Kripto Para Kralı FTX'in Kurucusuna 25 Yıl Hapis Cezası

Kripto para borsası FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, dolandırıcılık davasında karar açıklandı.

Kripto Para Kralı FTX'in Kurucusuna 25 Yıl Hapis Cezası

Kripto para borsası FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, dolandırıcılık davasında karar açıklandı. Kripto para kralı FTX'in kurucusuna 25 yıl hapis cezası verildi. Amerika Bölge Yargıcı Lewis Kaplan, tutuklu olarak yargılanan Bankman-Fried ile ilgili olarak "bahis oynayan hırsız" ifadesini kullandı.

Kripto Para Kralı FTX'in Kurucusuna 25 Yıl Hapis Cezası Veridi!

FTX'in Kurucusu tutuklu Sam Bankman-Fried, FTX kripto para borsası müşterilerinden toplamda 8 milyar dolar çalması sebebiyle 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Amerika Bölge Yargıcı Kaplan, 32 yaşındaki Bankman-Fried'ın duruşmada yalan söylediği ve hiç pişmanlık göstermemesi sebebiyle suçladı. Davada görev alan savcılar, davayı Amerikan tarihindeki en büyük ve ciddi finansal dolandırıcılıklardan biri olarak adlandırıyor.

Suçlu bulunan kurucu Bankman-Fried, hakime verdiği ifadede FTX müşterilerinin mağdur olduğunu kabul etti ve meslektaşlarından özür diledi.Savunmasında herhangi bir müşteriyi dolandırmayı veya müşteri parasını çalmayı hedeflemediğinibelirten Bankman-Fried, cezası için temyize başvuracağını da belirtti.

Federal savcılar Fried için 40 ile 50 yıl arasında hapis cezası istemişti. Fried'in savunma avukatı Marc Mukasey ise 5 yıldan daha az bir cezanın uygun olacağını ifade etmişti.

FTX'in Kurucusu Sam Bankman-Fried Kimdir?

Stanford Üniversitesi'nde hukuk profesörü olan ebeveylere sahip olan Fried 6 Mart 1992'de Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde dünyaya geldi. Yüksek profilli bir eğitime sahip, liseyi Hillsborough, Kaliforniya'daki Crystal Springs Uplands School'da ve Kanada/ABD Mathcamp'ta okuyor. Matematiksel açıdan yetenekli lise öğrencilerine yönelik bir yaz programıdır. 2014 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden fizik ve matematik bölümünden mezun oldu.

SBF, kariyerine 2013 yılında, uluslararası borsada işlem gören fonlar konusunda uzmanlaşmış tescilli bir ticaret şirketi olan Jane Street Capital'de stajyer olarak başladı ve burada ilk iş deneyimini kazandı. MIT'den mezun olduktan sonra Jane Street'te tam zamanlı çalışmaya başladı. Kasım 2017'de, kısa bir süre geliştirme direktörü olarak çalıştığı Etkili Altruizm Merkezi'nden Tara Mac Aulay ile birlikte kantitatif ticaret şirketi Alameda Research'ü kurdu .

Nisan 2019'da SBF, bir sonraki ay faaliyete geçecek olan kripto para borsası FTX'i kurdu. SBF , 2021'de Cointelegraph'ın kripto para birimi alanının En İyi 100 Kişisi sıralamasında üçüncü sırada yer aldı ve 2022'de en üst sırada yer aldı. Kurucusu olduğu FTX'in 2022'deki çöküşünden kaynaklanan dolandırıcılık ve komplo sebep gösterilerek suçlu bulmuştu. 

Kaynak: Diyarbakır Söz