Kısa bir süre içinde yayımlanması beklenen KHK'daki en önemli detaylardan biri Doğu ve Güneydoğu’daki 23 ile yönelik yeni teşvik paketi olacak. Pakette bölgenin üretim üssü haline getirip, 100 binin üzerinde insana iş kapısı açacak programa ilişkin düzenlemeler yer alırken, bölgeye yatırım yapanlara mevcut teşviklerin yanı sıra enerji ve finans maliyeti desteği de sağlanacak. Bakanlar Kurulu kararıyla uygulamaya geçecek paketle birlikte imalat sektöründe 130 bin olan istihdam sayısının 230 bine çıkması bekleniyor. Bölgedeki iş çevreleri paketin açıklanmasını dört gözle bekliyor.
Diyarbakır’da bulunan Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (DOGUNSİFED) Başkanı Aziz Özkılıç, bugüne kadar hükümetin birçok defa teşvik paketi açıklamalarında bulunduğunu söyledi. Özkılıç, “KHK’da çıkması beklenen teşvik paketi ile 23 ilin yararlanacağı bir çalışma yapıldığı öğrenildi. Bu, bölgenin gerçekten ihtiyacı olan bir çalışma. 100 bin kişilik yeni bir istihdam söz konusu. Burada imalat sanayisine çok ağırlık verilmesi gerekiyor. Aynı zamanda finans erişimi noktasında destek olmalı. Teşviklerin vergisel anlamda en az, 10 yıl vergiden muaf tutulması gerekiyor. İçeriğini bilmiyoruz ama bizim temennimiz bu yönde” dedi.
“Ülkenin gelişimine istihdamına katkıda bulunmak istiyoruz”
Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD) Başkanı Burç Baysal, KHK’larla bir şekilde yapılacak olan teşvik düzenlemelerini ekonomik açıdan olumlu gördüklerini söyledi. Cazibe merkezi programı doğrultusunda gerek bölgenin gerekse kentin yüksek beklenti içinde olduğunu anlatan Baysal, “Şu aşamada Kalkınma Bakanlığının kaynaklarında kayıtlı Diyarbakır ilinden 370 başvurumuz var. Bu başvurular bir şekilde süzgeçten geçmiş başvurular. Bu yeni düzenleme ve cazibe merkezi programının birleşimi olarak okuyoruz bunu. Umut ederiz ki, beklentimiz olan cazibe merkezi yürürlüğe girer, zaten halihazırda 100 bin rakamı bir şekilde istihdama katkı yapar” diye konuştu.
“Bir an evvel faaliyete geçmesini istiyoruz”
Mardin Turizmciler ve Otelciler Derneği (MARTOD) Başkanı Özgür Azad Gürgör, teşvik paketinin turizm ayağının olmasını beklediklerini vurgulayarak, “2014, 2015 ve 2016 yıllarında yaşanan sıkıntılarından dolayı bu paketin ihtiyaç olduğunu ve bir an evvel faaliyete geçmesini istiyoruz. Mardin turizmde çok önemli bir rol alıyor. Gerek bölgede gerekse Türkiye’de turizm konusunda ciddi bir potansiyele sahip. Paketin bir an önce başlatılmasının iyi olacağını düşünüyorum” ifadelerinde bulundu.
“Daha fazla destek verilmesini umuyoruz”
Mardinli işletmeci Murat Büdün, bölge işverenleri olarak sıkıntılı zamanlar geçirdiklerine dikkat çekerek, şunları kaydetti:
“Suriye sınırında olmamıza rağmen sanayiciler ve bölgedeki iş adamlarının çok zor koşullarda olmasına rağmen bir şeyler yaptığına inanıyorum. Bu bağlamda devletin verdiği teşvik paketlerinin bizim gibi girişimcilere önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum. Daha çok istihdam olması için, daha çok destek verilmesini umuyoruz.”
“Ekonomiyi rahatlatmasını bekliyoruz”
Siirtli işletmeci İsmet Ertaş, açıklanması beklenen paketlerin ekonomiye yansımasını umduklarını kaydederek, şunları söyledi:
“Fakat daha önce siyasi istikrar gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Daha önce benzer çeşitli teşvikler çıkmıştı ama ekonomiye katkısı olmamıştı. Bunun ekonomiyi rahatlatmasını bekliyoruz.”
Beyaz eşya satıcısı Sinan Efe, "23 ili kapsayan proje ile istihdam anlamında verilecek teşviklerin işverenlere katkısı olacak. Bilhassa sigorta indirimi olacağını inanıyorum. Sigorta indirimiyle beraber işsizliğin azalacağına inanıyoruz. Bu amaçla destek verilmesini canı gönülden bekliyoruz” diye konuştu.
Organize Sanayi Bölgesinde Alüminyum Fabrikası İşleten Mehmet Şirin Aydoğdu ise, şu ifadelerde bulundu:
“Bu teşviklerin bölgedeki ekonomiyi etkileyeceğini, işsizliği azaltacağına inanıyorum. Güzel bir paket olacağını düşünüyorum. Bölgenin işsizlik oranını çok düşük bir seviyeye düşüreceğini tahmin ediyorum.”
Kaynak: Diyarbakır Söz