"Ilısu Barajı ekonomiye yıllık 412 milyon dolarlık katkı sağlayacak"

DSİ 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, Ilısu Barajı'nın sadece enerji üretiminde ülke ekonomisine yıllık 412 milyon dolarlık katkı sağlayacağını söyledi.

Devlet Su İşleri (DSİ) 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, Hasankeyf'te yapılan çalışmalar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Kösalı, "Baraj, nehir tabanından 135 metre yüksekliktedir. 70,75 metreye ulaştı. Toplam 10,6 milyar metreküp depolama 1,640 milyar metreküpe ulaştı. Kurulu gücü 1200 MW, yıllık enerji üretimi ise 4 milyar 120 milyon kwh'tir. Vadilere ait toplam 4,1 milyon metreküp dolgu işlemleri tamamlanmıştır." dedi.

Hasankeyf ilçesindeki yerinde korunan tarihi eserlerle ilgili konuşan Kösalı, "Ilısu Barajı göl rezervuarı dışında kalacak olan Yukarı Hasankeyf'teki eserler Ulu Camii, Osmanlı Mescidi, Büyük Saray, Büyük Türbe, Küçük Saray, İç Kale Mezarlığı ve Türbe koruma altına alınmıştır." diye konuştu.

"YÜZER LİMAN İMALATI TAMAMLANDI"

Konuşmasının devamında Kösalı şunları söyledi:

"Dicle Vadisi ile Şaab Vadisi birleşiminde bulunan Küçük Saray'ın Ilısu Barajı gölü suyundan etkilenmemesi için yapının oturduğu, halihazırda çatlağı bulunan kayalık, 3 taraftan ankrajlı betonarme duvar ve üzerindeki parapet duvarı ile katlanarak koruma altına alınmıştır. Ayrıca barajın her kotunda ulaşımın sağlanabileceği yüzer liman imalatı tamamlanmıştır. Şaab Vadisinin tamamı taş kaplama ile kaplanmıştır. Ayrıca tersip bendi ile dahlika deresi kaplaması da tamamlanmıştır."

"ESERLER BAŞARIYLA TAŞINMIŞ, RESTORASYON ÇALIŞMALARI TAMAMLANMIŞTIR"

Hasankeyf Müzesi, Arkeopark yüzer liman işlerine ait kazı dolgu çalışmalarının başlatıldığını vurgulayan Kösalı, "Bin 100 ton ağırlığındaki 550 yıllık Zeynel Bey Türbesi 12 Mayıs 2017 tarihinde 2 kilometre uzunluğundaki yolda başarıyla yeni yerine taşınmıştır. İmam Abdullah Zaviyesinin Türbesi, Eyvan Kısmı ve Minaresi yeni yerindeki restorasyon ve sunum işleri tamamlanmıştır. Baldeken tarzında 2 adet türbe imalatları tamamlanmıştır. Mevcut türbedeki mezar taşıma ve defin işlemleri bitirilmiştir. Orta Kapı yeni yerine taşınmıştır. Yamaç Külliyesi koruma çalışmaları tamamlanmıştır. Eyyubi Camii (Kızlar Camii) yeni yerine taşınmış ve restorasyon işleri tamamlanmıştır. Süleyman Han Caminin minaresi taş taş dökülerek yeni yerinde 132 sıra taşın tamamı örülmüştür. Ayrıca taş süslemeli kapı, çeşme ile ara kısmındaki duvar yeni yerine taşınarak yerlerine yerleştirilmiştir. Restorasyon çalışmaları tamamlanmıştır. Süleyman Han Camii ve Koç Camisinin alçı süslemeleri hasar verilmeden Hasankeyf Müze Müdürlüğüne taşınmıştır. Süleyman Han Camii ve Koç Camii mevcut yerindeki koruma çalışmaları tamamlanmıştır. Er-Rızk Camii ve Harim Duvarının kalan 3 parçası yeni yerine başarılı bir şekilde taşınmıştır. Yeni yerinde restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Minarenin sökümüne, uygun hava şartlarında başlanacaktır." ifadelerini kullandı.

"YENİ HASANKEYF'E 600 AİLE TAŞINMIŞTIR"

Taşınan mezarlarla ilgili de bilgi veren Kösalı, "550 adet mezar taşınmış ve Midyat taşı kaplamaları yapılmıştır. Köylere ait talep edenlerin mezarları da taşınmış ve Midyat taşı ile kapanmıştır. Yeni Hasankeyf yerleşim yerinde bulunan atık su arıtma tesisinin eksiklikleri giderilmiş olup şu an için işletilmektedir. Hasankeyf ilçesinde yapılmış olan 710 konutun 698 hak sahibi için kuraları 2 Nisan 2019 tarihinde çekilmiştir. Yeni Hasankeyf'e şimdiye kadar yaklaşık 600 aile taşınmıştır." şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler