Otomotiv endüstrisinin ihracatı, yılın ilk çeyreğinde yüzde 3 artış göstererek, 5 milyar 169 milyon dolara ulaştı.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, yaptığı yazılı açıklamada, AB ülkelerinde özellikle binek otomobil pazarının daralmasına rağmen, mart ayında farklı pazarlarda artışlar yakaladıklarını belirtti.
Sabuncu, Amerika ve Afrika gibi pazarlardaki artışla birlikte, özellikle yüzde 20 yükselen otobüs-midibüs ve minibüs ihracatının yüzleri güldürdüğünü bildirdi.
Türkiye'nin, 12,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiği mart ayında yüzde 15'lik pay ile yine en yüksek dış satışı otomotiv endüstrisinin yaptığını dile getiren Sabuncu, otomotiv ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 seviyesinde gerileyerek bir milyar 916 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti.
Mart ayındaki gerilemenin, AB ülkelerindeki pazar daralmasından kaynaklandığını vurgulayan Sabuncu, şunları kaydetti:
''Özellikle AB'de binek otomobil pazarında yüzde 9,7, ticari araçlar pazarında ise yüzde 11,3'e varan gerilemeler nedeniyle mart ayında bu pazarda toplamda yüzde 5 kayıp yaşadık. Ancak Amerika, eski doğu bloku ve Afrika bölgelerine ihracat artışı sağlayarak, ay bazında geçen yılki seviyemizden fazla uzaklaşmadık. Üç aylık dönemde ise yüzde 3 artışla 5 milyar 169 milyon dolarlık dış satış gerçekleştirerek hedeflerimize emin adımlarla ilerlediğimizi görüyoruz.''
OİB ihracat raporuna göre ise mart ayında ürün grubu bazında önceki dönemlerdeki gibi en fazla ihracatı otomotiv yan sanayi gerçekleştirdi. Yan sanayi bu dönemde yüzde 7 artış ve 789 milyon dolarla ilk sırayı alırken, bunu yüzde 15 gerileme ve 604 milyon dolarla binek otomobiller izledi. Bu iki ürün grubunu yüzde 4 artışla 378 milyon doları bulan eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, yüzde 20 artış ve 120 milyon dolarla otobüs, midibüs ve minibüs ürün grubu takip etti.
Yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11'lik artışla 2,2 milyar dolara ulaşan yan sanayi, bu dönemdeki dış satış payını da yüzde 42'ye yükseltti. Binek otomobil ürün grubu aynı dönemde yüzde 8 azalış ve bir milyar 642 milyon dolar ile ikinci sırada yer alırken, bunu yüzde 1 gerileme ve 980 milyon dolarla eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, yüzde 17 artış ve 262 milyon dolarla otobüs-midibüs-minibüs grubu izledi.
Ülke bazında ihracatta ise yüzde 12 artış ve 309 milyon dolarla Almanya ilk sırayı aldı. Bunu yüzde 10 daralma ve 209 milyon dolarla Fransa ile yine yüzde 16 daralma ve 203 milyon dolarla İtalya takip etti.
Kaynak: Diyarbakır Söz