Ünüvar, komisyon çalışmalarını, geniş kapsamlı yapılan arama konferansı sonuçlarını ve nihai raporun sürecini paylaşmak üzere düzenlediği basın toplantısında, 15 Mart 2012 tarihinde kurulan komisyonun bugüne kadar 27 oturum yaparak 100'ün üzerinde kurum temsilcisini dinlediğini, 2 günden beri de İstanbul'da 55 kurum temsilcisi, 15 uzman ve 10 komisyon üyesi milletvekilinin katılımıyla çalıştay yaptıklarını anlattı.
Çalıştayda hiçbir önyargıya tabi olmaksızın herkesin demokratik şekilde kanaatini ifade ederek raporlarını yazdığını ve bugün de çözüm önerilerini dinlediklerini ifade eden Ünüvar, çalışmanın hem bugüne hem de yarına ışık tutacağını kaydetti.
Ünüvar, internetin etki alanını her geçen gün artırdığını, bugün atacakları adımların yarınlarda ülkenin hem bireysel hem kamusal hem de kurumsal anlamda daha güvenli olmasını sağlayacağını, bilgiye erişimin daha artacağını ve küresel rekabette daha fazla rekabet edebilir noktada olacağını düşündüklerini vurguladı.
Yapılan bu çalışmanın da bu yönde ciddi kavşak noktası olacağını ifade eden Ünüvar, çalıştayın internet medyası ve sosyal medya, siber güvenlik ve güvenli internet, e-devlet ve bilgi toplumu, yeni teknolojiler ve trendler, bilişim ve haberleşme hukuku, bilişim sektörü ve sorunları, on-line oyunların ekonomik sosyal ve psikolojik yönü, internetin psikososyal etkileri gibi konular altında tartışıldığını kaydetti.
Ünüvar, Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu'nun artık sona yaklaştığını ve bundan sonraki aşamada raporun yazılacağını belirterek, şu bilgileri verdi:
''Rapor çok kapsamlı olacak. Çalıştaydaki tartışmaları, önerileri rapora yansıtacağız. Raporda kısa orta ve uzun vadeli planlar olacak. Bir yol haritası belirleyeceğiz. Belirlediğimiz yol haritasında ortaya koyduğumuz hususların kamu kurumları, STK'lar ve toplum tarafından hızlı şekilde hayata geçirilmesini arzu ediyoruz. Çünkü yapılan çalışmaların raporlanması değil, rapora geçirilen hususların hayata geçmesi önemli. Komisyon olarak yazdığımız şeylerin sadece kağıt üzerinde kalmasını değil, hayatın içinde olmasını arzu ediyoruz.''
''İnternette fırsatların artırılmasını, risklerin azaltılmasını arzu ediyoruz''
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, raporda yer alacak konulara ilişkin bir soru üzerine, Türkiye'de bilişim ve internet sektörünün önünün açılması için Ar-Ge faaliyetlerine ağırlık verilmesi, kamu, özel sektör ve sivil toplum işbirliğinin artırılmasının dile getirildiğini, bu çalıştay ile de bunun adımının atıldığını söyledi.
Koordinasyonun artırılması, internet ortamında Türkçe içeriğin artırılması ve Türkçe'nin güzel kullanılması gerektiğinin de toplantılarda vurgulandığını dile getiren Ünüvar, tüm vatandaşları kapsayan bilişim okur yazarlığı seferberliğinin artırılması, ailelerin teknolojiyle tanışmaları, ebeveynlerin teknolojiye daha yakın olmaları, çocuklarla daha sağlıklı iletişim kurmanın yolunu açmaları ve psikolojik, sosyal etkilerinin incelendiğini anlattı.
Ünüvar, internetin fırsat penceresinden bakınca bir yönüyle büyük bir fırsat, risk penceresinden bakınca da ciddi bir risk olduğunu ifade ederek, ''Bu fırsatların artırılmasını, risklerin azaltılmasını arzu ediyoruz. Bu çalıştay, Türkiye'nin internette henüz kullanamadığı veya az kullandığı fırsatların çok fazla olduğunu ortaya koydu. Bu fırsatı biz değerlendirirsek, hem ekonomiye hem de toplumsal refaha katkıda bulunacağı hem de Türkiye'nin küresel aktör olmasında daha önemli adımlar atabileceği kanaati hasıl oldu'' dedi.
Ünüvar, komisyonun icracı kurum olmadığını, hazırlayacakları raporu TBMM Başkanlığı'na sunacaklarını, Başkanlığın raporu ilgili kurumlara göndereceğini ve o kurumların da önerileri dikkate almasını beklediklerini söyledi.
AA
Kaynak: Diyarbakır Söz