Çalışırken elde edilen maaş emeklilikte, yarıya iniyor. Yaşam standardı düşüyor. Hükümet, hem emeklilikte ek gelir sağlanması hem de tasarrufların artması için zorunlu 'Bireysel Emeklilik Sistemi'ni (BES)' devreye aldı. Posta'dan Bilal Emin Turan'ın haberine göre 1 Ocak 2017'de başlayacak düzenleme, 45 yaş altındaki 13 milyon ücretliyi (memur dahil) kapsıyor.
ÇIKMAK İSTEĞE BAĞLI
Çalışanlar, işverenleri tarafından otomatik olarak sisteme dahil edilecek. Sistemde kalıp kalmamak çalışanın inisiyatifinde. Dileyen çalışan 2 ay içinde sistemden çıkabilecek. Cayma hakkını kullanmayanlar, ödeme zorluğu çekiyorsa hesabı dondurabilecek. En çok merak edilen konu ise BES için maaştan kesilecek tutar!
KAZANCA GÖRE KESİNTİ
Aylık kesinti 'prime esas kazanca' göre yapacak. Bu ne demek? Sizin SGK'ya bildirilen kazancınız demek. Bunun içinde ücret, prim, ikramiye gibi ödemeler ile özel sağlık sigortasına ödenen tutarlar yer alıyor. Asgari ücretle çalışıyorsanız, maaşınızdan aylık 49 lira, yıllık 593 lira kesilecek. Kazanç arttıkça kesinti de artacak.
İSTEYEN DAHA ÇOK ÖDEYECEK
Otomatik emekliliğe dahil olan çalışan, dilerse BES hesabı için yasal kesintinin üzerinde bir kesinti yapılmasını talep edebilecek. Sisteme girenlerden sadece fon işletim gideri kesintisi yapılacak, başka hiçbir kesinti yapılmayacak. Fon kesintisinin ise yıllık 3-10 lira arasında olacağı belirtiliyor.
10 YIL VE 56 YAŞ ŞARTLARI VAR
Devlet her ay yatırılan paranın yüzde 25'i kadar katkı yapmaya devam edecek. Ek olarak bir kereye mahsus 1000 lira verecek. Katkının tamamını en az 10 yıl sistemde kalıp 56 yaşını dolduran alabilecek, ilk 3 yılda sistemden çıkana katkı yok. 3-6 yıl içinde çıkanlar katkının yüzde 15'ini, 6-10 yıl arasında çıkanlar yüzde 35'ini alabiliyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz