Milli Emlak Genel Tebliği

Hazinenin özel mülkiyetindeki veya devletin tasarrufu altındaki yerlere yeni yapılacak yat limanları ve yatlara, özel teknelere hizmet verecek kıyı yapıları için en fazla 30 yıla kadar irtifak hakkı/kullanma izni verilecek.

Milli Emlak Genel Tebliği

Hazinenin özel mülkiyetindeki veya devletin tasarrufu altındaki yerlere yeni yapılacak yat limanları ve yatlara, özel teknelere hizmet verecek kıyı yapıları için en fazla 30 yıla kadar irtifak hakkı/kullanma izni verilecek.

Maliye Bakanlığının, Hazinenin özel mülkiyetindeki veya devletin tasarrufu altındaki yerlere yeni yapılacak yat limanlarıyla yatlara ve özel teknelere hizmet verecek kıyı yapılarının inşası için verilecek kullanım izinlerine ilişkin esasların belirlendiği, Milli Emlak Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Hazine taşınmazları üzerinde tesis yapmak isteyen yatırımcı, yatırıma ilişkin hazırlayacağı avan proje (asıl projeden önce hazırlanan taslak proje) ve ön fizibilite raporu ile uygun görüş verilmesi için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına başvuracak. Yatırıma ilişkin uygun görüş alınması durumunda, söz konusu görüş ve hazırlanan imar planı teklifi ile İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne başvuru yapılacak.

Hazine taşınmazları üzerinde irtifak hakkı tesis edilmesi veya kullanma izni verilmesine ilişkin ihaleler, belirlenen istisnalar dışında gerekli ilanlar yapılarak, pazarlık usulüyle gerçekleştirilecek.

Tesis yapılması istenilen alanlara, belirli koşulların sağlaması durumunda, ilgili Kanun maddesine göre ilan yapılmaksızın doğrudan irtifak hakkı tesis edilebilecek veya kullanım izni verilebilecek. Doğrudan irtifak hakkı tesis edilecek veya kullanma izni verilecek yatırımcının, sunacağı ön fizibilite raporuna göre taahhüt edilen yatırım tutarının en az yüzde 20'sini karşılayacak miktarda net öz kaynağa sahip olması gerekecek.

Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlar üzerinde en fazla 30 yıla kadar irtifak hakkı tesis edilebilecek. Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerde de en fazla 30 yıla kadar kullanma izni verilebilecek.

İNŞAAT 2 YIL İÇİNDE BİTİRİLECEK

İrtifak hakkı tesis edilen veya kullanma izni verilen taşınmazın tesliminden itibaren 6 ay içinde ruhsat alınarak, inşaata başlanması gerekecek. Söz konusu inşaat ise 2 yıl içinde bitirilecek. İnşaat süresi, ruhsat alma süresi dahil toplamı 5 yılı geçmemek üzere uzatılabilecek.

Maliye Bakanlığı, Hazinenin özel mülkiyetindeki ve devletin tasarrufu altındaki yerlerin işgalen kullanılması durumunda uygulanacak esasları düzenleyen Milli Emlak Genel Tebli̇ği̇'nde de değişikliğe gitti.

Buna göre, kıyı ve sahil şeritleri ile dolgu alanlarında belirlenen şartlar dışında izinsiz kullanımın tespiti halinde, işgalin şekli, alanın konumu ve kullanımlarından elde edilecek gelir düzeyi de dikkate alınarak bedel tespit komisyonu tarafından tazminat tespit edilecek.

Deniz turizmi araçlarının bağlanması amacıyla mendireklerle çevrilmiş deniz yüzeyinde ise kara parçası için tespit edilen tazminat bedelinin yüzde 10'u esas alınarak tazminat belirlenecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz