Kamu Hakem Kurulu'nda yapılan oylamada; 2024 için ilk altı ay yüzde 15, ikinci altı ay için yüzde 10; 2025 için de ilk altı ay için yüzde 6, ikinci altı ay içinde 5 zam teklifi 5'e karşı 6 kabul oyuyla geçti.
KESK'İN katılmadığı, diğer Sendikaların itirazları ve karşı oy kullanmalarına rağmen kamu tarafının 6 oyuna karşı 4 red ile zam oranları kabul edildi.
Kamu Görevlileri 7. Dönem Toplu Sözleşme sürecinde sona gelindi. Hakem Kurulu, memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına 2024 ve 2025 yıllarında yapılacak zam oranını belirlemek için Sayıştay'da toplandı.
İşveren ve memur sendikalarının uzlaşamamasının ardından devreye giren Hakem Kurulu halen süren toplantının hemen ardından kararını açıkladı.
"Hakem Kurulu noter gibi çalıştı"
Memur ve memur emeklisinin zam oranını değerlendiren Memur Sen Başkanı Ali Yaşçın, "Zam oranı hakeme kalmıştı. Hakem kurulunun adı, Kamu İşvereni Hakem Kurulu olması gerekiyor" dedi.
Hakem Kurulu'nun çoğunlukla noterlik yaptığını dile getiren Yalçın, "Önümüze yüzde 15 ve 10'luk bir rakam getirildi. Biz TCMB'nin enflasyon hedefinin yüzde 33 olduğu halde bunun altındaki rakamların sağlıklı olmayacağını söylemiştik. Uzlaşı sağlayamadık. Bu nedenle de hakeme gittik" diye konuştu.
En düşük memur maaşının 22 bin lira vaadine getirilmesini ve kira yardımı istediklerini hatırlatan Yalçın, bunların aynı noktada kaldığını aktardı.
Yalçın şu noktalara dikkat çekti:
"Masadan bazı noktalarda uzlaşılarak tutanaklar tutulmuştu. Hakem de üzerinde uzlaştığımız maddelere ilişkin yeniden bir tartışma olmamış. Bunlar kazanımlar açısından kıymetli.
Burada toplu sözleşme yasanın gelinen 7. sözleşmeden sonra tartışma konusu olacak. Yasanın kendisi, masanın düzeni, tutanak sistemi yeniden tartışılmalı. Bu ardık kaçınılmaz."
Işıkhan: 50 madde aynı şekilde geçti
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak zamları değerlendirdi.
Özellikle kamu görevlileri adına talep edilen 50 maddenin aynı şekilde kabulü ve diğer sosyal haklar hususunda da önemli kazanımlara imza atıldığını belirten Işıkhan, "Toplu Sözleşmemizin, başta kamu çalışanlarımız, kamu emeklilerimiz ve aileleri olmak üzere çalışma hayatımızın tüm paydaşlarına hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Kurulun verdiği karara itiraz edilemeyecek
Kurul kararı ile memur ve memur emeklilerinin alacağı zamlar kesin olarak belirlenmiş oldu. Yasaya göre kurul kararına itiraz edilemiyor.
Kamu İşveren Heyeti, 14 Ağustos'taki ilk teklifinde 2024'ün ilk altı ayında yüzde 14, ikinci altı ayında yüzde 9, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam teklif etmiş, 17 Ağustos'ta ise teklifini 2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 şeklinde revize etmişti.
Kaynak: Diyarbakır Söz