Buna göre enflasyon rakamının yüzde 70 olasılıkla 2012 sonunda orta noktası yüzde 6,5 olmak üzere yüzde 5,3 ile yüzde 7,7 aralığında olması bekleniyor. 2103 yılı sonunda ise orta noktası yüzde 5,2 olmak üzere yüzde 3,4 ile yüzde 7 arasında gerçekleşeceğini tahmin ediliyor. Başçı, orta vadede enflasyonun yüzde 50 hedefi düzeyinde istikrar kazanacağını öngördüklerini dile getirdi.
Ankara Sheraton Oteli’nde enflasyon tahmin rakamlarını açıklayan Erdem Başçı, kamu maliyesine dair varsayımlarda orta vadeli program projeksiyonlarını temel aldıklarını söyledi. Faiz dışı harcamaların GSMH’ye oranının yatay seyredeceğini ve yapısal bütçe dengesinde bozulma olmayacağını varsaydıklarını aktaran Merkez Bankası Başkanı, “Yeni teşvik sistemi kapsamında öngörülen vergi indirimi ve devlet yardımlarının bütçe dengesini bozmadığı bir çerçeveyi esas aldık.” dedi.
Tütün fiyatlarının 2012 boyunca sabit kalacağını, 2013 Ocak ayında ise 2011’e oranla artacağını varsaydıklarını belirten Başçı, “Diğer vergi ayarlamalarının enflasyon hedefleri ile uyumlu olacağı bir görünümü esas aldık.” diye konuştu
Ardından enflasyon ve çıktı açığı tahminlerinin açıklayan Başçı, önce önümüzdeki dönemde ek parasal sıkılaştırmanın daha sık yapılacağını ve buna bağlı olarak kredilerin yıllık büyüme oranının yüzde 14 civarında seyredeceğini varsaydıklarını ve kredilerin büyüme oranın yüzde 14 oranında olacağını tahmin ettiklerini aktardı.
Erdem Başçı, enflasyon oranının yüzde 70 olasılıkla 2012 sonunda orta noktası yüzde 6,5 olmak üzere yüzde 5,3 ile yüzde 7,7 aralığında olacağını söyledi. “2013 yılı sonunda ise orta noktası yüzde 5,2 olmak üzere yüzde 3,4 ile yüzde 7 arasında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.” diyen Merkez Bankası Başkanı, orta vadede enflasyonun yüzde 50 hedefi düzeyinde istikrar kazanacağını öngördüklerini kaydetti. Merkez Bankası Başkanı, şöyle devam etti: “Sonuç olarak enerji fiyat varsayımlarımızda 2012’ye dair yaptığımız güncellemelerin enflasyon üzerindeki etkisine rağmen para politikası duruşunda bu etkiyi telafi edecek bir sıkılaştırmaya giderek yüzde 6,5 olan yılsonu enflasyon tahminimizi değiştirmedik. Bu doğrultuda ocak ayı enflasyon raporuna göre kredilerin bir miktar daha ılımlı büyüyeceği ve toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüşe verdiği desteğin artacağı bir görünümü esas aldık.”
Yılın ikinci çeyreğinde geçici unsurlar ve baz etkileri nedeniyle enflasyonun oldukça dalgalı bir seyir izlemesini beklediklerini dile getiren Başçı, “Nisan ayında elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki artışın tüketici enflasyonuna doğrudan etkisinin 0,5 puan civarında olacağını, bu nedenle yıllık enflasyonun geçici olarak yükselip tepe noktasına ulaşacağını öngörüyoruz.” ifadelerini kullandı.
İşlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkileri nedeniyle yıllık enflasyonun mayıs ayında keskin bir düşüş göstereceğini, haziranda bu düşüşün bir kısmının geri alınacağını tahmin ettiklerini belirten Başçı, “Ekim ayından bu yana uyguladığımız sıkı para politikasının ikincil etkileri sınırlamasına böylece geçici fiyat hareketlerinin yıllık enflasyon üzerindeki birikimli etkilerinin kademeli olarak ortadan kalkmasıyla enflasyonun aşağı yönlü bir seyir izlemesini bekliyoruz. Bu çerçevede yılın üçüncü çeyreğinden itibaren enflasyonun kademeli olarak düşeceğini, özellikle son çeyrekte bu düşüşün belirginleşeceğini tahmin ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin para politikalarını değiştirebileceğini vurgulayan Erdem Başçı, “Dolayısıyla tahminlerimizi oluştururken para politikasının görünümüne yönelik ifade ettiğim varsayımlar taahhüt olarak algılanmamalıdır.” uyarısında bulundu.
Enflasyon rakamlarına dair riskleri de paylaşan Erdem Başçı, şöyle devam etti:
"Enflasyonun ulaştığı yüksek seviyeler ve son dönemde kısa vadeli enflasyon beklentilerinde gözlenen bozulma, fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturuyor. 2011’in son 3 ayında gerçekleşen keskin fiyat artışları nedeniyle enflasyonun yılın son çeyreğine kadar hedefin belirgin olarak üzerinde seyretmesini bekliyoruz. Bu durum fiyatlama davranışlarının dikkatle izlenmesini gerektiriyor. Ekim ayından itibaren gerçekleştirdikleri parasal sıkılaştırma ve iç talepteki ılımlı görünüm, ikincil etkilerin ortaya çıkma olasılığını azaltmış olsa da önümüzdeki dönemde temkinli bir yaklaşımla enflasyon görünümünü dikkatle takip ederek orta vadeli enflasyonun hedefle uyumlu olması için gereken tedbiri alacağımızı hatırlatmakta fayda görüyorum.”
Küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesinin, sermaye akımlarında oynamaların para politikasında esnek yaklaşımın devamını gerektirdiğini söyleyen Başçı, “Yılın ilk çeyreğinde Euro Bölgesi'nde kamu borcuna dair sorunlar bir miktar hafiflemiş olsa da bölge büyümesinin olumsuz seyri ve halen yüksek seyreden borçlanma maliyetleri borç sürdürülebilriliği tartışmalarını canlı tutmakta. Euro Bölgesi bankacılık sektöründe bilanço düzeltmesinin devam etmesi finansal piyasalardaki kırılganlığı beslemekte ve risk iştahının tekrar bozulma olasılığını gündeme getirmektedir.” diye konuştu.
Öte yandan küresel ekonomiye dair sorunları beklenenden daha hızlı ve kararlı bir şekilde çözülmesi halinde ise risk iştahında öngörülenden daha hızlı bir toparlanmanın ortaya çıkma ihtimali bulunduğunu da dile getiren Erdem Başçı, “Sonuç olarak önümüzdeki dönemde küresel sermaye akımlarındaki oynaklığın devam etme olasılığı, mevcut para politikasındaki esnek politikanın gerekliliğini teyit ediyor. Küresel ekonomi ile gelişmeleri yakından izleyerek üzerimize düşen tedbirleri almaya devam edeceğimiz belirtmek istiyoruz.” dedi.
Önümüzdeki döneme dair bir diğer risk unsurunun ise petrol fiyatlarının görünümündeki belirsizlikler olduğunu dile getiren Merkez Bankası Başkanı, şu uyarıda bulundu:
"Her ne kadar küresel iktisadi görünümün zayıf seyri genel olarak emtia fiyatları üzerine yukarı doğru baskıları sınırlarsa da arz yönlü sorunların devam etmesinin enerji fiyatlarının görünümüne ilişkin kısaı vadede yukarı yönlü bir risk unsuru olarak ortaya çıktığını görüyoruz. Böyle bir riskin gerçekleşmesi halinde geçici fiyat hareketlerinden kaynaklanan etkilere tepki vermeyeceğimizi; ancak fiyatlama davranışlarının kalıcı olarak bozulmasına müsaade etmeyeceğimizi tekrar vurgulamak istiyorum."
Bir diğer riskin ise işlenmemiş gıda fiyatları açısından olduğunu kaydeden Erdem Başçı, işlenmemiş gıda fiyatlarının 2012 enflasyon görünümünde aşağı yönlü risk oluşturduğunu belirtti. Merkez Bankası Başkanı “Gerek işlenmemiş gıda fiyatlarının 2011 yılı sonunda geldiği yüksek seviyelerden sonra aşağı düzeltme ihtimalinin olması, gerekse de son ayların yağış bakımından olumlu geçmesi yıl içinde işlenmemiş gıda fiyatlarının varsayımlarımızdan daha olumlu bir seyir izleme ihtimalini artırıyor. İşlenmemiş gıda fiyatlarında beklenenden daha olumlu bir gelişme gözlenmesi halinde ise enflasyon hedefine öngördüğümüzden daha hızlı ulaşılabilecektir.” dedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz