Gıda ürünlerine başta olmak üzere, elektrik, doğalgaz ve yakıta sıklıkla yapılan zamlar dar gelirlilerin yükünü her geçen gün ağırlaştırıyor. Diyarbakır'daki esnaflar ve vatandaşlar, mutfağın yandığını, kırmızı eti unuttuklarını ve rüyalarında bile göremediklerini dile getirdi.
‘MÜŞTERİLER ŞİKAYETÇİ’
Pazarcı Mehmet Aytek, yapılan zamların hem müşterileri hem de kendilerini etkilediğini belirterek, “Pazarcılığın kazancı yok ama zahmeti çoktur. Mal elinde kaldı mı, o yarın çöptür. Komisyoncular malı bize yetiştirene kadar fiyatlar artıyor. Tarladan hale, halden de pazara geliyor. Haliyle pahalılaşıyor aldıklarımız. Müşteriler şikâyetçi. Gelip bir iki poşetle dönüyorlar” diye konuştu.
‘DAHA DA ZAM YAPILIYOR’
Hüseyin Kocakaya da pazarda “işler kırıktır” diyerek yakınıyor. Kocakaya, diğer pazarcılar gibi zamlardan şikayet ederken, rutin bir hale gelen zamlara dikkati çekerek “İş yapamıyoruz. Her yerde zam var. Elektrik ve su parasını ödemiyoruz. Ödemediğimiz zaman ceza kesiyorlar. 7 çocuğum var. Zamlar halkın cebinden çıkıyor. Zam var, yeter deyince, daha da zam yapıyorlar” dedi.
‘SAVAŞIN MALİYETİ BİZDEN KESİLİYOR’
Emekli İsmail Zeybek de “Kriz var mı” sorusuna tepkiyle karşılık vererek, “Nasıl kriz yok. Mutfak yanıyor. Her şey yüzde 50 artmış. Ben emekliyim, maaşım bana yetmiyor. Elektrik ve doğalgaz parasını hesaplasam maaşımın yarısı gidiyor. Pazara indiğimde sebze, meyve alamıyorum. Kırmızı eti unutmuşuz. Rüyamda bile göremem” diye konuştu.
‘ÜLKEYİ İFLASA SÜRÜKLEDİLER’
Nihal Senim, elektrik, su ve doğalgaza zam geldiği için faturalarını ödeyemediklerini vurgulayarak, “Bizim insanımız yoksuldur. İş güç yok. Zamlara mı para yetiştirsin, öğrencileri mi okutsun, yoksa evine mi baksın? Ne yapsın bu insanlar? İki torunum ile birlikte 5 nüfusuz. Evi zor geçindiriyorum. Ay sonuna borçlu giriyoruz. Asgari ücretle yaşam devam edilir mi?” diye konuştu.
‘SAVAŞIN BEDELİ BİZE AĞIR ÖDETİLECEK’
Esnaf Kadir Arslan ise daha önce etin kilosu ucuz olduğu için köfteyi 2 liradan sattığını hatırlatarak, “Şu an köfteyi 6 liraya veriyoruz. Para kazanamıyoruz. Öğrenci için bu para yüksektir” dedi. Ellerindekini korumaya çalışarak hayata kalmaya çalıştıklarını ifade eden Arslan, şunları söyledi: “Birçok arkadaşımız dükkânı kapattı. Yılbaşından sonra çok ciddi zamlar gelecek. Bir de bu savaşın bedeli bize ağır ödetilecek. Onlara yine bir şey olmayacak. Saraylarında oturacaklar, iyi arabalarına binecekler. Biz de ekonomi ile savaşmaya devam edeceğiz. Haksızlığa da her zaman uğrayacağız. Bu sistem değişmedikçe bu yüz yıl da sürer.”
‘ZAMLAR DURSUN’
Yüksel Aslan da zamların kendilerini her yönden etkilediğini ifade etti. 50 liraya mutfağını doldurabiliyorken, bugün 200 liraya hiçbir şey alamadığından yakınan Aslan, “Evde 9 nüfusuz, zar zor geçiniyoruz. Bir kardeşim engelli. İki kardeş çalışıyoruz. Bu zamların durmasını istiyoruz. Ne yapacağımızı bilemiyoruz” diye belirtti.
‘ARTIK YETER’
Vatandaşlardan Mehmet Akıncı da diyaliz hastası olduğunu ve ilaçların pahalı olmasından şikayet ediyor. Akıncı, yaşamın her alanında yapılan zamlara ve vergilere tepkisini “Artık yeter” diyerek gösteriyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz