Burhan Er, yaz sezonundan itibaren ülke genelinde yaşanan olumlu havanın, sonbaharda da devam etmesinin sebze ve meyve üreticilerinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.
Olumlu şartlar nedeniyle bazı ürünler hariç, genelde verim bakımından yaz sezonunu iyi geçirdiklerini dile getiren Er, Rusya ile yaşanan krizin kendilerini çok etkilediğini ancak son dönemde bunun da aşılmaya başlamasıyla her şeyin olumlu seyrettiğini aktardı.
Er, söz konusu krize rağmen hiçbir üreticinin tarlasında mal kalmadığını ifade ederek, "Özellikle sezon boyu devam eden iyi havanın bunda katkısı çok oldu. Kış sezonu da aynı şekilde başladı ve öyle de devam ediyor. Sadece kısa süre önce Karadeniz’de aşırı yağış ve sel oldu. Bundan dolayı Karadeniz'deki üreticilerde biraz sıkıntı oldu. Onu da inşallah en az zararla atlatacağız. Onun haricinde diğer bölgelerde hasar ve benzeri olay yok." diye konuştu.
Yaz sezonunda fiyatların genelde düşük olduğunu anlatan Er, "Bazı ürünlerde artış oldu ama genelde geçen yıla oranla fiyatlar düşüktü. Fiyat artışının en önemli nedeni de o üründe üretimin az olması. Mesela karpuz ve kavun üretimi talebin altında oldu bu sene. Bundan dolayı da bu iki üründe, belkide Cumhuriyet tarihinde görülmemiş fiyat yükselişi oldu. Özellikle karpuz fiyatları inanılmaz arttı. Bu mevsimde böyle yüksek olmazdı. Ancak diğer ürünler böyle olmadı." ifadelerini kullandı.
- "Meyve fiyatlarında yüzde 50 düşüş var"
TÜMESKOM Başkanı Burhan Er, kış sezonun başladığını hatırlatarak, şöyle devam etti:
"Kışlık meyve fiyatlarında geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 50 düşüş var. Meyve fiyatları gittikçe düşüyor. Mesela mandalina bir ay önce 3 liraydı ancak şu anda 1 ila 1,5 lira arasında satılıyor. Elma, üzüm tüm meyvelerde öyle. Ancak bu düşüş henüz sebzeye yansımadı. Domates, salatalık, biber gibi tarla ürünlerinde tersine artış var. Çünkü tarla ürünleri sezonu bitti, sera ürünleri sezonu başladı. Bundan dolayı sebzelerde artış var. Ancak sebzede de meyve gibi üretim çok iyi. Meyvede fiyatlar zaten düşüyor. Hava şartları da iyi giderse daha da düşer ve sebze fiyatları da düşmeye başlar. Hava şartlarının iyi gitmesi durumunda bu düşüş devam eder."
Er, sebze ve meyve üreticisinin ihracatla ayakta durduğunu vurguladı.
Rusya'nın kendilerinin en büyük pazarı olduğunu belirten Er, "Bunun tekrar böyle olmasını istiyoruz. Yaşanan krizden dolayı ciddi sıkıntı yaşadık. Ancak bu kriz yavaş yavaş aşılıyor. Rusya'dan siparişlerin gelmesiyle ihracat da tekrar başladı. Üzüm ve domates gitmeye başladı. Limon ve narenciye siparişleri de gelmeye başladı. Yavaş yavaş talep edilen ürün çeşidi de artacak. Böylece iki ülke de kazanacak." diye konuştu.
Kaynak: Diyarbakır Söz