Kaçak elektrik hırsızlık değil!

Yeni yasa ile hakkında suç duyurusunda bulunulan 600 bin kişi ‘elektrik hırsızlığı’ndan kurtulacak

Kaçak elektrik hırsızlık değil!

Meclis’te kabul edilen 3’üncü yargı paketi, elektrik hırsızlığından mahkûm olanlar için de önemli değişiklikler getirdi. Örneğin bir abone, kaçak elektrik kullandı. TEDAŞ, gerekli tespitleri yaptı. Kişi hakkında ‘elektrik hırsızlığı’ suçlamasıyla dava açıldı.        

Abone, ‘elektrik hırsızlığı’ndan yargılandı ve mahkûm oldu. Sabıkasına ‘hırsızlık’ suçu işlendi. Yasa, bu kişilerin yargılanıp mahkûm oldukları ‘hırsızlık’ suçunu, tüm sonuçlarıyla ortadan kaldırıyor. Sabıka kaydından ‘hırsızlık’ suçunun silinmesinin önünü açıyor.   

NASIL YARARLANACAKLAR?  

Bu kişilerin, öncelikle, 6 ay içinde kaçak kullandığı elektriğin parasını TEDAŞ’a yatırması gerekiyor. 3’üncü yargı paketinde yer alan madde kapsamında, ‘elektrik hırsızlığı’ yerine ‘karşılıksız yararlanma’ suçundan yeniden yargılanma için ceza aldığı mahkemeye başvuracak.

‘YAŞAMLARI DEĞİŞECEK’

Hukukçular, hırsızlık suçunun eski düzenlemede 10 yıl da geçse sabıka kaydından silinmediğine işaret ederek, “Yasayla, bu değişikliğin yapılmasına olanak sağlanıyor. Hırsızlık suçu, pek çok kamu hizmetinden yararlanmayı da engeller. 3’üncü yargı paketinde getirilen değişiklikle, yüz binlerce kişinin de yaşamı değişecek” değerlendirmesini yaptı.

1 MİLYON SABIKALI

Enerji Bakanı Taner Yıldız, nisan ayında MHP’li Alim Işık’ın önergesini yanıtlarken 2003’ten bu yana 44.8 milyon abonenin denetlendiğini, 1 milyon 850 bin kaçak tespit edilerek ‘tahakkuka bağlandığını’, 598 bin 241 abone hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı. Halen 230 bine yakın soruşturma ve dava sürerken Adalet Bakanlığı kaynakları, her yıl 70 bin kişi hakkında kaçak elektrikten dava açıldığını belirtiyor. Adli Sicil İstatistikleri’nde veri bulunmuyor ancak elektrik hırsızlığından 1 milyona yakın kişinin sabıkalı olduğu tahmin ediliyor.

İŞTE O KRİTİK MADDE

 

Elektrik hırsızlığından mahkûm olanların sabıkalarını ‘temize’ çıkaracak madde şöyle: “Abonelik esasına göre yararlanılabilen elektrik enerjisinin, suyun ve doğalgazın sahibinin rızası olmaksızın ve tüketim miktarının belirlenmesini engelleyecek şekilde tüketilmesi dolayısıyla bu kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla hakkında hırsızlık suçundan dolayı kovuşturma yapılan veya kesinleşmiş olup olmadığına bakılmaksızın hakkında hüküm verilen kişinin, bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde, zararı tamamen tazmin etmesi halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz, verilen ceza tüm sonuçlarıyla ortadan kalkar.”

HIRSIZLIK SABIKASI NEYE ENGEL

* Devlet memuru olamıyor.

* Avukatlık, noterlik yapamıyor.

* Eczane açamıyor.

* Basın kartı verilmiyor.

* Velayet alamıyor.

* Yeminli mali müşavirlik yapamıyor.

GETİRİLEN YENİ DÜZENLEME

Buarada, Muş Tedaş Müessese Müdürü Murat Karagüzel, Yeni Torba Yasa'nın, kaçak elektrik kullanımından ceza alanlar için büyük bir fırsat olduğunu belirtti.

Karagüzel, Muş'ta 2003-2011 yılları arasında kaçak elektrik kullandıkları nedeniyle 5 bin 500 abone hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.

Bugüne kadar 2 bin civarında abonenin borcunu ödemediğini, bunun kurama maliyetinin yaklaşık 1 milyon lira olduğunu belirten Karagüzel, şöyle konuştu:

HAKKINDA DAVA AÇILANLAR

"Yeni yasa, kaçak elektrik kullandığı gerekçesiyle hakkında dava açılan aboneler için büyük bir fırsat. Yasa kapsamında 83. ve 84. maddelerde yapılan değişiklikle, kaçak elektrik kullanımından dolayı 2 yıldan 5 yıla kadar olan hapis cezası 1 yıldan 3 yıla kadar olarak değiştirildi. Ayrıca kamu zararının tazmin edilmesi durumunda, dava açılmayacağı, açılan davalarda ödeme olması durumunda cezada indirimi gidileceği belirtilmekte. Geçici 2. maddeyle kaçak elektrik kullanımından, hırsızlık suçundan dolayı kovuşturma yapılan veya kesinleşmiş olup, olmadığına bakılmaksızın hakkında hüküm verilen kişinin, kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde müracaat etmesi ve zararı tazmin etmesi halinde, ceza uygulanmayacak."

Karagüzel, ceza almış bile olsa, abonenin borcunu ödemesi durumunda, cezaların tüm sonuçlarıyla ortadan kalkacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz