İşlem ücreti cep yakıyor

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, bankacılık sektörünün yılın ilk yarısında elde ettiği yüksek karın, müşterilerin hesabından adeta zorunlu hale getirilerek kesilen paralardan oluştuğunu savundu.

İşlem ücreti cep yakıyor

Nurettin Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada, 2012 ilk yarı finansal verilerini açıklayan bazı bankaların yüksek karlar elde ettiklerinin görüldüğünü hatırlattı.

KÜÇÜK, ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELER

Türkiye'de birçok alanda faaliyette bulunan mikro, küçük ve orta ölçekli işletmenin ekonomik krizin oluşturduğu sıkıntılarla boğuştuğu ifade eden Özgenç, "Buna karşın Türk bankacılık sektöründen yılın ilk yarısında gelen yüksek karlar dikkat çekmektedir. Bu karlar adeta müşterilerin hesabından zorunlu hale getirilerek kesilen paralardır. Bu paralarda esnafın hakkı vardır. Oysa bankacılık sistemi ile reel sektör bir terazini iki kefesi gibidir. Biri olmazsa diğerinin bir önemi yoktur. Fakat ne hikmetse bankaların bulunduğu kefe hep yukarıda kalırken KOBİ'lerin içinde bulunduğu kefe genelde aşağıda kalmaktadır. Bu durum ise terazinin ayarının bozuk olduğunu göstermez, tam aksine bankalar kazanırken KOBİ'lerin zararda olduğunu gösterir." dedi.

 

"KESİNTİLERİN HESABIN SORAN YOK"

Türkiye'de faaliyette bulunan 40 aşkın bankanın 100 civarında ayrı isim altında hizmet ücreti ve komisyon aldığına dikkat çeken KOBİDER Başkanı Özgenç, açıklamasına şöyle devam etti: "Bankaların müşterilerinin hesabından sorgusuz, sualsiz çekip aldığı paraların hesabını soran yok. Son zamanlarda bankaların kredi kartı aidat ücreti, hesap işletim ücreti, kredi kartı yenileme ücreti, hesap özeti ücreti, nakit çekme ücreti, ortak ATM'den nakit çekme ücreti gibi pek çok konuda kullanıcılardan tahsil ettikleri paralar git gide artmaktadır. İşlem görmeyen hesaplardan bile kesinti yapıyorlar. Hesap sahibi kendi şubesinden oğlunun hesabına para yatırmak istediğinde banka bu işlemden dahi 5 TL işlem ücreti almaktadır. Bankaların bilançolarına baktığımız zaman karlarının çok büyük bölümünün faaliyet dışı gelirler kaleminden olduğu gayet açık."

KAFALARINA GÖRE KOMİSYON

Bankaların ardı arkası kesilmek bilmeyen kesintilerine her gün yenilerinin eklendiğine dikkat çeken Özgenç, yetkililerin bu gidişe biran önce dur demeleri gerektiğini altını çizdi.

Herkesin kafasına göre komisyon alması gerektiğini söyleyen Özgenç, "Bankalar tarafından masraflar açıkça ilan edilmeli. Müşteriye tercih hakkı tanınmalı. Bir dükkânda herhangi bir mal ve ürün 10 lira başka yerde 15 lira ise tüketici 10 lira olanı tercih edebilmeli. Kredi kartı aidatı almayan bankalar da var ama bazı bankalarda üyelik ücreti adı altında 75 lira almaktadır. Biz diyoruz ki ücretler fahiş olmasın, esnaf ve KOBİ'ler mağdur edilmesin." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler