Kiralar ÜFE ile sınırlanacak

Türk Borçlar Kanunu’nun kira artışlarının üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışı ile sınırlandırılmasına ilişkin hükümlerinin işyeri kiraları açısından 5 yıl ötelenmesine dair geçen yıl kabul edilen düzenlemedeki yanlışlık düzeltilirken, erteleme süresi de 8 yıla çıkarıldı.

Kiralar ÜFE ile sınırlanacak
Konut kiraları ise 1 Temmuz’dan itibaren yeni kanuna tabi olacak ve artışlar ÜFE ile sınırlı olacak. Geçen yıl ocak ayında çıkarılan Borçlar Kanunu’nun kira sözleşmelerine ilişkin hükümleri, mart ayında çıkarılan yargıyı hızlandırma paketi çerçevesinde 5 yıl süreyle ötelendi.

Ancak ötelemeye ilişkin atıfta bulunulan maddelerin numaralarının kaydırıldığı dolayısıyla yapılan düzenlemenin eksik kaldığı sonradan fark edildi ve perşembe günü kabul edilen Torba Yasa teklifiyle hata düzeltildi. Buna göre, kiracının Türk Ticaret Kanunu’nda tacir olarak sayılan kişiler ile özel hukuk ve kamu hukuku tüzel kişileri olduğu işyeri kiralarında, Borçlar Kanunu’nun kiralamaya ilişkin maddeleri 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren 8 yıl süreyle uygulanmayacak. Bu düzenlemeye en fazla tepki alışveriş merkezi yatırımcılarından geliyordu.

KONUT KİRALARINDA YENİ DÖNEM: DÖVİZLE KİRA 5 YIL ARTMAYACAK

- Türk Borçlar Kanunu’nun kirayla ilgili hükümleri konut kiralamaları için 1 Temmuz tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak.

- Taraflarca anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, 5 yıldan uzun süreli veya 5 yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde de ÜFE’deki artış oranı ile kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde bulundurulacak.

- Konut kirası sözleşmelerinde artış yapılırken, o aydan geriye doğru son 1 yıl içinde ÜFE’de meydana gelen artış dikkate alınacak.

- Sözleşmede kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, 5 yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamayacak.

- Döviz kurunda aşırı artış olması durumunda ise Borçlar Kanunu’nun “Aşırı ifa güçlüğü” başlıklı hükümleri kiracı lehine uygulanarak kirada indirim söz konusu olabilecek.

Habertürk

Kaynak: Diyarbakır Söz