Birleşmiş Milletler öncülüğünde yapılan Habitat III toplantısı Ekvador’un Quito kentinde gerçekleştirildi. 20 yılda bir yapılan, BM’yi, dünyadaki çeşitli devlet kurumlarını, sivil toplum örgütlerini ve yerel yönetimleri biraraya getiren en geniş kapsamlı organizasyona, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ve Dış İlişkiler Sorumlusu Harun Ercan’ın yanı sıra 40 binden fazla kişi katıldı. Toplantıda 500 civarında oturum, panel ve eylem toplantısı yapıldı.
Yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları ile üç yıl boyunca yaptığı toplantılar sonucunda Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri belirleyen BM, bu hedeflerin duyurulması adına Habitat III bünyesinde Belediye Başkanları Toplantısı düzenledi. Toplantıya Eş Başkan Gültan Kışanak da katıldı.
Sur gündemdeydi
20 yıl önce Diyarbakır ve bölgedeki kırsal zorunlu göçü, 1996 yılında İstanbul’da gerçekleştirilen Habitat II gündemine taşıyan Habitat Uluslararası Koalisyonu (HIC), Habitat III kapsamında da Diyarbakır’ı gündemleştirdi. Sur’da yıkımların başlamasından hemen sonra raporlama faaliyetlerine başlayan HIC, yıkımın boyutunu son elde edilen uydu fotoğrafları eşliğinde Dünya Sahnesi’nde sunum yaptı ve hazırladığı raporu paylaştı.
Barınma hakkı elinden alınan insanların sorunları dile getirildi
BM İnsan Hakları Komiserliği tarafından yapılan Barınma Hakkı Forumu toplantısına da katılan Eş Başkan Gültan Kışanak, BM bünyesinde, dünya çapındaki ihlalleri belirlemek ve çözümler oluşturmak adına barınma hakkı izleme örgütü kurulması önerisi getirdi. Toplantıda söz alan Harun Ercan, hükümetin uyguladığı yıkım politikası sonucunda 400 bin insanın zorla evinden edildiğini aktardıktan sonra barınma hakkı elinden alınan insanların sorunlarının çözülmesi için uluslararası kamuoyunun, sivil toplum örgütlerinin ve yerel yönetimlerin dayanışma içinde olması gerektiğini belirtti.
Üst düzey görüşmeler gerçekleştirdi
Kışanak, ayrıca, bölgedeki kentlerin yıkım politikasına maruz kalması, kayyum atamaları ve yerel demokrasinin geldiği son süreci ve Şırnak’ta çadırlarda yaşamak zorunda kalan on binlerce kişinin son durumunu aktarmak amacıyla BM İnsan Hakları Komiserliği ve çeşitli kentlerin belediye başkanları ile çok sayıda üst düzey görüşmeler gerçekleştirdi.
Kaynak: Diyarbakır Söz