Merkez Bankası harekete geçiyor

Merkez Bankası, şirketlerin kur riskinin yönetilmesi için 1 ay boyunca 3 milyar dolar satacak. 2018’deki ihaleler için ise takvim daha sonra açıklanacak. Merkez Bankası'nın bu hamlesinin kurdaki baskıyı azaltması öngörülüyor. 350 milyon dolar tutarındaki ilk ihale ise yarın.

Merkez Bankası harekete geçiyor

Kurda son dönemde yaşanan yükselişin ardından, Merkez Bankası harekete geçiyor. Banka hafta sonu olmasına rağmen, reel sektörün kur riskinin yönetilmesi amacıyla hazırladığı yeni ürünü, Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerine başlanmasına karar verildiğini dün duyurdu.

‘KURDAKİ BASKIYI AZALTACAK’

Bankadan dün yapılan açıklamada ihalelere ilişkin takvim de yayınlanırken, toplam 350 milyon dolar tutarındaki ilk ihale yarın yapılacak. Açıklamada, 2017 yıl sonuna kadar vadeli döviz satım pozisyon tutarının en fazla 3 milyar dolar olmasının planlandığı belirtilerek, 2018 yılında gerçekleştirilecek ihalelere ilişkin takvimin ise kamuoyu ile ayrıca paylaşılacağı kaydedildi.

Merkez Bankası’nın 1 ay boyunca yapacağı ihalelerle piyasaya önemli miktarda döviz vereceğini ve kurdaki baskıyı kıracağını belirten bankacılar, doların son dönemde küresel anlamda değerlendiğine dikkat çekerek, bu hamlenin kurda bir rahatlama ve gevşeme yaratmasını öngörüyor. Öte yandan Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, ihalelere döviz piyasalarında işlem yapmaya yetkili bankalar katılabilecek. İhalelerde vade ise 1, 3 ve 6 ay olarak gerçekleştirilecek ve ihale tarihlerine ilişkin takvim kamuoyuna düzenli olarak duyurulacak.

İhalelerin geleneksel (çoklu fiyat) yöntemle gerçekleştirileceği bildirilen açıklamada, “Çoklu fiyat yöntemine göre ihaleyi kazananların işlemleri, kendi teklif fiyatlarından gerçekleştirilmektedir. Her bir bankanın ihalede verebileceği maksimum teklif tutarı toplam ihale tutarının yüzde 20’si ile sınırlı olacaktır” bilgisine yer verildi.

TL UZLAŞMALI DÖVİZ İŞLEMİ NASIL ÇALIŞIYOR?

Vadeli döviz sözleşmeleri, döviz kuru riski yönetiminde en çok kullanılan ürünler arasında yer alıyor. Buna göre, işlemlerde vadeli olarak belirlenen döviz kuru ile vade tarihindeki döviz kuru arasındaki fark, Türk Lirası olarak el değiştirecek. Bu şekilde, reel sektörün kur riski yönetimine katkı sağlarken, ürünün yapısı gereği Merkez Bankası rezervleri de etkilenmeyecek. Bu işlemlerin ihale yoluyla döviz piyasası üyesi bankalar üzerinden gerçekleştirilmesi söz konusu olacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz