORÇ ALMA TUTARI ÜÇ KATINA ÇIKTI

2023 bütçe kanunu borçlanma limitlerinde de değişikliğe gidilecek ve hükümetin bütçe kanununa göre belirlenen borçlanma sınırı artırılacak. Yasaya göre Cumhurbaşkanı ve Hazine ve Maliye Bakanı’nın yüzde 5’er olan borç artırım tutarı 3 katına çıkarılacak.

AKARYAKITA OTOMATİK ÖTV ZAMMI, CUMHURBAŞKANINA 5 KAT ARTIRMA YETKİSİ

Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle benzin ve motorinden alınan ÖTV, 6 aylık üretici enflasyonu oranında otomatik olarak zamlanacak. Cumhurbaşkanının bu vergi oranını yarısına kadar artırma yetkisi, 5 katına çıkarılacak.

İŞVERENLERE 500 LİRA ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ

İşverenlere, işgücü maliyetlerini düşürmek amacıyla ödenen destek devam edecek. 2023 yılı Temmuz ila Aralık aylarında aylık 500 Türk Lirası asgari ücret desteği sağlanacak.

KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNALARI KALKIYOR

2023 yılı için belirlenen Genel Kurumlar Vergisi oranı yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarılacak. Bankalar, finansal kiralama, faktoring, elektronik ödeme şirketleri ve sigorta şirketleri için bu oran yüzde 30’a yükseltilecek. Kurumların yatırım fonlarından elde ettikleri gelirlere yönelik istisnalar da kaldırılacak.

KKM’DE HAZİNE’NİN DESTEK YETKİSİ DE MERKEZ’E GEÇTİ

Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasına geçen gerçek kişilere Hazine ve Maliye Bakanlığı sağlanan destekler Merkez Bankası’na devredilecek. Uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi de Merkez Bankası’na verilecek.

TEKLİF CUMA GÜNÜ KOMİSYON’DA

Cuma günü 14:00’te Plan ve Bütçe Komisyonu’da görüşülecek olan teklifin önümüzdeki hafta yasalaşması bekleniyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler