Türkiye’de tatlının bin türlü hali olarak anılan ve istihdam alanında da bacasız fabrika olarak nitelendirilen Hacıbaba Pastaneleri, nitelikli personel bulamayınca doğundan İstanbul’a personel gönderiyor. Personellerin yeme, içme ve barınma ihtiyaçlarını da kendi bünyesinden karşılıyor.
Diyarbakır’da 38 yılı aşkın süredir tatlı sektöründe ün salan ve Türkiye’ye birçok farklı tat kazandıran Hacıbaba Pastaneleri, İstanbul’da kalifiyeli eleman bulamama sıkıntısı yaşıyor. Bundan ötürü eleman ihtiyacını gidermek için Diyarbakır ve çevre illerden istihdam sağlıyor. İstihdam sağladığı personellere yeme, içme ve barınma imkanı da sunuluyor.
Hacıbaba Pastaneleri İstanbul Bölge Müdürü Ahmet Elaldı, işçilerinin genel ihtiyaçlarının giderilmesine rağmen personel bulmakta zorlandıklarını dile getirdi.
Personel alırken öncelikle insanların kişisel bakımlarına önem verdiklerini belirten Elaldı, "İş ahlakının olmasını istiyoruz. İşlerine kendi işleriymiş gibi bakmasını istiyoruz. Yalnız bu şartlarda şimdi personel bulunmakta biraz zorluk çekiyoruz, öncelikle bütün sosyal imkanları neyse hepsini alıyorlar. Özel gün izinlerinde resmi izinlerinde bunun bütün imkanları veriliyor. Aynı zamanda gurbetçi olan arkadaşlarımız geliyor. Yani İstanbul’da herkes ikamet etmeyebiliyor. Genelde Güneydoğu Anadolu’dan geliyor personellerimiz. Burada personel bulmakta zorlandığımızdan kaynaklı, ev, yeme, içme, yatma yerlerini tamamen biz karşılıyoruz. Özellikle burada maaş skalalarından dolayı personel bulmakta çok çok zorlanıyoruz. Ondan sebep biz de genelde burada personel bulamadığımızdan, Anadolu tarafından yani kendi memleketimizden buraya personel getirmek zorunda kalıyoruz” dedi.
“Personel iş beğenmiyor”
İş beğenmeyen vatandaşların yerine yabancı uyrukluların çalıştığını ve bir zamandan sonra yabancıların ustalaştığını söyleyen Elaldı, “Aslında burada personel iş beğenmiyor alacakları ücretleri beğenmiyorlar. Yani biraz daha böyle rahatlar. Baba parası yemek istiyorlar, günlerini böyle evde geçirebiliyorlar. Ama aslında böyle kendilerini işe verseler, üretim alanlarına girebilseler, gelecek kaygısı olmaz o kişilerin. Şu anda üretim alanlarına, fabrikalarına gittiğiniz zaman bakıyorsunuz ki hep yabancı uyruklu vatandaşlar çalışıyor. Ne oluyor o üretilen alanda, o bölümde kendileri usta oluyorlar. Bu sefer kendi memleketlerine gittikleri zaman kendiişlerini orada kurabiliyorlar. Ama bizim gelecek kaybımız oluyor. Bizim daha sonra dipten yetişen personelimiz olmuyor. Yani ülkemizden yapılan ihracatlar bu sefer yabancı ülkelere kaymış oluyor. Çünkü buradan öğrenip gidip orada kendileri yapıyorlar. Ama şu anda maalesef öyle bir kaygımız var. Gençlerimize iş beğendiremiyoruz” diye konuştu.
Hacıbaba Pastaneleri Beykent Şube Müdürü Özcan Oruç, nitelikli personel bulamadıklarını belirterek şunları kaydetti:
“Bir personel kesinlikle sigortasız iş başlangıcı yapmıyor. Maaş olarak da zaten günümüz şartlarda dışarılarda zaten kolay kolay personel çalışmıyor. Verilen şartlar maaşlar iyi olmasına rağmen çalışma gibi bir şeyleri olmuyor. Ama Hacı Baba pastanede dediğim gibi ben sadece burada iki sene çalışanım, beş sene, yedi sene, on sene, on beş sene gibi çalışanları da var. O açıdan zaten Hacıababa’yı tercih ettim. Maaş konusunda çok iyi, aynı gün içerisinde alıyoruz. Nitelikli personel konusunda bulmak da gerçekten de zorlanıyoruz. Özellikle bu son dönemde İstanbul’da yaşanan bu personel sıkıntısında biz artık genellikle alıp eğitim göstererek tecrübe kazandırarak personelleri barındırıyoruz kendi bünyemizde. Ama nitelikli olarak direkt personel bulunmuyor. Gençlerin birazcık yani internet üzerinden kolay para mı artık ne diyeyim, oturarak çalışmadan para kazanmak istiyorlar. Mutlu ve memnunum Hacıbaba bünyesinde bulunduğum için.”
Kaynak: İHA