TOFED Genel Başkanı Erdoğan, Türkiye’nin temel yolcu taşımacılık modeli olan karayoluyla yolcu taşımacılığı sektörünün, artan akaryakıt fiyatları nedeniyle zorluk yaşadığını söyledi.
Turizmin belli kalemlerinde KDV’nin yüzde 8’e çekilmesi uygulamasının ”zor durumda olan” otobüs firmalarının kestiği yolcu biletlerine de uygulanması gerektiğini savunan Erdoğan, "Turizmde konaklama ve yeme, içme kalemlerinde KDV’nin yüzde 18’den bir alt dilim olan yüzde 8’e çekilmesinin üzerinden yaklaşık 5 yıl geçmiştir. Turizmin en önemli bacağı olan ulaşımda tanzim edilen biletlerden hala yüzde 18 KDV alınması, sektörümüzün mali sıkıntılarını arttırmaktadır. Bu nedenle akaryakıttaki fahiş fiyat ve vergilendirmenin yanı sıra TOFED olarak, otobüs işletmelerimizin kestiği biletlerden alınan KDV’nin de turizmin diğer alanlarında olduğu gibi yüzde 8’e çekilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.
"Otobüs firmaları zarar ediyor"
Yolcu taşımacılığı yapan firmaların en büyük gider kalemleri arasında yer alan motorinden alınan vergiler ve yüzde 70’in altında doluluk oranıyla yolcu taşımaları nedeniyle işletmelerin zarar ettiğini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti: ”Bu yüksek maliyetler sektörümüzü, ayakta kalabilmek için kaçak akaryakıt kullanmaya veya başta 10 numara yağ olmak üzere araca büyük zararlar veren alternatif yakıtlara itmektedir. Kurumsal firmaların dahi bu akaryakıt fiyatlarına dayanacak durumları kalmamıştır. Maliyetlerin altında bilet satmak konumunda kalan firmalarımız ciddi boyutlarda zarara uğramaktadır.”
"Diğer ulaşım modelleriyle rekabet imkansız"
Uçakların ve deniz araçlarının ÖTV’siz yakıt kullanmaları, demir yollarında trenlerin devlet tarafından sübvanse edilmesi ve artan akaryakıt fiyatları nedeniyle otobüs işletmelerinin çözümsüzlüğe itildiğini söyleyen Erdoğan, sektör mensuplarının akaryakıtın indirimli kullanıldığı diğer ulaşım modelleriyle rekabet edemediklerini vurguladı.
Erdoğan, taşımacılık fiyatlarının firmalar tarafından belirlenip, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca onaylanmasıyla yürürlüğe girebildiğini anımsatarak, şunları söyledi: "Sektörümüzde uygulayacağımız fiyatlar firmalar tarafından belirlenip bakanlık onayladıktan sonra yürürlüğe girmekte ve ancak 4’er aylık periyotlarda yeni fiyatlar belirlenebilmektedir. Petrol artışları ve diğer etmenler nedeniyle hava yollarının yaptığı gibi anlık fiyat ayarlaması yapmamız mümkün değildir.
Zaten, uçak ve deniz araçlarının ÖTV’siz akaryakıt kullanması nedeniyle akaryakıt maliyetlerinde aleyhimize iyice açılan makas, bilet fiyatlarındaki makasın da kapanmasına neden olmakta, uçaklar yolcu sayılarının azaldığı dönemlerde otobüs bileti fiyatına yolcu taşıyarak bizimle haksız ve adil olmayan bir rekabeti sürdürmektedirler.”
Kaynak: Diyarbakır Söz