Kayıt dışı ekonomiyle mücadelede etkinliğin artırılması amacıyla, muhtasar beyanname ile aylık prim ve hizmet belgesinin birleştirilmesiyle oluşturulan, "Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi"nin verilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
Maliye Bakanlığının "Muhtasar ve Pri̇m Hi̇zmet Beyannamesi̇ Genel Tebli̇ği̇", Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, tebliğle vergiye uyum maliyetlerinin azaltılması, gönüllü uyumun teşvik edilmesi ve kayıt dışı ekonomiyle mücadelede etkinliğin artırılması amaçlandı. Tebliğle yapılan düzenleme, sigortalı sayılan kişileri bildirmekle yükümlü olanlar ile sandıklar ve vergi kanunlarına göre vergi kesintisi yapmak zorunda olanları kapsayacak.
Muhtasar beyanname ile aylık prim ve hizmet belgesinin birleştirilerek verilmesi konusunda zorunluluk getirmeye veya kaldırmaya, kapsama girecekleri gruplar, sektörler, gayrisafi iş hasılatları, istihdam edilen işçi sayıları, gelir unsurları, il ve ilçe sınırları itibarıyla ayrı ayrı veya birlikte tespit etmeye, muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin şekil, içerik ve ekleri ile ilgili olduğu dönemi ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye, Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkili olacak.
Vergi kanunlarına göre vergi kesintisi yapmak zorunda olanlar, 1 ay içinde yaptıkları ödemeleri veya tahakkuk ettirdikleri karlar ve iratlar ile bunlardan kestikleri vergileri, sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini bildirmekle yükümlü olanlar/işverenler, sigortalıların cari aya ait prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini içeren Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini, ertesi ayın 23. günü saat 23.59'a kadar yetkili vergi dairesine elektronik ortamda gönderecek. Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesiyle beyan edilen vergi ve sigorta primleri, ayrı ayrı tahakkuk ettirilecek ve bunların ödemeleri ilgili kanun hükümleri çerçevesinde yapılacak.
Üçer aylık verilen muhtasar beyannamelerin aylık verilmesi
Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihe kadar, muhtasar beyannamelerini üçer aylık dönemler halinde veren ve işçi çalıştıran mükelleflere, çalıştırdıkları hizmet erbabının sigorta primleri ve kazançları toplamıyla prim ödeme gün sayılarının bildirilmesine ilişkin verecekleri Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini, getirilen zorunluluk gereği aylık dönemler halinde beyan edecek.
Muhtasar beyannamelerini üçer aylık dönemler halinde vermekle birlikte, yanında işçi çalıştırmayan mükellefler ise yaptıkları ödemeleri veya tahakkuk ettirdikleri karlar ve iratlar ile bunlardan kestikleri vergileri, Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile önceden olduğu gibi üçer aylık dönemler halinde ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarının 23. günü akşamına kadar verebilecek. Dolayısıyla bu mükelleflerin beyan durumlarında bir değişiklik olmayacak. Birden fazla vergi dairesinde gelir (stopaj) vergisi mükellefiyeti bulunanlar için sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini içerecek şekilde sunulacak Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin verileceği yetkili vergi dairesi, çalışanların ücret ödemeleri üzerinden yapılan gelir vergisi kesintisinin beyan edileceği yerde olacak.
Beyannamelerin elektronik ortamda gönderilmesi
Beyannamelerini elektronik ortamda kendileri gönderme şartlarını taşıyan mükellefler/işverenler, kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmamakla birlikte vergi kesintisi yapma zorunluluğu bulunanlar/işverenler, vergi kesintisi yapma zorunluluğu olmamakla birlikte çalıştırdıkları sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini beyan etme zorunluluğu bulunan işverenler, Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerini elektronik ortamda kendileri gönderebilecek.
Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin, aracılık yetkisi verilmiş gerçek veya tüzel kişiler vasıtasıyla gönderilmesi halinde, ilk beyanname gönderilmeden önce gerekli kayıt işlemlerinin yapılması için yetkili vergi dairesine müracaat edilmesi gerekecek. Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce elektronik ortamda beyanname gönderme aracılık yetkisi almış bulunan gerçek ve tüzel kişiler mevcut kullanıcı kodu, parola ve şifrelerini kullanmaya devam edecek. Kanuni süresi içinde veya kanuni süresinden sonra verilen beyannamenin hatalı veya eksik olduğu hallerde, süresinde veya süresi geçtikten sonra bu hata veya eksiklikleri düzeltici mahiyette elektronik ortamda yeni bir beyanname verilebilecek.
Ceza uygulaması
Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesine ilişkin fiillerin vergi kanunlarına göre vergi cezası kesilmesini gerektirmesi halinde vergi dairelerince, bu fiillerin ilgili kanuna göre idari para cezası gerektirmesi durumunda da sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezi tarafından ayrı ayrı ceza kesilecek. Geçiş döneminde, pilot il Kırşehir'deki mükellefler/işverenler için tebliğin uygulanmasına, Haziran'da verilmesi gereken beyannameler dahil olmak üzere 1 Haziran 2017'den itibaren başlanacak. Kırşehir dışında istihdam edilmekle birlikte ücret ödemeleri veya tahakkuku Kırşehir'de yapılan çalışanların ücret ödemeleri üzerinden tevkif edilen vergiler ile sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini içeren Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Kırşehir Vergi Dairesine elektronik ortamda gönderilecek. Geçiş döneminin ardından, söz konusu tebliğ, 1 Ocak 2018 itibarıyla Türkiye genelinde uygulanmaya başlanacak.
Kaynak: Diyarbakır Söz