Covid-19 salgını gerekçesiyle düğün salonlarının kapatılması ve sokak düğünlerine izin verilmemesi nedeniyle zorlu bir dönem geçiren kuyumcularda düğünlerin tekrar başlamasıyla hareketli günler tekrar başladı.
1 Haziran’dan itibaren başlayan “kademeli normalleşme” süreciyle birlikte aylardır salgın gerekçesiyle ve alınan tedbirler nedeniyle yapılamayan düğünlerin belli kısıtlamalar çerçevesinde tekrar başlaması kuyumcuların yüzünü güldürmeye başladı.
Covid-19 salgını nedeniyle düğün salonlarının geçici bir süreyle kapatılması ve sokak düğünlerine izin verilmemesinden dolayı kuyumcular zor günler geçirdi. Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de kuyumcu esnafı, aylardır büyük bir umutla düğünlerin tekrar başlamasını bekliyordu.
Umudunu düğün sezonuna bağlayan kuyumcu esnafının yüzü aylardır yapılmayan düğünlerin tekrar başlamasıyla bir nebze de olsa güldü. Düğün sezonunun açılmasıyla birlikte iptal edilen ve yeni yapılacak olan düğünlerle birlikte sektörde bir kıpırdama yaşanmaya başladığına dikkat çeken esnaf, aylardır ertelenen ve iptal edilen düğünlerin başlamasını beklediklerini dile getirdiler.
Altın fiyatlarındaki yükselişin ve salgın nedeniyle nişan ile düğün merasimlerinin geçici bir süre olarak ertelenmesinin kuyumcu esnafını olumsuz etkilediğine dikkat çeken sektör temsilcileri, düğünlerin ve satışların tekrar başlamasına sevindiklerini ifade ettiler.
Düğün sezonunun açılması kuyumcuların yüzünü güldürdü
Normalleşme dönemi ve düğün sezonunun da açılmasıyla sektörde bir hareketlenme başladığını ifade eden kuyumcu İbrahim Kurt, kademeli normalleşme süreciyle birlikte düğün ve nişan hazırlıklarından dolayı yoğun bir döneme girdiklerini ve artan altın satışlarından dolayı memnun olduklarını belirtti.
“Düğün sezonunun başlaması bize güzel bir fayda sağladı”
Covid-19 salgını durgunluğundan her sektörde olduğu gibi kuyumcuların da etkilediğini belirten Kurt, “Yasakların tamamen olmasa da kısmen gevşetilmesi ve esnetilmesi bizim için güzel oldu. Önceden insanlar altını sadece yatırım amaçlı alıyordu. Şu an düğün sezonunun başlaması bize güzel bir fayda sağladı. Düğün için altın alınması, takıların takılması, yeni çiftlere hediye alma amaçlı altın alınması bizi mutlu ediyor. Hareketliliğimiz başladı, hareketliliğin başlaması güzel ve sevindirici. Bundan sonra daha güzel olacağına inanıyoruz. Çünkü bizim bir müşteri kitlemiz daha var. Gurbetçiler geçtiğimiz yıl yasaklardan dolayı hiç gelemediler. Bu yıl gurbetçilerin gelmesi ile beraber düğün sezonunun üzerine eklenmesi ile daha güzel sonuçlar alacağımıza ve sektörün daha da canlanacağından eminiz.” dedi.
1 Haziran'da başlayan kademeli normalleşme süreciyle birlikte halkın da düğün ve nişan hazırlıklarına başladığını belirten Erol Avşar, geçtiğimiz yıldan ertelenen düğünler olduğu için ciddi bir hareketlilik olduğunu ifade etti.
“Kısıtlamaların kısmen de olsa kaldırılması bize olumlu yansıdı”
Kademeli normalleşmeyle birlikte düğünlerin başladığını anımsatan Avşar, “Kısıtlamaların kısmen de olsa kaldırılması bize olumlu yansıdı. Düğün yasağının kalkması takı satışlarımızda ciddi bir gelişme olduğunu gösteriyor. Takı takmak isteyenler, evlenecek çiftlerimiz gelip ihtiyaçlarını alıyorlar. İnşallah bu şekilde devam eder. 1 Temmuz’dan sonra inşallah kısıtlamaların tamamı kaldırılır ve insanlar daha rahat, daha güzel bir şekilde düğünlerini yaparlar. Kısıtlamaların tamamen kalkması ve düğünlerinde başlaması, tekrar hareketlenmesi bize daha güzel yansıyacaktır. Yurtdışı yasağının kalkması da bizi çok olumlu etkiliyor. Gurbetçilerin gelmesi de bize çok güzel bir yansıma oluyor. İnşallah işlerimizde bu hareketlilik bu şekilde devam eder. Altının yüksek olması satışları etkilemesi de etkiliyor. Fakat düğün yapacakların, borcu olanların ve takısı olanların mecbur altın alması gerekiyor. Altın fiyatlarında da bir düşüş beklentisi var ama biraz zor gibi gözüküyor.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Diyarbakır Söz