Yaklaşık 23 yıl önce faaliyete giren Atatürk Barajı sayesinde, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kurak ve ziraat görmemiş araziler suya kavuştu.
Türkiye'nin en verimli tarım arazilerinin yer aldığı Bozova ve Harran ovalarında da Atatürk Barajı'ndan su verilen arazi miktarı her geçen yıl artıyor.
Geçen yıldan itibaren Türkiye'nin en büyük sulama tüneli konumundaki Suruç Tüneli vasıtasıyla Suruç Ovası'na su ulaştırılmasını sağlayan barajın, şimdi de GAP kapsamında inşa edilen dev sulama kanalları aracılığıyla Ceylanpınar ve Mardin ovalarına su vermesi için çalışmalar yürütülüyor.
Özellikle yağış miktarının az olduğu yıllarda Atatürk Barajı sayesinde arazisini sulayan bölge çiftçisi, kuraklık sıkıntısı çekmiyor.
Hizmete açıldığı 1992 yılından beri sağladığı enerji üretimiyle de ülke ekonomisine ciddi destek veren Atatürk Barajı'nın resmi kaynaklara göre milli ekonomiye katkısı 40 milyar lirayı aştı.
- Sulanan arazi miktarı 3,5 milyon dekara çıkacak
Devlet Su İşleri 15. Bölge Müdürü Oğuz Kasap, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Atatürk Barajı'nın suyunun içme, sulama ve enerji amaçlı kullanıldığını söyledi.
Baraj sayesinde Suruç, Bozova ve Harran ovalarını kapsayan yaklaşık 2,5 milyon dekar arazinin sulandığını belirten Kasap, gelecek yıldan itibaren de Mardin ve Ceylanpınar ovalarının bu baraj aracılığıyla sulanmasının sağlanacağını bildirdi.
Sulanacak alan artmasına rağmen, barajda su sıkıntısı yaşanmayacağını ifade eden Kasap, "Suruç Ovamız 560 bin dekarlık saha. Geçen yıl bunun 310 bin dekarına su verdik. Bu yıl da su verdiğimiz alanı 350 bin dekara çıkaracağız. Önümüzdeki yıldan itibaren de Mardin ve Ceylanpınar ovalarına, yani 1 milyon dekar araziye su vermeye başlayacağız. GAP Eylem Planı kapsamında 2019 yılına kadar da bu bölgeye su vermeye devam edeceğiz." diye konuştu.
Kaynak: Diyarbakır Söz