100 günden kısa süreli kiralamalar turizm amaçlı kısa süreli kiralamalar olarak kabul edilir.
“Turizm Amaçlı Konut Kiralanmasını Düzenleyen Yönetmelik”te (yaygın olarak “Airbnb” yönetmeliği olarak bilinir) yer alan yeni düzenlemelere göre, bir evin tatil evi olarak kiralanması, o apartman veya arsada yaşayanların rızasını gerektiriyor. Bu durum yoğun nüfuslu bölgelere göre tek aileli evlerin lehinedir. Ayrıca kiralık tatil ilanlarında müstakil evlerin ön plana çıktığını görebilirsiniz. Bu düzenleme, tatilcilerin bağımsız konaklama imkanına sahip olduğu ve bu yaşam biçimine daha fazla öncelik verildiği anlamına geliyor.
100 günü aşan kiralamalar konut kiralaması olarak kabul edilir ve düzenlemeye tabi değildir.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, dünyanın diğer yerlerinde olduğu şekilde bu sürecin de turizm verilerine ve konaklamaya ilişkin doğru bilgiye ulaşma konusunda yasal dayanağının bulunduğunu, düzenlemenin aralık ayı sonunda yürürlüğe gireceğini duyurdu.
“Noter onaylı örnek gerekli”
Yeni yönetmeliğe göre, bağımsız birimlerin bulunduğu binadaki tüm bağımsız konutların daire sahipleri tarafından, turistik kiralama faaliyeti durumunun ygun görüldüğüne dair oybirliğiyle alınan kararın noter tasdikli bir örneğinin ibraz edilmesi gerekiyor. Dairenin amacını gerçekleştirmek için gereklidir. Bir konut şirketi veya seyahat acentesi izin başvurusunda bulunuyorsa, ev sahibinin ve yönetim şirketinin onayını gösteren belgeler gereklidir. Edinilen bilgiye göre ayrıca, aynı binada bulunan ve aynı ev sahibinden izin istenen daire sayısı 5’i aştığı takdirde işletme ve çalışma izni alınması gerekiyor.
“İlan siteleri inceleniyor”
Kültür ve Turizm Bakanlığı da sezon öncesinde dolandırıcılık işlemlerine karşı yoğun denetim başlattı. Bu nedenle reklam siteleri özellikle ilgi görmektedir. Turizm uzmanları, yasa dışı faaliyetin 2024 sezonunda da devam edebileceğini ancak sistemin gelecekte cezalarla daha uygulanabilir hale geleceğini söylüyor.
” İzin belgesi alınması zorunludur”
Turistik amaçlı bir daire kiralıyorsanız, turistik kiralama sözleşmesi imzalamadan önce izin almanız gerekecektir. Ancak bu zorunluluk 100 günden kısa süreli kiralamalarda geçerlidir. 100 günü aşan kiralamalar “gayrimenkul/apartman kiralama” olarak sınıflandırılır ve turizm kapsamı dışında bırakılır. Yani bu sistemden yararlanmak istemeyenler bile yine de yıllık ve sezonluk kiralık acentelerden yararlanmak istiyor.
“500.000 lira para cezası”
İzinsiz kiralama faaliyetinin ilk tespiti halinde 100 bin lira para cezası verilecek ve izin alınması için 15 gün süre verilecek. Faaliyetlerin 15 gün içerisinde izinsiz olarak sürdürülmesi halinde 500 bin lira tutarında idari para cezası ve ayrıca 15 gün hapis cezası verilecek. İzin almış olanlardan üçüncü kişilere ödünç verenlere veya kiralayanlara kadar. Burayı bir ev kiracısına mesken veya yazlık olarak kiralıyor. Ruhsatsız konut kiralama komisyonculuğu yapanlara sözleşme başına 100 bin lira para cezası verilecek.
Kaynak: Diyarbakır Söz