Meşhur kırmızı biberi isot yetiştiricileri, bu yıl istediği geliri elde edemedi. Geçen yıl tarlada kilosu 3 TL’ye satılan isot, bu yıl artan mazot, gübre ve ilaç gibi girdi masrafların aksine, 1 TL’ye kadar düştü. Beklentileri karşılanmayan çiftçi, zararı azaltmak için isotları kendisi toplayarak, işçilikten kazanmaya çalışıyor.
14 SAAT ÇALIŞIYORLAR
Suruç’un Mektelan (Oymaklı) Mahallesi’nde 15 dönümlük bir alana isot eken Küçük ailesi, sabah 04.00’ten akşam 18.00’e kadar zamanını tarlada çalışarak geçiriyor. Kavurucu sıcakta eşi ve iki çocuğuyla sabahtan akşama kadar çalışan Sedat Küçük, gün içerisinde topladıkları biberleri Suruç ilçe merkezine getirerek satıyor.
7 AYDIR EMEK VERİYORLAR
Şubat ayında 15 dönümlük arazisinde isot ektiğini aktaran Küçük, 7 aydır tarlaya emek verdiklerini söyledi. Küçük, “Aylardır otuyla, böceğiyle, sulamasıyla birlikte çok zorluk yaşadık. 7 ayın sonunda isot toplanma aşamasına geldi. Fakat bu sene isotun fiyatı oldukça düşük. Yaklaşık 50 bin TL masrafım oldu ama biz halen bu fiyatın yarısını çıkaramadık. Bunun için 15 yaşındaki kızımı okuldan almak zorunda kaldım. Zaten masraf ettik ve zarardayız. En azından işçiliğe para vermeyelim dedik. İşçiliği biz yapmamıza rağmen hala zarar ediyoruz” dedi.
GÜBREYE ZAM, İSOTA İNDİRİM
Geçen yıl isotun kilosunun tarlada 3 TL’ye satıldığını hatırlatan Küçük, bu yıl bir kilo isotun 1 TL 10 kuruşa düştüğüne dikkat çekti. Mazot, ilaç ve gübreye zam gelmesine rağmen biber fiyatının düştüğünün altını çizen Küçük, “Mazotun fiyatı geçen seneye göre 2 kat arttı. Geçen sene 4-5 TL olan mazot bu sene 8 TL oldu. Gübre geçen sene 3 TL idi bu sene 5 TL 50 kuruş. İlaç ta yine aynı şekilde zamlandı. Bu fiyat artışlarına rağmen isotun fiyatı ise tam tersine 3’te 2’lik bir gerileme oldu” diye belirtti.
EN AZ 4 TL OLMALI
Var olan koşullar altında çiftçilik yapmanın çok zorlaştığını sözlerine ekleyen Küçük, bu nedenle çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Küçük, “Bunun dışında bir yol yok. Bu sene isotun kilosunun minimum 4 TL olması lazımdı. Yoksa çiftçiler ekmek yiyemez. Ben, kızım ve eşim hep beraber çalışıyoruz. Buna rağmen zarar ediyoruz. Zaten tarlada olgunlaşan isotun yarısı maalesef bozuldu yada kırıldı” dedi.
GÜNDE 700 KİLO TOPLANIYOR
Günde 700 kilo isot topladıklarını ifade eden Küçük, “Topladıktan sonra atlı arabaya yükleyerek ilçe merkezine götürüyorum. Burada ya tek başımıza esnafa satıyoruz ya da sebze haline giderek ücretsiz denilecek bir şekilde oraya bırakıyoruz” ifadelerini kullandı.
Küçük, çiftçinin bu koşullar altında çalışmasının daha fazla mümkün olmayacağını sözlerine ekleyerek, desteklenmesi için çağrısında bulundu.
Kaynak: Diyarbakır Söz