Japon ortaklı lastik fabrikası seri üretime başladı

Japon-Türk ortaklığıyla 520 milyon dolarlık yatırımla kurulan Sumitomo Rubber AKO Lastik Fabrikası seri üretime başladı.

Japon ortaklı lastik fabrikası seri üretime başladı

Yaklaşık 500 işçinin istihdam edildiği fabrikada üretilecek lastikler Türkiye'de iç piyasa ile birlikte yüzde 80'inin Avrupa'ya ihraç edilmesi planlanıyor. Çankırı'nın göç olgusuna da merhem olacağı belirtilen fabrikanın tam kapasite üretime geçtiğinde 2 bin kişiye istihdam sağlayacağı belirtildi.
Çankırı'ya 40 kilometre mesafedeki Tüney Köyü karşısında kurulan Yakınkent Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 2013 yılı Ekim ayında inşaatına başlanan ve Sumitomo Rubber firmasının Türk ortağı Abdülkadir Özcan A.Ş (AKO) ile kurduğu tesis, deneme üretimine geçtiğimiz aylarda başladı. Tesisin seri üretime başlaması nedeniyle düzenlenen törene Çankırı Valisi Vahdettin Özcan ile Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut ile Sumitomo Rubber AKO firmasının CEO'su Norifumi Fujimoto, firmanın Türk ortağı Abdülkadir Özcan, Genel Müdür Yojiru Miki ile çalışanlar katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut, "2012 yılında bu yatırım duyurusunu gerçekleştirirken oluşturacağı istihdam ve ihracatımıza yapacağı pozitif etkiler nedeniyle bizim için büyük bir önem arzettiğini ifade etmiştik. Bugün de ajans olarak 2008 yılından beri çok büyük emek sarfettiğimiz bu yatırımın geldiği aşamaya şahitlik etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Yatırımla ilgili tüm süreç tamamlanıp, tam olarak üretime geçilecek tarih olan Eylül ayında devlet büyüklerimizin katılımıyla resmi açılış töreni yapılması planlanmaktadır" dedi.
Vali Vahdettin Özcan da konuşmasında, "Çankırı Yakınkent Organize Sanayi Bölgesi’nde Japon firma tarafından toplam 520 milyon dolarlık yatırımla, 1,5 yıl gibi kısa bir süre zarfında fabrika yapımı tamamlanmış ve deneme üretimine başlanmıştır. Avrupa’ya ve ülkemizin dört bir yanına ihraç edilecek taşıt lastikleri vesilesiyle ülke ve bölge ekonomisine büyük katkılar sağlanacağı kanaatindeyim. Ayrıca, Çankırı’nın kanayan bir yarası olan göç sorununa da binlerce vatandaşımızın istihdamı vesilesiyle merhem olacağına yürekten inanıyorum. Bu önemli yatırımın Çankırı’mıza ve ülkemize ve bilhassa ülke ekonomimize hayırlı olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.
Sumitomo Rubber AKO San. ve Tic. A.Ş. CEO'su Norifumi Fujimoto ise Sumitomo Lastik Grubu olarak, gelişen Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Rusya pazarlarında, 2011 ve 2020 seneleri arasında lastik satışlarında önemli bir büyüme kaydetmeyi öngördüklerini belirtti. Fujimoto, "Lastiklerimizin hedef pazarlara ve Avrupa’ya konumu ile öne çıkan Türkiye’den tedarik edilmesinin, tedarik süresi ve nakliye maliyetleri açısından grubumuza büyük faydalar katacağına inanıyoruz. Buna ek olarak Türkiye’de Japon otomobil üreticilerinin üretim faaliyetlerini artırmasını, ayrıca pazarda hem orijinal, hem de yedek lastik satışlarında önemli düzeyde artış olmasını bekliyoruz. Bu anlamda Türkiye artık bizim için stratejik bir üstür. Bu süreçte, her aşamada Başbakanlık Yatırım Ajansı ile ilerlediğimiz bu projede katkılarından dolayı emeği geçen tüm ekibe, Sayın Çankırı Valimize, Sayın Vekilimize, Sayın Belediye Başkanımıza teşekkürü bir borç bilirim" ifadelerini kullandı.
Ana faaliyet konusu binek otomobiller için radyal lastik üretim, satışı ve kamyonet lastikleri üretimi olacak tesiste halen yaklaşık 500 işçi çalışırken, 2019 yılı sonuna dek günde 30 bin lastik kapasitesine ulaşması ve yaklaşık 2 bin kişiye doğrudan istihdam sağlaması planlanıyor. Cari açığın finansmanı noktasında Türkiye ekonomisine önemli katkısı olacak bu yatırım sonucunda üretilecek lastiklerin yüzde 80'inin ihraç edilmesi planlanıyor.

Kaynak: DHA

Çok Okunan Haberler