Ege Bölgesi’nde yayla ve doğa turizmine öncülük eden turizm firmalarının başında gelen Fibar Tur’un Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Barışık, küresel ısınma ile yayların değerinin arttığını belirtti. Son yıllarda vatandaşların önemli bir kısmının tatil tercihlerini sahil kenarından ziyade yaylalardan yana kullandığını belirten Barışık, “Küresel ısınma yaylaların değerini arttırdı. Sadece Aydın’dan her hafta onlarca otobüs, serin ve doğal ortamda tatil yapmak isteyenleri yaylalara taşıyor” dedi.
“Deniz, kum ve güneş anlayışı değişmeye başladı”
Korona virüs pandemisinin ekonomiden ticarete, beslenme alışkanlığından tatil alışkanlığına kadar insanların pek çok alışkanlığını değiştirdiğini belirten Fibar Tur Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Barışık, “Türkiye’de tatil denince akla gelen, güneş deniz ve kum anlayışı değişmeye başladı. Küresel ısınmanın da etkili olduğunu düşündüğümüz bu tercih değişikliğinde ulaşımın kolaylaşması ve tanıtımın çok büyük etkisi olduğunu düşünüyoruz. Eskiden tatil denilince insanlarımızın aklına sadece denizde serinlemek ve sahilde güneşlenmek gelirdi. Ancak son yıllarda başta Karadeniz Bölgesi’ndeki yaylalarımız olmak üzere ülkemizin değişik bölgelerindeki serin yaylalar ziyaretçi akınına uğruyor. Yaklaşık 9 yıl önce ayda birkaç otobüs ile gerçekleştirdiğimiz yayla turları bugün günlük birkaç otobüse çıktı. Bunun yanında hem tur firmaları hem de yaylalardaki konaklama tesisleri randevu sistemi ile çalışıyor” diyerek küresel ısınma ve pandeminin yayların değerini arttırdığını söyledi.
Türklerin yanı sıra yabancı turistlerin de Türkiye’deki yaylalara olan ilgisinin her geçen gün arttığını kaydeden Barışık, “Verilere göre 2023 yılının ilk 7 ayında Trabzon Havalimanı’na iniş yapan yabancı turist sayısı yerli turist sayısını geçti. Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi, turizm destinasyonları bakımından en zengin tarihi ve doğal güzelliklere sahip. Bölgeye Arap ziyaretçilerin ardından Almanya, Azerbaycan, BAE, Bahreyn, Irak Kürdistan Bölgesi, İsrail, Katar, KKTC, Kuveyt, Umman ve Ürdün gibi değişik ülkelerden çok sayıda turist gelmeye başladı. Bu yıl 12 farklı ülkeden toplam 3 bin 909 uçuş gerçekleşti. 2023 yılının ilk 7 ayında Trabzon’a gelen yabancı turist sayısı yerli turist sayısını geçmiş durumda. Bu yıl 30 Haziran’da toplamda 145 uçuş gerçekleşirken, 28 Temmuz’da 148 uçuşa ulaşıldığı bildirildi. 20 yıl öncesine kadar sadece tarım işçileri ve çobanların çıktığı yaylalar bugün turizm merkezi haline geldi” diyerek Fibar Tur olarak turizmin gelişmesi için çeşitli projeler üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Kaynak: İHA