Kontak kapatıyor

Motorine 40 günde 4 TL zam gelmesine tepki gösteren minibüs şoförleri, kazandıkları parayı da yakıta harcadıklarını bu nedenle kontak kapatmanın eşiğine geldiklerini söyledi.

Kontak kapatıyor

Motorinin litre fiyatına dün itibariyle geçerli olmak üzere 80 kuruş zam yapıldı. Ortalama 14,71 TL’den satılan motorinin litre fiyatı dün itibariyle 15,51 TL oldu. Motorinin litre fiyatı bir yıl önce Ocak ayında 6,73 lira iken 1 Haziran 2021'de 7,32'ye yükseldi. 1 Ekim 2021'de 7,39 liradan satılan motorinin litre fiyatı 1 Aralık'ta 9,43, 31 Aralık'ta ise 11,55'e TL'ye çıktı. Bu rakam 19 Ocak'ta 14,30 olarak pompa fiyatlarına yansıdı. Son zamla birlikte 40 günde motorine ortalama 4 TL zam gelmiş oldu. Yapılan zamların ardından şehir içi yol ücretleri tüm kentlerde yüzde 50’ye varan oranlarda arttı. Motorine yapılan zamlarla birlikte artık eve ekmek götüremeyecek durumda olduklarını söyleyen şehiriçi minibüs şoförleri ile nakliye işlerini yürütenler kontak kapatmanın eşiğine geldiklerini söyledi.

‘MAZOT ALAMIYORUZ’

Yıllardır şoförlük yaptığını ancak hiçbir zaman bu kadar ekonomik sıkıntı çektikleri bir dönemi hatırlamadığını belirten Sinan Duman, “Biz, artık kendi mazotumuzu karşılayamaz hale geldik. Her gün zam geliyor, her gün yeni bir zamla uyanıyoruz. Sadece mazot değil ki, vergi, araç parçaları her şeye zam geldi. Ama bizi burada en çok zorlayan elbette yakıttır. Yakıta zam yapıldıkça yol paraları da zamlanıyor ve insanlar artık araç kullanamıyor. Bir kişinin çarşıya gidip gelmesi 8 TL tutuyor. İşimiz bitme aşamasına geldi ve geçimimizi artık sağlayamıyoruz. Araç sahipleri yavaş yavaş şoförleri işten çıkarmaya başladılar. Düşünün ki bir minibüsçü kış lastiği bile artık alamıyor. Yani kişi araç sahibiyse belki 100 TL kar kalır ama şoförlü araçsa bir kuruş bile kazanamaz. Bu pahalılık meselesi sadece bizim sorunumuz değil ki, insanlar artık evine ekmek götüremiyor. Dört kişilik bir aile nasıl et ve sebze yesin. Altı kişilik aileyiz ve ben günde 100 TL kazanıyorum. Ben nasıl aileme bakayım” diye sordu.

'SORUMLU HÜKÜMETTİR'

Mazot fiyatına yapılan zamların artık olağanın dışına çıktığını belirten Erol Alkan da “Ben, 10 yıldır bu işi yapıyorum. Geçen yıl mazotun litresi 7-7,5 TL’ydi ama bu yıl 15 TL'ye çıktı. Aldığımız yakıtla taşıdığımız yolcu bir birini karşılamıyor. Bize günlük 100 TL kalıyor. Patlıcanın kilosu 30, biberin 25 TL ise bu yüz TL sana nasıl yetebilir ki? Biz artık eve ekmek bile götüremiyoruz. Ben, 16 kişilik eve bakmak zorundayım. Eve gittiğimde ne alacağımı bilemiyorum. Bu yoksulluğun sorumlusu hükümettir. Dolar 18 TL’ye çıkıyor sonra 13 TL’ye düşüyor ve birileri bana seviniyor. Gidişat çok kötü ve nereye sürükleneceğimizi bilmiyoruz” diye konuştu.

KARIN TOKLUĞUNA ÇALIŞIYOR

İnsanların artık karın tokluğuna çalıştığını anlatan Remzi Bayık da “99 yılından bugüne kadar bu işi yapıyorum ama bugüne kadar böyle bir zam görmedim. Gün geçtikçe sıkıntılar da artıyor. Kazancımız yüzde 75 düştü. Lastik, vergi, yedek parça hepsi yüzde 200 zamlandı. Böyle devam ederse kontak kapatacağız. Sadece halk mağdur olmasın diye çalışıyoruz. Tüm bu zamların sorumlusu hükümettir. Başka bir hükümet de gelse birkaç yıl içerisinde de bu durum düzelmez. Şoför esnafı çok kötü bir durumda” diye belirtti.

'NASIL GEÇİNECEĞİZ?'

Şoförlerden Serhat Sevik (33), daha önce hiçbir dönem bu kadar zorlanmadıklarını belirterek, "Her gün saat 8'de işe başlıyoruz. Günde 10 saat çalışıyoruz. İşyerimize son gelen elektrik faturası bin 900 TL. DEDAŞ zulüm ediyor. Yemek, yakıt ve kısaca her şey artık çok pahalı. Biz bunu kabul etmiyoruz. Daha geçen aya kadar elektrik faturamız 700 TL geldi. Ama şimdi iki katına çıktı. Gün içinde kazandığımız 300-400 TL'yi de mazot ve elektrik faturalarına veriyoruz. Biz bu şekilde nasıl geçineceğiz” diye sordu

‘YÖNETEMİYORLAR’

Şoförlerden Siraç Akıl (50), topluma dayatılanların acımasızca olduğunu belirterek, "İşe ilk başladığımızda iyiydi ve yeterli olmazsa da geçinebiliyorduk. Bir litre mazot daha 2 ay öncede 7 liraydı. Ama şimdi 15 lira olmuş. Günde 4-5 sefer yapıyoruz ve sefer başına 200 TL'yi mazota veriyoruz. Yiyecek ve içeceğimizi de kendimiz karşılıyoruz. Devlet yetkililerine bu sorunu çözmeleri için çağrı yapıyoruz. Herkes mağdur. Kimsenin durumu iyi değil. Çok zor günlerden geçiyoruz. Eskiden elektrik faturalarına 100-150 TL gelirdi. Ama şimdi bin TL geliyor. Daha ne kadar böyle devam edecek? Yönetemiyorlar. Bir çözüm bulunmalı ve bu zulme bir an önce son verilmeli" diye konuştu.

‘BİN TL'YLE NASIL GEÇİNECEĞİM?’

Şoför Edip Ayaz (27), kazandıkları parayı da yakıta harcadıklarını kaydederek, şunları söyledi: "Zarardayız. Mazot fiyatları yüksek olduğu için iş yapamıyoruz. Halk geçinemiyor. Ayda 5 bin TL kazanıyoruz. Bunun 3 bin TL'sini yakıta veriyoruz. Şırnak'ta yollar bozuk olduğu içinde araçlarımız hep bozuluyor. Araçların tamir parasını da kendi cebimizden ödüyoruz. Geriye bize sadece bin TL kalıyor. Biz bin TL'yle eve gıda mı alalım, arabanın bakımını mı yapalım, yoksa faturalara mı ödeyelim? Bin TL'yle nasıl geçineceğim? Her şeye yüzde yüz zam yapıldı. Bizi mağdur ediyorlar. Bizim ne yaşadığımız onların umurunda değil. Bu duruma bir an önce bir çözüm bulsunlar.”

Kaynak: Diyarbakır Söz