Kobiler büyük hedef peşinde

Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Karakoyun: ''Artık firmalar, kendilerine büyük hedefler koymaya başladı''

Kobiler büyük hedef peşinde

Diyarbakır'da KOBİ'lere yönelik olarak ''Dış Ticaret Eğitimi'' semineri düzenlendi.

Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, ajansın Diyarbakır'daki hizmet binasında düzenlenen seminerde yaptığı konuşmada, dünya pazarını hedeflemeyen KOBİ'lerin kendini geleceğe taşıyamayacağını söyledi.

BÖLGEDEKİ KOBİLERİN HEDEFİ

Son 10 yıllık dönemde, Türkiye ekonomisinde büyük bir sıçramanın yaşandığını ve bunu her geçen yıl artan ihracat rakamlarında görmenin mümkün olduğunu belirten Karakoyun, ''Hükümetin 2023 yılı için öngördüğü 500 milyar dolarlık ihracat rakamı, firmaları geleceğe ilişkin hedeflerini gözden geçirmeye zorluyor. Artık firmalar, kendilerine büyük hedefler koymaya başladı. Diyarbakır başta olmak üzere bölgedeki KOBİ'ler de dünyaya açılmanın yollarını arıyor. Ajans olarak bu dönemde, başta destek verdiğimiz KOBİ'ler olmak üzere bölgedeki işletmelere, dış ticaret eğitimi vermek ve ihracat konusundaki farkındalığı arttırmak istedik'' dedi.

Ekonomi Bakanlığı KOBİ ve Kümeleme Destekleri Dairesi Şube Müdürü Zeynep İyiler ise Türkiye'de uygun stratejiler geliştiren bazı küçük işletmelerin, dünya markası olmayı başardığını belirterek, firmaların dünya markası olmayı hedeflemesi gerektiğini kaydetti.

İHRACAT ALANINDA GELİŞME

İhracatta başarı anahtarının, iyi bir ihracat stratejisi, iyi yönetim ve pazarlama ile e-ticaret olduğunu anlatan İyiler, şunları söyledi:

''Tüm bu unsurları iyi planlamalı ve uygulamalıyız. Bakanlık olarak ihracat konusunda firmalarımıza önemli destekler veriyoruz. Yeter ki firma olarak bize başvurun. Mutlaka size uygun bir destek vardır. Devlet olarak bu konuda kaynak sıkıntımız yok. Tek tek firmaların yanı sıra, son dönemde ön plana çıkan kümelenme konusunda 3 yıllık zaman dilimleri için 400 bin dolara yaklaşan desteklerimiz var. Diyarbakır'da mermerciliğin ön plana çıktığını görmekteyiz. Diyarbakırlı mermercilerin birlikte proje hazırlayabileceğini belirtmek isterim.''

İyiler, daha sonra, pazar araştırma teknikleri ve dış ticaret-ihracat destekleri konularında sunum yaptı.

Denizbank Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Departmanı Yöneticisi Zeliha Akdemir Sarı ise, dış ticaretteki riskler, dış ticaret mevzuatı, yatırım teşvik belgesi, dış ticaret sözleşmeleri, uluslararası ticarette belgeler, akreditif işlemleri ile finansman teknikleri konularında katılımcıları bilgilendirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler